Podle mě se tady kvalita utonu hodně měnila v průběhu let poměrně hodně. Nekde se o tom dá najít dost materiálů. Ale jestli dobře vzpomínám tak v průběhu let oscilovala kvalita oceli podle toho jakou várku materiálu měli k dispozici, ale taky se tam měnila i metoda kalení.
Já jsem měl utonů taky celkem řádku. Včetně uplně novodobýho z uhlíkovky, kterej mi přišel skoro vůbec nejhorší. Gumová rukojeť neměla ani vystužený to oko pro nástroje, byla to prostě jen díra v gumě. A házením, nutno podotknout že i úspěšnym házením, čepel postupně mizela v tý gumový rukojeti, až se z toho stal "mini uton" kdy snad skoro jedna třetina čepele byla schovaná v tý gumový ručce, a zezadu už vylejzal trn..
(asi bych ho ještě někde našel, tak eventuelně můžu vyfotit)
U starejch gumovejch utonů jsem tohle nikdy nezažil. Ale ty měli i vystužený to očko pro nástroje nějakym kovem...
A teď možná budu za urban legend vypravěče. Ale mám doma jeden uton, kterej jsem asi v 15ti na poslednim svym táboře vyměnil s jedním z "bejvalejch dětí". Týpek co měl na jedný ruce asi 3 prsty, prsty ze svý vlastní nohy. (který mu tam nějak dokázali naroubovat že je mohl používat, balil si s tim normálně i cigára).
On byl totiž od pčr pirotechniků... :)
S tim utonem uměl naprosto úchvatně dokonale házet... Ale to sory za odbočku.
Je to ale celkem zvláštní uton, je totiž v plastový rukojeti, což je u policajtů normální. Je to číselná série 0005, ale s ražením na druhý straně, což je přinejmenším nezvyklé. Spíš bych řekl dost rare. A ten je teda zrovna dost tvrdej a držel ostrej dobře. Jenomže tomu jsem já, kokot, právě ulomil špičku.
Kdybych zničil 10utonů v řadě, tak mě to nebude mrzet tolik jako tohle:(