S motýlkama fakt nepomůžu, omlouvám se. Kdysi před lety jsem si na vyzkoušení nějaký levný koupil a zjistil jsem, že to není pro mě.
Co pro mě zatím pořád je, je objevování tradičních low end výrobců v Evropě. Po Francii s Opinely, douk-douky a pravda ne až tak lidově naceněnými laguiolami jsem se přesunul do Portugalska k rodinné firmě MAM (Manuel Antonio Martins). Proti Francouzům se mi zde líbí větší variabilita tvarů, však jsem si taky vybral, jinak provedením a cenově je to takový "portugalský Opinel": Stejná koncepce, kus dřívka se zářezem pro čepel na nýtu v plechové objímce, čepel tenká, jak u levného tradičního nože pro normální použití očekávám, ani pojistku to nemá. Stojí to stejné suché z nosu jako Opinel. Ten menší, Operario, mi oproti o něco kratšímu Opinelu No 6 přijde ještě o dost lehčí, fakt pírko, v kapse o něm nevím. Tenhle tvar čepele mi přijde jako úplně nejlepší a nejpraktičtější na jakýkoliv zavírací nebo pevný EDC nůž, výrazně vhodnější než ta zvednutá špička u Opinelu. Ocel je nerez, tvrdost odhadem asi nic moc, nabroušeno z tovární tuposti do brutální, ale fakt brutální jedovaté žiletky asi 10 tahy na kameni 1000 grit a 5 tahy na kůži z každé strany. Zatím krájely ovoce, zeleninu, pečivo, sýr, šunku a kartony s mlíkem a drží, tak uvidím.
Operario, dřívko buk:
Douro, dřívko bubinga:
P.S.: Dělají i verze s linerlockem, nebral jsem je, nějak mě to na nožích tohohle typu neoslovuje.