• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    VXP
    VXP --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: se zeptej tady...

    Knife.cz - Fórum - Pomoc s identifikací
    http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=880672#880672

    SURG ví všechno :D
    KROKODILE
    KROKODILE --- ---
    LODBROG: Z hlediska koroze je to blbost. Vliv bude mít neusušení nože, resp. ponechání mokrýho/zamazanýho nějakou agresivní srágorou (super je např. kečup).

    Obecný pravidlo je deset stupňů nahoru 2-4× rychlejší reakce. Pokud se nebavíme o krájení pěti kila horkýho masa tak mi přijde situace, kdy se nůž z pokojových cca 25 stupňů nahřeje na 45 dost nereálná. A velkou roli hraje jak dlouho na vyšší teplotě vydrží.
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    Díky všem za příspěvky ohledně tupení vs. teplá voda.
    Nechci bejt nevěřící Tomáš, ale stejně tomu nějak něvěřím
    KURE
    KURE --- ---
    JAHODOVE_PYRE: vysvetleni je, že lidi bez znalostí o tom jak svět funguje, věří na kdejaký kraviny.
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    Nechal bych si doporucit sekeru.
    Chci sekeru stipaci, na smrk a habr. Spalky budou cca 30cm dlouhy. A obcasne prace kolem chaty - tzn kaceni mensich stromu, zpracovani pokacenych stromu (usekavani vetvi atd.)
    Fiskarsku asi uplne nechci - nebavi me ten umelej material...

    Zatim mam vybranou Hultafors:
    SEKERY | Sekera HULTAFORS univerzální hmotnost 1750g HY10-1,75 800 | BUSHCRAFTshop.cz | Vše pro život v přírodě
    https://www.bushcraftshop.cz/...RY/0/5/904-Sekera-HULTAFORS-univerzalni-hmotnost-1750g-HY10-1-75-800

    Zaujala me jeste znacka Helko:
    HELKO Classic Line, leštěná 1600 g | Sekery Helko
    http://www.sekery-helko.cz/katalog/59-helko-classic-line-lestena-1600-g.html
    Ale u toho si nejsem jisty kvalitou...
    BAT
    BAT --- ---
    FINSON: ...tak se ti nabrousi, ale musej bejt pritom namoceny ve vode, jinak to nefunguje (a doporucil bych vody destilovanou, ta je na to nejlepsi).
    FINSON
    FINSON --- ---
    Takže když si budu dávat žiletky do ledničky...
    JIKE
    JIKE --- ---
    JAHODOVE_PYRE: zkus jednu vec. Silný proud vody ze sprchy co nejsilnější trisky co jde aco můžeš ucpat aby tam byl treba jen 1-3 paprsky vody. Namot na tupou ziletku - studenou / ledovou vodu. A zjistíš ze se ti trochu nabrousila. Pokud to udelas teplou či horkou - otupi se. Zkoušel jsem to snad 50x za ta léta a stejny výsledek. Je to z zvláštní ale neměnil jsem diky tomu již 5-7 let přesně uz nevim datum nákupu hlavu jako je gillet Mach 3. (Mam wilkinson swords).
    CROSS
    CROSS --- ---
    Tak proto si vždycky po teplý sprše připadám takovej otupělej
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    BAT: Zajímavé. To je těch pár stupňů (teplou vodu bych řekl tak od 25 stupňů vejš) takový rozdíl? Jak v kmitání atomů, tak v devastaci materiálu?
    Neřekl bych vařící, ale už jen teplá..?
    BAT
    BAT --- ---
    JAHODOVE_PYRE: Je to presne z toho sameho duvodu proc se durazne doporucuje nozem krajet zeleninu a podobne suroviny vyhradne za studena.
    Je to protoze v ohrate vode molekuly kmitaji a vibruji mnohem rychleji nez ve studene, a jak narazi na ostri noze, tak ho pochopitelne tupi a povrch noze obecne slabe narusuji, cimz prispivaji k obecne rychlejsimu opotrebeni a reziveni (dokonce i u nerez materialu!!!).
    Tepla voda je proste svinstvo, bacha na ni!
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    zdar. prave jsem se setkal s doporucenim ( prislo mi, ze na hranici urban legend ) aby se noze nemyly v teple vode, ze se tupi. pravda/kec, popr. znate vysvetleni ?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AZIM: pokud sezenes gyuto z aus8 od samury urcene pro rusky trh tak bych ti to doporucil. ma to skvelou rucku, bez tangu a kraji libove. cena je velmi prijatelna.
    E_D
    E_D --- ---
    AZIM: proc ne japonec? Mě tady Hennyville doporucil Kohetsu Blue #2 Gyuto, ja si vybral evropskou rucku a velikost 24cm a i kdyz mi to chytla celnice a zaplatil jsem clo tak jsem se vešel akorat do těch 3k a je to nej nuz kterej jsem doma kdy měl. Pravda nějakej kamen na broušení ti pak cenu nevýší, ale rozhodně nelituju.

    Kohetsu Blue #2 Gyuto 240mm SALE
    https://www.chefknivestogo.com/kobl2gy24.html
    AZIM
    AZIM --- ---
    tak uzral cas a poohlidnul bych se po nejakem trosku lepsim nozi do kuchyne, hlavi pouziti se ocekava maso a zelenina, nechce se mi dat vyrazne vic nez cca 3000 pokud mi treba nekdo nevysvetli ze to smysl ma ... zatim doma pouzivam asi 15 let noze od Zepteru a nejsem zadnej kuchar, tak ani nevim co vlastne chtit, tvarem a velikosti bych to vydel na neco typu gyuto ale v me cenove hladine to japonec nebude

    mate nejaky tipy ? ... cim doma krajite, kazdej mame v kuchyni urcite aspon 8 nozu ale 90% prace zastane jeden a ten si ted chci vybrat novej
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Hmm, já už rozdal plno nožů, ale jestli mě paměť neklame, tak jsme nedostal mince žádný :o)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    LEXXA: No ja prave dostal od taty k narozkam loveckej abych mel cin kuchat streleny prasata :) nicmene dostal zpet 50kc abych ho od nej koupil a ne dostal. Nejsem uplne povercivej, ale s nozema to drzim :)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LUCKYBSD: 4116 Krupp je mj. treba i toto.. https://www.youtube.com/watch?v=-qxxj3DH34w (standardni nic extra.. hmm)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam