JOSEF_K: OK
MORKANT: OK
Díky za rošíření obrzorů, s tím mýdlem jsem tada byl uplně vedle. Každopádně protože jsem hovado a ten nůž po vylití lázně za čepel přendal pod tekoucí vodu normálně nahým prstem, hned si pořádně umyl ruce pořádně mejdlem a ok. Ale byl to teda spíš efekt tekoucí vody, než mýdla..
JOSEF_K: hehe, s tím hliníkem jsem to nevěděl a tak sem teda asi hovado², protože "starý hrnec" byl v mém případě opravdu starej trampskej začernalej hrnec, z hliníku:D
Jako docela jsem čuměl, že ten hrnec pak taky vypadal jakoby právě vypadnul z lisu, svítíl novotou:D Ale je fakt že já jsem to tam měl jen tak třeba 1,5minuty max.
Je možný že by z toho teda šlo míň výparů když by tam nebyl přítomnej ten hliníkovej hrnec?
-prosimtě tohle je už asi trochu OT, ale zajímalo by mě: Když s tím třeba meješ ten sporák, to si uděláš roztok někde v kýblu a tím to pak v rukavících omeješ, necháš působit, a pak zase omeješ už čistou vodou?
Trochu mě těď totiž láká to použít i na nějaký železný věci v dílně který by se jinou cestou čistili dost obtížně...
Zkusím tedy příště ten čistej drogeriovej jak řikáš. Svym způsobem ale třeba zrovna u leathermana vhledem k tomu kolik má LM záhybů a různejch nedostupnejch dutin, se mi ten efekt hliníku, kdy to uvolňováním vodíku "šumí", docela líbí. Páč mám pocit že ten NaOH rozpustí ty mastný usazeniny a hnusy, a ten "šumivej" efekt reakce s hliníkem to prožene a vyžene z teh nejmenších skulin, ale to jen přemejšlym nahlas teď.
A poslední: dal by se teda k neutralizaci použít třeba OCET? Nicméně já bych teda necítil potřebu nože nějak neutralizovat, nechtělo by se mi je dávat do nějaký kyselý věci, teď mi jde spíš o to když bych tim chtěl čistit něco v dílně, a nebo třeba ten sporák...
Díky moc vám oběma!
---
PS: teď po debatě si teda u toho leathermanu nejsem uplně jistej z jaký slitiny je např nástavec na bity. Zkoušel jsem teď do toho rejpnout kalenou ocelí, a je to dost tvrdý, ale neni to moc magnetický...
Sorry jestli jsem tu otevřel nevhodný téma:)