• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    UBU
    UBU --- ---
    Saito: The Sushi God of Tokyo
    https://www.youtube.com/watch?v=JkeRhKnROds&feature=youtu.be


    Tady je to vide, brousí v 4:25
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LA_PIOVRA: Mas pravdu, je to tak :-)

    S par lidma tady uz jsem se na “kurz” domlouval, s nekteryma to dopadlo, s nekteryma ne. Klidne vam to nekdy ukazu kdyby jste chteli :-)
    UBU
    UBU --- ---
    LA_PIOVRA: Ono bude taky záležet co řežeš a čim to řežeš. Na superčistý řez masem tuňáka na Yanagibě z shirogami nemá cenu dělat mikropilku, tam jde o čistotu řezu a mikropilka je v tomhle na nic. Ale u zeleniny a AS to může být úplně naopak. No a ve finále tu (nebo na fcb v té brusičské skupině) bylo kdysi nějaké video, jak nějaký jap. supersushi superkuchař z 3 hvězdičkové michelinské restaurace veme svou vymazlenou Yanagibu obřích rozměrů a určitě šílené ceny a na prasáka jí brousí o dno talířku - samozřejmě určitě japonského...

    Jinak není špatný po finiši na jemné syntetice dát pár tahů třeba na 3 nebo 4 K kameni, to taky funguje pěkně.
    JIKE
    JIKE --- ---
    tenhle borec má vodní kameny a i mikroskop, starší videa - tam to má, doporučuji to najít. btw: má pěkný videa. Jhttps://www.youtube.com/user/virtuovice
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: No tak to bych každopádně někdy rád, to nebudu kecat že ne :-)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BLOWUP: to jo, ale treba ta vic nepravidelna reze subjektivne lepe. Nevim, varim z vody, spekuluji...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LA_PIOVRA: Tak pod mikroskopem zjistis, ze mikropilka vznikne vzdycky, i kdyz se fazeta leskne jako zrcadlo. A podle zvoleny zrnitosti si ji muzes dokonce sam nadefinovat.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Nejsi prvni kdo takhle uvazuje, me to uz taky napadloa patral jsem po tom. Napriklad ted nedavno jsem byl v jednech laznich na Slovensku a schodiste tam vypadalo presne jako Okudo shiro suita, velka vzacnost za X set USD :-) ale jak uz psal Blowup, to mysticno v tom taky hraje roli :-) klidne se nekdy muzeme domluvit a ukazu ti co to umi :-)
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: Tohle je opravdu zajímavé téma, nicméně ty ceny jsou fakt masakr, navíc ta problematická orientace takhle na dálku mě v tom znejišťuje a odrazuje. Nicméně - geologicky vzato to budou nějaké jemné sedimenty - pískovce, opuky, břidlice, jemná frakce která nese brusné prvky, což budou pravděpodobně nějaké kousky křemíku v různém množství. Tedy nic, co bychom my nebo okolní země neměli také - možná to je docela zajímavá cesta v hledání a ještě by to mohlo vyjít docela levně.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BLOWUP: uvazuju presne jak ty. Navic pochazim z mista, kde je nedaleko davno opusteny lom, ktery brousky v case husitskych valek zasoboval pul kralovstvi. Co mne jako odlisnost oproti syntetickejm kamenum nanapada je prave ta nahodila nehomogenni zrnitost, ktera muze mit ten vlv, ze vznika mikropilka..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HENNYVILLE: heh, tenhle "vyvoj" u mne doopravdy nehrozi, i kdybych zil jeste pet set let :-)
    Ale treba obrazy, bronzovy plastiky nebo stary koberce, tam zase ztracivam pravidelne soudnost ja :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BLOWUP: Vse je v poradku, par let zpet jsem to mel stejne :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BLOWUP: tvl protoze proste kvlt ;-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HENNYVILLE: hm :-)
    To ale neni tak uplne odpoved na moji otazku. Ja mam jako technicky uvazujici clovek pocit, ze i kdybych nakrasne chtel brousit na prirodnim kameni, tak neni nutny mit ho z nejakyho zavrenyho specialniho dolu z japonska, resp. pouzitej od nejakyho barbire - to je esoterika a za tu se halt plati. Spis bych se zajimal o to, co to je presne za kamen, jakou ma tvrdost a zrneni a proste bych si ho obstaral se stejnyma parametrama odjinud, nejspis za zhruba setinu ceny :-)))
    A porad jeste netusim v cem je lepsi nez neco umelyho. U brouseni jde pouze o to aby ten brousek byl tvrdsi nez ocel kterou brousis a aby mel pokud mozno homogenni zrneni pozadovane hrubosti, nebo se mylim? :-)
