• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: fakt nejsem spyderco fanboy:D ale musim se jich zastat. Oni dělají (taky) premiový nože.
    Dělají docela hodně malých serií kdy vydají nějaký svůj model nějak vyšperkován. Nebo dokonce ve spolupráci s nějakym slavnym xichtem. bejvá to drahý, bejvá to z exotickejch materiálů a po té co serie zkončí, jde to blbě sehnat. třeba zde:
    Paysan™ - Spyderco, Inc.
    https://www.spyderco.com/catalog/details/C238TI/Paysan/1781

    Zároveň je jasný že endura nebo delica v plastu je přesně ten workhorse spotřebák nad kterym ohrnuješ nos :)
    Asi bych radši ztratil nějakou blbou sebenzu za trapnejch $520, než toho Paysana :D :D *)

    *) obsah příspěvku byl psán s notnou dávkou nadsázky a humoru.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    VACA: V poradku, rad tomu budu rikat jinak, treba "běžná sériová produkce", nebo "nářadí" nebo nize uvedene "velkovýroba".

    Hlavne mi slo o to, ze v kontextu tohodle boardu bych nedaval Spyderco pod "lepší značky nožů", coz mi zavani premiovkou.

    Kdyz mistni Spyderco nebo BM spadne z utesu, asi se u toho zavztekame, ale odkracime si do obchodu pro jiny, at uz ten samy, nebo novejsi design tehoz.

    Jenze kdyz tohle predvedes treba s CRK nebo Spartan Blades a ke vsemu s custom designem, ktery se proste uz nedela, tak hodne stesti se shanenim noveho. A i financne to bude asi bolet vic, nez takovy ten mistni sedy prumer.

    A nemusi to byt nutne jen o cene nebo sehnatelnosti, nebo exoticke oceli - Rekneme kdybys mel rybicku po dedovi, sice za par korun, ale "byla po dedovi". Nerekl bych o ni "spotrebka", protoze ta emocialni hodnota je tam velka.

    MATT
    MATT --- ---
    nevite, maj nekde v praze vystaveny Esee Avispu a Zancudo?
    CROSS
    CROSS --- ---
    VACA: já už jsem se k tomu vyjadřoval, ale i kdybych se toho pojmu podržel, tak je spotřebka a spotřebka. Když zlomim Moru z Hornbachu, dojedu si tam pro novou za pět franků. Když zlomim čepel na Charge, pošle mi Leatherman novou. ;-] Jinak bych řekl, že spotřebka je z principu každá kudla, kterou člověk používá, protože kudlu můžeš ztratit, zapomenout v zavazadle při odbavení na letišti a podobně.

    Ale on to Launcher nemyslel nijak negativně, spíš asi v tom smyslu, že zavírák za litr si nikdo nedává do vitrínky, je to nástroj na práci. Že ti vydrží deset a víc let asi neni zas tak divný, koneckonců je to ze železa. :-]

    Když tak o tom přemejšlim, vlastně nevim, jakou kudlu používám nejdýl. Asi nějakej švýcarák, kde taky na nějakým tom roku pěti deseti moc nesejde.
    VACA
    VACA --- ---
    me jen fascinuje vase uzivani slova "spotrebka". BM mam asi 13let, z toho valnou cast jako edc, ten nuz udelal mnoho tvrde prace a jeste dalsich xx let udela.
    Pojem spotrebni material si predstavuju uplne jinak.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NEVILL: To me CRK je Chris Reeve Knives ;-)

    Jinak z toho co pises, mym pohledem:

    ZT - Spotrebka
    Rocksteak - Neznal jsem, uznavam to nevypada jako spotrebka
    Viper - spotrebka

    Rozlisuji to s dovolenim velmi jednoduse podle ceny, od toho Viper a ZT mas spoustu nozu za 5k CZK. To by se u CRK stat nemohlo :-))

    Jinak to "spotrebka" nemyslim vubec zle, ostatne z nozu nejvic nosim Benchmade Phaeton, Benchmade Bugout, Leatherman MUT. A nevim co muze byt vic spotrebka nez Leatherman a Bugout...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Ano, s timto zcela souhlasim. Omlouvam se, ze jsem tam nenapsal rovnou "coz nic nemeni na tom, co rikas" - coz jsem tam napsat chtel, ale nejak mi to vypadlo.
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: to co píšeš je pravda ale nikterak to neodporuje tomu co jsem psal já.
    spyderco a benchmade a třeba to ZT, jsou spotřebky ale "lepčí", maj značku za kterou si lidi ochotně připlatí.

    NEVILL: jo dobrejch značek nožů je víc :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Nevim, jestli "spotřebka" je ten správnej termín, spíš masová výroba nebo velkovýroba, ale zrovna u Spyderca bych řekl, že se snažej pokrývat velký spektrum úrovní, rozlišujou to i podle místa produkce (vyráběj i v USA nebo v Japonsku) etc. Nepíšu to proto, že bych měl ke Spydercu nějakej osobní vztah (Delicu jsem prostě kdysi u někoho viděl a líbila se mi, jinej nůž od nich nemám), spíš mi přijde, že je těžký to shrnout jednim slovem. Taková Toyota v nožích. ;-]

    Je asi jasný, že u kudel za $500 a víc to s masovou výrobou nebude snadný, protože poptávka po takovejch má svoje limity. Pro velkovýrobce je snadnější si do těchto cenových relací udělat výlet, než pro nějakou handmade garážovku nasekat kudly za $50. Navíc s velkovýrobou to ztrácí punc exkluzivity, bezpochyby důležitej pro určitej typ zákazníka.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KURE: K tomu co psal Launcher bych asi přidal ještě Chris Reeve (hlavně Sebenza, že jo), Rockstead, určitě Zero Tolerance, a celkem pěkné nože dělá taky Viper byť nevím nakolik širší okruh lidí tuhle značku zná...na jejich nožích je sympatické že snad skoro všechny mají čepel z M390...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: "lepší značky nožu" - Jestli je rec o folders, tak treba CRK, Spartan Blades, Hinderer...

    Benchmade a Spyderco, ktere uvadis, jsou spotrebka. A nic proti tomu, zvlast ty Benchmade mam moc rad.
    KURE
    KURE --- ---
    CROSS: protože můžou. jaký jsou teď lidma vnímaný lepší značky nožu? benchmade a spyderco.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    CROSS: Dolar určitě tak výrazně neposílil, je jen o fous slabší než švýcarský frank. Pár let zpátky to bylo naopak, ale víceméně se drží na zhruba stejné úrovni.
    CROSS
    CROSS --- ---
    HERR_FLICK: ok. 190 vs 280 chf. Takovýho posunu v kurzech dolaru vůči franku jsem si nevšim.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    CROSS: mozna je to prostym faktem, ze dolar vuci korune vyrazne vyskocil nahoru
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    CROSS: jednou ze strategii boje proti kopiim je to ze kopirujou strategii luxusnich znacek jak v marketingu tak v tom ze se delaji limitovany edice, casto treba primo pro jednoho obchodnika, cislovany atp. kery pak jdou na tyhle nonsense ceny
    CROSS
    CROSS --- ---
    STALK: zrovna u spyderca jsem o tom nedávno dumal. Přijde mi, že v nějakej moment před pár lety masivně zdražili a netušim proč. Před šesti lety jsem si jako náhradu za jinou ztracenou Delicu koupil tuhle (telefon to krapet rozmazal, sorry za to), v přepočtu za nějakých 4500, nedávno jsem na ni ve stejném obchodě narazil v přepočtu za sedmičku. A co jsem koukal na jiný modely, ty ceny mi přišly celkově jako hroznej přestřel.

    STALK
    STALK --- ---
    MATT: imho je to často jako s hadrama - platíš taky značku :) ale taky se na tohle někdy ptam. - proč musí stát spiderco delica trojku když dozier kabar stojí sedum stovek - pro mě jsou to podobný nožíky (a jo mam oba :) nevyznam se moc v ocelích. poznam akorát že se něco brousí snadno a něco ne a že na uhlíkovou musim dávat bacha aby mi nezrezla :) znalci prominou
    KURE
    KURE --- ---
    IXTREMIST: v malo seriovce 10ky kusů v nějaký manufaktuře možná. Ve veliky fabrice pochybuju.
    Celej ten nůž má 42g, takže cena materiálu je pár centů (benchmade z toho dělá všechno takže bude nakupovat tuny...). Fabrika na nože si to bude kalit sama,ve svým zařízení, cena toho kalení rozpočtená na jednu čepelku budou taky centy.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    IMG-20200908-193321
    Když jsme u těch užitkových normálních nožů, tak se pomalu rodí minisérie elmax/D2 ledňáčků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam