• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    KOUDY: Jasně, OK.. jaké kombo? Já používám 3M brýle + polomasku 6300 + 2xxx filtry, alternativně levnější Spiro P2.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ARMADILLO: Samozrejme..je to stejny jak u truhlariny..masky a brejle sou zaklad
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    Mám dotaz týkající se defakto všech, kteří brousí nože nebo obecně příjdou při práci do styku s kontaminací vzduchu částicemi.
    Chráníte se nějak? Např. odvětráním, respirátory, maskami..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ZAPPO: imho sis odpovedel sam. japanesecheknives/nerez ocel/gyuto (popripade kiritsuke)
    tam neni co vic radit. jiste, muzes dat konkretni odkaz na konkretni nuz ale dle meho cokoliv 210mm a vic co splnuje vyse uvedene bude dostatecne pro nekoho aby si to osahal a zjistil co mu vyhovuje a co uz ne. a tim padem jeho dalsi nuz bude mit konkretnejsi a jednoznacnejsi vlastnosti
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Plno, zbytek priste. Diky, H.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Tak je plno. Takze kdyby mel nekdo zajem, uvolnim jeste jedno misto navic :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    zbyva jedno misto. kdo driv pise, ten driv brousi.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Mam ted trochu casu na brus cizich kudel, cili kdyby nekdo potreboval, muzu poslouzit. Zuzeni v ostri, reprofil kudly, opravy spicek a zubu, vytazeni metalurgickych efektu pomoci fingerstones a uchigumori. Vse rucne na jo vodnich kamenech, finishe na naturalech. Kdyby nekoho zajimalo o cem je rec, najde neco zde https://www.instagram.com/hennyville1/
    Cca za mesic budeme delat sraz magoru, jak jsem slibil, dva se jeste vlezou. Datum upresnim.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Pro me je 19191 uplny tabu ) mel sem z toho nejakou dobu takovy gyuto savli od Bolfa. Brousi se to krasne, reze to krasne, ale neda se mluvit o ostri ktery vydrzi byt ostry. Byla to asi nejhorsi ocel co se tyce retence co sem mel. Mozna 1095 byla jeste horsi ) Ty sam mas dost dobre zakalenou AS a vis jak dlouho ti to vydrzi. Podle toho je potreba rozlisovat co je a neni dobry )
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    UBU: v tom pripade si muzes nechat udelat nuz z te O1 :-) to pouziva mora do jader uhlikovych sendvicu typy oznaceni dle ruznych zemi - Uddeholm Arne 1.2510 O1 F-522 F-5220 2140 SKS 3 . Hodne se to resilo na knifu i bladeforu tady je nejaky podrobnejsi rozpis o ocelich jednotlivych rad https://www.bladeforums.com/threads/what-type-of-carbon-steel-does-helle-and-mora-use.750551/
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: Nemam s tim moc zkusenosti, mel sem z tehle ocele jen jeden nuz se scandi vybrusem, tak tezko muzu davat sirsi soudy. Je to hodne reaktivni, na kuchynskou kudlu az dost, ale asi ses zvyklej. Ostri to drzelo velmi dobre, dokonce to bylo i dost odolne na hrubsi zachazeni. Brouseni mi prislo OK.
    Btw, mel sem v ruce kuchynak z 19191, kalenej do vody, nadhernej hamon. Brousit to slo skoro samo, ostri to drzelo pekne, rezivost paradni. Takze taky to bude spis o tom, co z toho dostanes.
    Zajimalo by me, co treba Mora dava do tech sendvicu, mam od nich 106-ku a strasne rad bych z toho materialu kuchynak....
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KALIF_WH: super, diky za info.
    mam rad patinu a mam rad uhlikovky )
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HENNYVILLE: Nevim jak bude vypadat v ultratenkem plochem vybrusu, me to u scandi vybrusu drzelo ostri fakt krasne nez sem nuz poslal dal, ale ta kudla mela ve hrbete 4 mm. Kazdopadne 19,312 rezne fakt slusnou rychlosti, korozi odolnost nic moc.
    FINSON
    FINSON --- ---
    S nástrojovkou určitě umí i Želva a hamony měl vždycky krásný...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KALIF_WH: Diky za info. Na forech a FB a tehdle srandach prave vidavam ze se z ni dela. Premyslim, ze si necham od jednoho CZ nozire udelat kudlu z tedle oceli, ale zajimaji me prave osobni zkusenosti, hlavne co se tyce stability ostri. Nebavi me po praci kazdej treti den brousit kudlu )
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HENNYVILLE: jinak co se vlastnosti tyce tak to je urcite spatnym tepelnym zpracovanim, podle materialovejch listu ma 19.312 pomerne krasny hodnoty a spousta noziru z ni dela kvuli nim, nejen proto, ze neni tak obtizna na tepelny zpracovani (kalici teplota pripadne vydrz na ni a teplotni rozmezi, do ktereho je potreba se strefit). Sam jsem z ni delal svoji snad uplne prvni povedenou cepel, respektive takovou se kterou sjem byl spokojeny , nekalil sem si ji sam ale posilal to do profi kalirny a musim rict ze me vysledek fakt prekvapil pichnuta byla na 60HRC a nabrousit to byl malej porod ale krasne drzela ostri. Co se geometrie tyce, tak to byly vsechno motiky oproti tomu, co pouzivas ty.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    tohle jjsou teda oboji sendvice s jadrem 19.312 ale mam od nich kudlu z 19.312 respektive cepel ke ktere jsem delal zbytek snad nekde najdu fotku. nasel sem tradicne mizernou :-)

    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HENNYVILLE: z 19.312 se u nas dela pomerne hodne a spousta noziru ji dava i jako jadrovou ocel do sendvicu i damasku. CO se hamonu tyce tak pamatuju ze z ni hodne delali TT knives a kalili prave na hamon s hlinou.



    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: diky, ale zkusim to jinak. mel jsem doma na test nejakej testovaci nuz z te 19312 (k720, O2) a proste to bylo uplne spatny, nedrzelo ostri, nic. Nejakej rok zpet jsem mel zase tester z K720 a to byla uplne jina pisnicka, melo to i hezkej hamon. ja samozrejme necekam ze z toho poleze neco jak z 19191 (W1) ktery sice kreslej krasne, ale vlastnosti oceli pro prakticky pouziti je strasidelny. Cili prikladam to spis blbymu zakaleni.

    Btw-Mert Tansu udelal nedavno hamon na 52100, ocel na ktere vetsina nozirskyho sveta hlasila ze to nikdy nenakresli nic )
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=10108 Tady se to resilo, hamon to chyta blbe, nebude tam jasna linka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam