DOKKTOR:
LAUNCHER: Mimo nejlevnejsi elektroniku (videohry z ciny u vietnamcu treba) zmizel CEM-1, coz je papir lepenej pryskyrici. FR-4 ma misto papiru skelny vlakna, G-10 odpovida mechanicky levnym FR-4, jen nema samozhaseci primesi. A plosnaky s vysokou hustotou jen maji vetsi podil skelnych vlaken a pryskyrice odolnejsi vyssim teplotam kvuli posunuti teploty skelnyho prechodu (z Tg130/140 na Tg180 a vejs), ale porad je to jen druh toho samyho laminatu skelnych vlaken a pryskyrice.
Karbonovej kompozit ma velkou pevnost v konstrukcne definovanych smerech a jeho vyhoda je mala hmotnost, po vlaknu to ma treba velkou pevnost tahu, ale jak to jde spatnym smerem, tak se drti az prekvapive snadno. Na kudlu co ruzne pada na zem bych to necpal, ten laminat skelnych vlaken je proti tomu vic homogenni a snese i vic deformace bez poskozeni. Treba nejaky ty nahodny pady a narazy. Hmotnostni rozdil v objemu rukojeti noze je uplne zanedbatelnej, ale vyrobne je to mnohem jednodussi, 5-6x levnejsi, lze to snadno spachat v mnoha barvach a ofrezovat/obrousit. Kudly samozhaseni nepotrebuji, takze se pouziva G10.