    Ja ti tu radost opravdu preju, sam obcas vyhazuju nesmyslny castky za jiny veci ktery by asi nikdo nechapal, ale teda zaplatit za brousek 1500 dolaru, to by me museli prohlasit za nesvepravnyho :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BLOWUP: Samozrejme ceny ovlivnuje treba i to, ze spousta tech super znamych dolu je uz zavrena a proto uz proste a jednoduse “nebudou”. Dalsi faktor je cistota kamene, zda ma nejaky praskliny nebo kovovy “dots”, atd. Tihleti lidi, ktery se v tom vyznaj ty kameny kupujou treba pres JP aukce a tam sou to vetsinou tzv NOS-new-old-stock. Kameny ktery jsou z ruznych JP barbershops, od truhlaru, atd. V te chvili mas jistotu, ze je to krasne otevrenej a dobrej kamen. Coz je treba muj pripad :-) no a ostri? To je easy jak jsem uz psal, v podstate na tom budujes super jemnou nepravidelnou mikropilku, proto ten nuz ma pak proste lepsi “bite”. Treba u me je kombinace Aizu-aoto-a tahle suita zatim nejlepsi co jsem kdy na mych kudlach mel. To s dokonale hladkym ostrim proste nezazijes :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HENNYVILLE: Me to prijde zajimavy a rad jsem to videl, akorat teda moc nechapu co presne je pricinou toho, ze kus obycejnyho sutru stoji 1500 dolaru. A taky proc prirodni sutr ma brousit jinak nez umelej stejnyho zrneni. Ale jako, mam pochopeni pro kazdou vasen i kdyz ji nemusim stoprocentne chapat :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FINSON: diky, ale nejdal je Krassi a tihle magori z KKF. Ti v tom maji takovy jmeni, ze to nechapes :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    HENNYVILLE: Wow. Vypůjčím si parafrátzi jednoho puberťáka z historky, co před nějakou dobou prolítla Nyxem:
    Ty vole, ty jsi nejdál!
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Zkusim tady nacnout takovy zajimavy tema a to japonskych prirodnich brusnych kamenu, tzv. naturalu. Vzdycky sem byl proti, nechtel jsem to zkouset a v podstate jsem to ignoroval, protoze sem nikdy nechapal ty ceny a tusil jsem ze to bude cerna dira na penize. Bohuzel muj dobrej kamos do toho zahucel driv nez ja a otevrel pandorinu skrinku. Koupil si par prvnich kamenu, pujcil mi je, dali jsme par brusnych session a bylo to v prdeli. Clovek by si rekl, ze je to vlastne blbost brousit na necem, co nema dokonalej povrch, konstantni grit a odber, protoze to vlastne dela zjednodusene "mikropilku". Jenze to je prave ten velkej rozdil mezi syntetikama a naturalama. Zacal jsem si o tom nejak vic cist, vic se o to zajimat, sledovat trh a nejak se v tom sekl :-). Zacali jsme kupovat a zkouset ruzny kameny, neco se nechalo, neco se poslalo dal. Po cca necelych dvou letech musim rict, ze je to uplne jina liga nez syntetiky. Nuz vydrzi nekolikanasobne dyl ostrej, tudiz se min brousi a hlavne to ostri je absolutni. Nedavno se objevil na prododej kamen od jednoho silence z DE, kteryho znam z jednoho fora. Vim, ze Krassi je fakt znalec, vyzkousel uz asi vse co slo a hlavne to prodava za "rozumny" ceny. Po vymene par mailu poslal testovaci video toho kamene. vedeli jsme pouze to, ze je to strata/vrstva "suita" coz byva vetsinou oznaceni gritu kolem 5000-8000. Poslal mi rozmery, vahu fotky a cenu a ja sem to okamzite vzal. Bezne se na marketech za kamen takovehle velikosti a vahy plati cca 1500-1800eur/usd. Tohle stalo "jen" 450 eur. Musim rict, ze je to asi nejhezci natural jakej jsem kdy videl, hned po Maruoyama shiro suita od myho kamose. Krassi ten kamen koupil hrubej, nesrovnanej a neopracovanej, lappnul jednu stranu a hned se na tom kamenu ukazalo spousta dulezitych prvku ktery zasadne ovlivnujou vyslednej efekt jak uz brousici, tak lestici. Muze to znit jako pohadka, ale je tomu doopravdy tak :-) Vetsina vlastnosti toho danyho kamene uz jde odhadnout z nazvu, neni to nic slozityho, jen je potreba se v tom trochu zorientovat. Napriklad jeden z prvnich kamenu co jsem zkousel byl Ohira-nazev hory, yama-dul, shiro-bila suita-strata/vrstva ao-modry renge-maly tecky na tom bilym kameni-ze zkusenosti byvaji tydle ao renge tvrdsi a maji vic efekt jako finisher na lesteni nez na brouseni. No a kamen o kterym pisu a kterej sem koupil je proste suita aka (fialovy) renge. Po debate s par znalcema, jsme se shodli ze to pravdepodobne bute Ohirayama shiro suita aka renge, ale neni to jisty :-) kazdopadne ostrost je z nej brutalni, obzvlast po tom, co jsem lappnul jeste druhou stranu, tam je to ostri jeste agresivnejsi. Davam samozrejme fotky.





    Tady je druha strana predtim nez jsem ji "otevrel"

    Tady v prubehu

    Tady porovnani s predchozi Ohira shiro suita aka renge


    Tohle je to, co jsem z toho odbrousil-pouzivam jako lestici pastu

    No a tady jsou videa, ktery mi poslal a presvedcili me ze to musim koupit :-) Krassi je buh !
    weird suita touch up, polishing power on a aogami 2 nakiri and testcutting
    https://www.youtube.com/watch?v=K5_2mCMzQqY

    weird suita presentation and watanabe gyuto before touch up
    https://www.youtube.com/watch?v=8aLNTj6Vyqc

    Kazdopadne ten sutr je naprosto dokonalej a asi nejlepsi ze vsech Ohir co mam nebo jsem zkousel.
    Mam tu od nej na test jeste Nakayama suita a bojim se to vyzkouset :-) bojim se, ze to bude ultimatni finisher :-)
    Shalom.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Musím se pochlubit, čekám od Milana Sampo Kalmára na svého prvního Yakuta. Čepel bude 9cm, rukojeť z finské břízy. Fotky snad brzo budou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam