Zkusim tady nacnout takovy zajimavy tema a to japonskych prirodnich brusnych kamenu, tzv. naturalu. Vzdycky sem byl proti, nechtel jsem to zkouset a v podstate jsem to ignoroval, protoze sem nikdy nechapal ty ceny a tusil jsem ze to bude cerna dira na penize. Bohuzel muj dobrej kamos do toho zahucel driv nez ja a otevrel pandorinu skrinku. Koupil si par prvnich kamenu, pujcil mi je, dali jsme par brusnych session a bylo to v prdeli. Clovek by si rekl, ze je to vlastne blbost brousit na necem, co nema dokonalej povrch, konstantni grit a odber, protoze to vlastne dela zjednodusene "mikropilku". Jenze to je prave ten velkej rozdil mezi syntetikama a naturalama. Zacal jsem si o tom nejak vic cist, vic se o to zajimat, sledovat trh a nejak se v tom sekl :-). Zacali jsme kupovat a zkouset ruzny kameny, neco se nechalo, neco se poslalo dal. Po cca necelych dvou letech musim rict, ze je to uplne jina liga nez syntetiky. Nuz vydrzi nekolikanasobne dyl ostrej, tudiz se min brousi a hlavne to ostri je absolutni. Nedavno se objevil na prododej kamen od jednoho silence z DE, kteryho znam z jednoho fora. Vim, ze Krassi je fakt znalec, vyzkousel uz asi vse co slo a hlavne to prodava za "rozumny" ceny. Po vymene par mailu poslal testovaci video toho kamene. vedeli jsme pouze to, ze je to strata/vrstva "suita" coz byva vetsinou oznaceni gritu kolem 5000-8000. Poslal mi rozmery, vahu fotky a cenu a ja sem to okamzite vzal. Bezne se na marketech za kamen takovehle velikosti a vahy plati cca 1500-1800eur/usd. Tohle stalo "jen" 450 eur. Musim rict, ze je to asi nejhezci natural jakej jsem kdy videl, hned po Maruoyama shiro suita od myho kamose. Krassi ten kamen koupil hrubej, nesrovnanej a neopracovanej, lappnul jednu stranu a hned se na tom kamenu ukazalo spousta dulezitych prvku ktery zasadne ovlivnujou vyslednej efekt jak uz brousici, tak lestici. Muze to znit jako pohadka, ale je tomu doopravdy tak :-) Vetsina vlastnosti toho danyho kamene uz jde odhadnout z nazvu, neni to nic slozityho, jen je potreba se v tom trochu zorientovat. Napriklad jeden z prvnich kamenu co jsem zkousel byl Ohira-nazev hory, yama-dul, shiro-bila suita-strata/vrstva ao-modry renge-maly tecky na tom bilym kameni-ze zkusenosti byvaji tydle ao renge tvrdsi a maji vic efekt jako finisher na lesteni nez na brouseni. No a kamen o kterym pisu a kterej sem koupil je proste suita aka (fialovy) renge. Po debate s par znalcema, jsme se shodli ze to pravdepodobne bute Ohirayama shiro suita aka renge, ale neni to jisty :-) kazdopadne ostrost je z nej brutalni, obzvlast po tom, co jsem lappnul jeste druhou stranu, tam je to ostri jeste agresivnejsi. Davam samozrejme fotky.
Tady je druha strana predtim nez jsem ji "otevrel"
Tady v prubehu
Tady porovnani s predchozi Ohira shiro suita aka renge
Tohle je to, co jsem z toho odbrousil-pouzivam jako lestici pastu
No a tady jsou videa, ktery mi poslal a presvedcili me ze to musim koupit :-) Krassi je buh !
weird suita touch up, polishing power on a aogami 2 nakiri and testcutting
https://www.youtube.com/watch?v=K5_2mCMzQqY
weird suita presentation and watanabe gyuto before touch up
https://www.youtube.com/watch?v=8aLNTj6Vyqc
Kazdopadne ten sutr je naprosto dokonalej a asi nejlepsi ze vsech Ohir co mam nebo jsem zkousel.
Mam tu od nej na test jeste Nakayama suita a bojim se to vyzkouset :-) bojim se, ze to bude ultimatni finisher :-)
Shalom.