• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VACA: No jasně, to jsi si trochu odleptal hrnec, no:)). A on by asi hned tak nezmizel. Tím rozpouštěním hliníku se vcelku logicky spotřebovává ten hydroxid. A když tam kromě hrnce máš i ty hliníkový špony, tak se spotřebuje vcelku fofrem. Na rozpuštění hrnce bys toho roztoku musel mít víc. Jinak výpary nejlíp omezíš tím, že to nebudeš dělat v horký ani teplý vodě. To samotné rozpouštění hydroxidu je docela exotermické, takže když ho rozpouštíš v horký vodě, tak to logicky začne vřít a vypařuje se to jak o život. Když to budeš dělat v něčem plastovým nebo třeba nerezovým a ve studený vodě, tak těch výparů moc nebude.

    Jinak s tím obvykle čistím tu mřížku, pod kterou jsou plynový hořáky. Normálně ji sundám, hodím do vany, zasypu hydroxidem a pustím vodu. Nebo obecně jakýkoli jiný odolný bordel. V kýblu si uděláš roztok a hadrem pak omyješ, co potřebuješ. Samozřejmě v rukavicích. Pak stačí opláchnout vodou. On hydroxid sodný má tu výhodu, že na vzduchu v suchém stavu dost rychle odebírá ze vzduchu oxid uhličitý a vodu a následně degraduje na uhličitan sodný, což je naprosto neškodný vodní kámen. Je to i důvod, proč je důležitý flašku s hydroxidem dobře zavírat.

    A octem to samozřejmě zneutralizuješ taky. Prostě cokoli kyselého - kys. citronová, vinná, octová, fosforečná...
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    IXTREMIST: Kovova prichut hmm pravda, ale na vareni by to snad nemusel byt problem. Housevnatost se na to tabornicky pouziti asi hodi, brousek jsem zvyklej stejne tahat sebou takze spis ocenim, ze to pujde nejak relativne rychle prebrousit.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    WOLFGAR: Jasný, počítej, že ti hodí krásnou patinu z cibule a velmi pravděpodobně budeš na jablkách cítit kovovou příchuť. :-) Kuchynak z 14260 jsem ještě neviděl, já z toho dělám mačety - je to skvělá pruzinovka na věci co potřebuju dobrou houževnatost a odolnost na impact shock. Určitě bude mít problém udržet dlouhodoběji jedovatý ostří, na to ta ocel není dělaná..
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Ma tam i trochu drazssi preciznejsi kousky i kdyz material bude nejspis stejny, ale priznam se, ze se mi to hrubsi kovani na ten outdoor libi vic, mam kovanej kotlik a veskera udrzba je udrzovat to namastene tukem.


    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    IXTREMIST: "Materiál je ocel 14260. kaleno ma 55 Hrc" Prave za tu cenu mi to prijde rozumny, je to pro me presne na hranici je to pouzitelny, ale nebudu se bat to sebou tahat kamkoli a pouzivat na cokoli podle potreby.
    VACA
    VACA --- ---
    JOSEF_K: OK MORKANT: OK
    Díky za rošíření obrzorů, s tím mýdlem jsem tada byl uplně vedle. Každopádně protože jsem hovado a ten nůž po vylití lázně za čepel přendal pod tekoucí vodu normálně nahým prstem, hned si pořádně umyl ruce pořádně mejdlem a ok. Ale byl to teda spíš efekt tekoucí vody, než mýdla..

    JOSEF_K: hehe, s tím hliníkem jsem to nevěděl a tak sem teda asi hovado², protože "starý hrnec" byl v mém případě opravdu starej trampskej začernalej hrnec, z hliníku:D
    Jako docela jsem čuměl, že ten hrnec pak taky vypadal jakoby právě vypadnul z lisu, svítíl novotou:D Ale je fakt že já jsem to tam měl jen tak třeba 1,5minuty max.
    Je možný že by z toho teda šlo míň výparů když by tam nebyl přítomnej ten hliníkovej hrnec?

    -prosimtě tohle je už asi trochu OT, ale zajímalo by mě: Když s tím třeba meješ ten sporák, to si uděláš roztok někde v kýblu a tím to pak v rukavících omeješ, necháš působit, a pak zase omeješ už čistou vodou?
    Trochu mě těď totiž láká to použít i na nějaký železný věci v dílně který by se jinou cestou čistili dost obtížně...
    Zkusím tedy příště ten čistej drogeriovej jak řikáš. Svym způsobem ale třeba zrovna u leathermana vhledem k tomu kolik má LM záhybů a různejch nedostupnejch dutin, se mi ten efekt hliníku, kdy to uvolňováním vodíku "šumí", docela líbí. Páč mám pocit že ten NaOH rozpustí ty mastný usazeniny a hnusy, a ten "šumivej" efekt reakce s hliníkem to prožene a vyžene z teh nejmenších skulin, ale to jen přemejšlym nahlas teď.

    A poslední: dal by se teda k neutralizaci použít třeba OCET? Nicméně já bych teda necítil potřebu nože nějak neutralizovat, nechtělo by se mi je dávat do nějaký kyselý věci, teď mi jde spíš o to když bych tim chtěl čistit něco v dílně, a nebo třeba ten sporák...

    Díky moc vám oběma!

    ---
    PS: teď po debatě si teda u toho leathermanu nejsem uplně jistej z jaký slitiny je např nástavec na bity. Zkoušel jsem teď do toho rejpnout kalenou ocelí, a je to dost tvrdý, ale neni to moc magnetický...

