• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    NGR
    NGR --- ---
    prodavam kudlen
    benchmade mini onslaught
    cena 3500 kdyby nekdo chtel
    podle vseho ukoncena vyroba
    skoro nenoseny



    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    OVERDRIVE: to nutně potřebuju, jen za 300? Nevíš jestli to unese i můj metrák? :)
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HAWKWIND: tohle je moc hezkej projekt drzim palce at se vydari :-)
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---




    Takovej projekt do budoucna - nůž Jeremiaha Johnsona - bowie vyrobený sheffieldskou firmou Butcher and Wade kolem 1850 - v takovém případě ho měl asi 50 let. Originál je v muzeu ve městě Cody, kde je Johnson pohřbený (byl v 70 letech vyhrabán a převezen a znovu pohřben tam - jeden z nosičů rakve byl herec Robert Redford, který ho hraje ve filmu). Čepel originálu je 65 mm široká, 9,5 mm tlustá u rukojeti a ubíraná na obě strany - jak ke špičce, tak do rukojeti do tenka. Původně měl taky malou mosaznou záštitu, ale byla asi uražena, když jím Johnson po někom hodil. Rukojet´je opilovaná aby byla ergonomická (původně byla asi hranatá) a špička je ubroušená víc než o centimetr. Na originálech si všimněte hrůzného výbrusu, kterým se v Sheffieldu nikdo moc nepáral, na jedné straně prostě utíká a není moc souměrný, je to broušené na velkých kamenných kolech, na kterých brusič ležel a každá strana kola mohla mít jinou hranu.....
    FINSON
    FINSON --- ---
    OVERDRIVE: Na Helle mám vzpomínku, když jsem byl před 20 lety v Norsku na výletě a v jednom krámku se suvenýry si chtěl odnést jejich katalog. Taková malá knížečka na tlustém hrubém papíře plném třísek, ale měli v ní samozřejmě krásné produktové fotky těch nožů na mechu, kůře, pařezech a tak... normálně tyhle katalogy byly volně k odebrání, ale jelikož jsme toho dne shodou náhod byli třetí česká výprava v tom městečku, někteří už to tam poněkud poplenili a když jsem dorazil já, pokusil se prodavač katalogy schovat za pult a tvrdil mi, že už nejsou. Koukl jsem na poličku za něj, kterou se snažil zastínit, a říkám "Támhle ještě jeden máte!" - on to divadlo dohrál až do konce a s překvapeným výrazem mi ho podal: "Vy máte ale dobré oči, pane!"
    Samotný nůž jsem si tam tenkrát nekoupil, protože jsem byl chudý student, a později to už nedohnal. Vůbec mi to nevadí, některé sny mohou zůstat sny...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OVERDRIVE: ok, jsem ukecanej, jdu objednávat. To je neskutečný. Škoda že nedělaj zavíráčky.
    FINSON
    FINSON --- ---
    KURE: Jasně, asi třikrát. Za ty prachy není o čem. Navzdory tomu, že scandi výbrus mi až tak moc nesedí. A jak píšeš, oslovuje mě ten designový minimalismus.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    u tohohle asi bude mnoho z vas bolet na to video koukat, ale je vtipny

    The Indestructible Knife | Mora Robust
    https://www.youtube.com/watch?v=fKlcBpKbAvM
    KURE
    KURE --- ---
    máte někdo moru klasik? já jsem jí přihodil jen tak z prdele k objednávce.
    to byl nejlepší impulzivní nákup co si pamatuju.
    to je tak boží mrňavej nožík, ale při tom dospělej. naprostá absence všeho nepodstatnýho.
    Morakniv Classic 1 - Morakniv.cz
    https://www.morakniv.cz/outdorove-noze-classic/morakniv-dyka-classic-no-1/
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---
    Ještě to není.
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---


    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    ja si ted hraju s timhle asi trochu amatersky ale zato se vsim vsudy i s kalenim. https://www.instagram.com/p/B-9ldc3ArCr/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    HAWKWIND: ten je moc hezkej :-) krasny drevo
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---


    Tady je ten brus na čepelce co jsem dělal k narozkám pro Činga, je to z ložiska, ale má to právě nabroušenou tu "silnou špičku".
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem: pokud by mi nekdo chtel dat takovehle puukko, verim, ze bychom byli na veky kamaradi, a asi i nase rodiny. Tohle je ten kousek, kdy noze maji dusi (nebo, kdyz si laborujes vlastni munici, i kdyz... jeste kousek jinak). Omlouvam se, ja proste puukko fakt rad, vetsina mojich nozu je takova, ale priznavam, ze nemam zadny, s s takovym zdobenim, a pral bych si jeden s hlavou pripominajici mi meho prvniho kone (ac nebyl nejlepsi).

    Tohle uz dnes neuvidis a krvaci mi srdce, ze nozu je na vyber tolik, az jednou zapomenem, jak krasne bylo umet je vyrabet (kdo sihral s lukem, kusi, nebo si pral zkusit aspon vlastni kosu, chape... ja jsem jen uzivatel a vim, ze kovar neni povolani, ale povaha, ja to zas umim s cisly a zahradami, ale hmota, navic kov je krasna... doporucuju ze stejneho ranku napriklad zpracovani kuze, ovci, na Slovensku, a pokud by mi nekdo chtel darovat kozisek nebo vestu, taky se dokazu zkamaradit, ac jsem sam dosel od berana k pochve na uz existujici noze... to je fuck, a patri to vlastne do auditu “zapomenute dovednosti nasich predku”... pripominam, ze v dobe bronzove vznikly pyramidy, a kdyz “texasane” a v dobe obeveni Ameriky, jsme znali palenku cca 200 let, a indiani neumeli sazet a ochocovat zvirata, ci zpracovavat kovy... takze takove puukko, ktere jde s lidmi cca 500+ let (spis vic), je proste znamenim smutku az po nano-tech a ropu, v podobe Fiskars nebo Mory. Mozny vrchol, a cesta z tehle planety, nekam, kde potrebujes ocel s vlastnostmi pouzitelnymi i v -80*C bezne (svedove vykovali vetrnou elektrarnu, ktera od 85., ci co, slouzi na Jiznim Polu, jako test pro Marz.. a tim je pro me vsim puukko. Od uctivani vozu, slunce, kone, pres nastroj, az po cestu na Marz.

    Sorry za dlouhy text.

    Noze a vubec ocel, a kovy, jsou pro mne proste etalonem.

    Vzpominky (a Zimni Valka ci Covid-19, jsou jen utrzky....)

    Traditional Crafts of Finland - Episode 1 - Puukko Knife Making
    http://www.youtube.com/watch?v=BLnqr6IGVgs
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jsou veci, a patri k nim palne zbrane, noze, kone a nektery zeny, na ktery se dokazu divat i vickrat a furt dal. Dobrou

    Helle - The Knife's Journey
    http://www.youtube.com/watch?v=hadgpin6LSU
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    A vubec, mmchodem je tam videt i brouseni cepele. Samo je to propagacni video v ISO certified stylu, ale je hezke

    Visit the Morakniv Factory
    http://www.youtube.com/watch?v=8-DqU-ICLeA
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Chapu, ze jsme tu s nuzkama, sekerama a dlatama trosku offtopic. Ale, kdyz by to zas az tak nevadilo, takova kosa je jedna z dalsich cepeli, kterou se FAKT vyplati mit ve vysoke kvalite (a extreme nizke vaze, kdo vi, ten vi).
    Kdyztak me zastavte a promazte, ale dobrou kosu bych si fakt rad nechal doporucit, ac s tim co mam, jsem pomerne smireny, a samotny list drzi i pres hromadu “uceni se” taky vcelku veky, jen Smrt vi, ze zadny mec neni ostrejsi kosy;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JOSEF_K: souhlas ve vetsine bodu obzaloby, ale dostupnost... a kdysi se mi podaril paradni kousek. Kdyz rusili nejaky z tech “bau-“ retezcu, koupil jsem si nejmensi z Fiskarsek, a to je malicky zazrak.

    Zatim jsem nezazil vicedenni vylet, kde bych ji nepouzil, mela obdobi, kdy byla zubata a spala semnou pod siraky i “ozrala” na louce, a porad funguje... roky a roky a roky.

    Neni ji vubec nic, jen jsem ji srovnal ostri, pac narazila na kulku i hrebik.

    Mam nektere nastroje, ktere nedavam k dispozici nikomu jinemu a nelezi ani v zamcene kulne, proste maji jmeno, protoze proste slouzi jako dobry kamarad.

    Ted jsem uvazoval, ze bych obnovil zabavnou zivnost: nastipu vam za weekend par metru dreva na chate, pac stipani dreva je zen, a dobra sekera je holt zaklad statu.

    Ale uznavam, ze jsou lepsi, jen, kdyz jsem naposled zlomil rejc, zas mel oranzovou rucku. (Zachranarina, tohle s rejcem delat nechces).

    Stejne tak maji treba uzasne nuzky (jo, jdou koupit kousky za deset tisic, a kadernici je maj, pro me je to nastroj, ktery nasi koupili v Madarsku, kde v 1987 byl trocha “kapitalismus” a dodnes vsechny slouzi... coze mame za rok? Takze tak 33 let? To neni drahy, jak by clovek cekal)


    Zas nechci delat reklamu, to vubec, ale pooko a sekerka do batohu proste patri ;)

    (Znova: bacha na hnaty, ja si teda nejvic ublizil dlatem, ale stejne jako u tech Mor je to mor)

    Kempingová sada Fiskars 1025441,sekera + nůž + ostřič Fiskars-shop.cz
    https://www.fiskars-shop.cz/...FbeflSbK3Iam96gXheNq4nFp7rbpo48gnquvkd3rUKdvzWb5bU-L-o40aAgpVEALw_wcB



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam