HENNYVILLE: Díky. Pokusim se trochu uspořádat myšlenky ;)
Delší dobu už koukám po nějakym laseru, rozhodně chci zkusit uhlíkovku. Prvně jsem koukal Tojiro, pak Misono s dragonem a teď si říkám že Masamoto už není cenově tak daleko. Ale upřímně nevim, jak se rozhodnout.
Bude to s největší pravděpodobností gyuto, mám pár santoku a moc mi nevyhovují. Rozhoduji se v délce, mám radši větší nože, nevím jestli 24 nebo 27 cm čepel. Nože si brousím sám, už v tom mám po těch 5 letech i nějakou praxi. S nákupem bych si rovnou rád koupil i nějaký lepší kameny než ty co mám (plus stone fixer) - takže jsem koukal zatim nejvíc na japanesechefknives.com, kde se to dá rozumně sehnat všechno najednou. Nejsem si jistej, jestli mi bude vyhovovat výbrus 70/30, což ale jestli správně pozoruji mají všichni japonci od nějaké cenové úrovně. Je technika broušení hodně jiná?
Nejsem si taky zcela jist na jakou tloušťku čepele cílit, asi spíš tenčí, při krájení si s tim dost hraju a s tenčím nožem (mám "plátkovací nůž" Tojiro) jsem schopen docílit jemnějších řezů. Ale to může být jen ostrostí, moje santoku prostě nejde nabrousit tak jako to Tojiro.
Ekonomicky to pro mě smysl rozhodně nedává, nejsem profi kuchař. Za komplet (když už budu platit poštovný atd.) bych chtěl utratit tak max 10 tis. Kč. Ideálně jsem si říkal za nůž tak 5-7, kameny - netuším, jaký jsou vhodný značky...