    Sorry jestli jsem tu otevřel nevhodný téma:)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    WOLFGAR: Hm, tak cena mluví za vše, zeptej se ještě na ocel. Protože tohle mi smrdí nějakou 19312, která zrezne už když se na ni škaredě podíváš.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    KURE: To je ten okamzik kdy se mi vybavi, jak pri vetsine akci pouzivam jako prkynko nahodny kus dreva pritazeny z lesa :D Ja na tohle zase moc cimprlich nejsem, po tom co ti dvakrat upadne spekacek a stejne ho sezeres uz nejak neni co moc resit. O globala bych se uz asi bal, je to prece jenom nuz za trojku navic hodne tenouckej s jedovatym japonskym vybrusem, to moc do lesa neni.
    KURE
    KURE --- ---
    WOLFGAR: ja jsem možná zaujatej, ale ty nože mi přijdou špinavý a nechtel bych je u jidla.
    Pro outdoor ucely bych si nechal udělat bytelnou pochvu na normální kuchyňák, klidně na toho globala.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    IXTREMIST: Tak 4mm ve hrbetu.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    IXTREMIST: 1200 i s pochvou coz mi prave prijde dost rozumny. Na tloustku ve hrbetu jsem se zeptal. Oni tam maji i preciznejsi vymazlenejsi kuchynaky, ale u tohohle se mi docela libi ten styl, neni to nuz kterej bych se bal vzit pod stan a delat s nim vsechny ty prasarny co clovek na cestach a pri kempovani s nozem dela.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    WOLFGAR: ta ručka vypadá dost napraseně :-) kolik za to chce?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    WOLFGAR: kolik to má ve hřbetu?
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    HOBORG: Peknej, ale to je pro me na vareni zas hrozne maly, potrebuju tak aspon 17+cm cepel. Asi vezmu od Arrigose tenhle, libi se mi ten styl, velikostne tak akorat plus se mi tam libi to oko, takze treba kdyz povesim na stanovou tyc v goticaku sunku tak muzu nuz povesit hned vedle a nebude za mnou co pet minut behat nejaky hladovec kde je nuz.


    HOBORG
    HOBORG --- ---
    WOLFGAR: me prijde jako akovej outdoor / utility / kuchynak moc hezkej spyderco bow river, a za vybornou cenu
    jen uz jsou skoro vsude pryc, bude se asi blbe shanet
    https://www.bushwear.co.uk/products/spyderco-bow-river
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    PAHAVASKA: Jo nakonec jsem se ke zdroji dopidil, jen asi vezmu neco kratsiho nez ty obrovske dranziraky, necekam, ze bych s tim porcoval divocaky.
    PAHAVASKA
    PAHAVASKA --- ---
    WOLFGAR: ty kudly budou patrně https://arrigos.cz/shop/
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    VACA: Jako chemik doplním, že mýdlem louh nezneutralizuješ, obojí je alkalické.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VACA: No... tady bych byl dost opatrný. Krtek skutečně je hydroxid sodný, byť ne čistý, viz níže. A ano, je to brutálně agresivní a odmašťuje to skoro cokoli. Nicméně u nožů zkrátka musíš vědět, z čeho jsou. Hydroxid sodný z kovů žere akorát hliník. Zato ovšem velmi rychle. Takže pokud do něj hodíš nůž se střenkami z eloxovaného hliníku nebo něco podobného, tak ho vyndáš bez nich. Jinak se tam není čeho bát.

    Krtek ale není zrovna ideální chemikálie. Je to směs hydroxidu sodného a právě hliníkových pilin. Jakmile se do toho dostane voda, začne to šumět (uniká vodík) a často i vřít (rozpouštění hydroxidu ve vodě i ta reakce s hliníkem jsou dost exotermické, takže se to začne vařit). Je to tak proto, že to šumění dobře uvolní odpad. Nicméně v tomhle případě je to k ničemu. Mnohem lepší je koupit si v technické drogerii čistý hydroxid sodný a používat ten.

    Následná koupel v jaru je trochu na nic. Hydroxid je silně zásaditá látka, takže ho musíš neutralizovat něčím kyselým. Např. kyselina citronová. Nicméně ta se zase nemusí líbit oceli. Reálně stačí to pořádně opláchnout teplou vodou, ale pokud by si někdo chtěl hrát s neutralizací, tak napřed hydroxid neutralizovat kys. citronovou a následně kyselinu neutralizovat jedlou sodou, která je zcela bezpečná. Bavím o umytí nože těmi roztoky. Ne proboha, že do roztoku hydroxidu nalijete roztok kys. citronové...

    Hydroxidem sodným doma běžně čistím sporák, troubu a další věci. Nicméně kromě rukou taky bacha na oči. Prsknutí do oka je pro to oko nezřídka konečná...
    VACA
    VACA --- ---
    *já si totiž celej život pletu pojem micarta s G10. Ale vono je to asi *skoro* to samí jen s tim rozdílem, že v G10 je skelný vlákno.. No prostě jsem věděl že na to BM je ručka z kompozitu umělotiny a skelnýho vlákna. Akorát jsem to před tim chybně pojmenoval.

    Sry já zase na ňákej čas zmizim. Jen mám rád když jsou věci uvedený na pravou míru abych nikoho nemystifikoval.

    howg:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam