• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ZSIS: Souhlas. Viz můj starší příspěvek: [STEPNI_VLK @ NOŽE - ] Čili bych to také viděl spíš tak, že hodně záleží i na tom, na koho člověk u kontroly narazí, příp. ze kterého státu/letiště letí...
    STALK
    STALK --- ---
    A dotaz navazující: kde, jak a jakej vozíte v autě nástroj k případný záchraně z auta? kam to umístit aby byla při případný (vlastní) nehodě větší šance že se k tomu dostanu. A neni blbost? je šance že mi to vůbec může nějak pomoct?
    STALK
    STALK --- ---
    Ahoj. Máte někdo zkušenost s "restaurovánim" zavíráků victorinox? našel jsem zachovalej rescuetool co bych mu rád dal novej život :) - odmašťoval jsem jarem s horkou vodou, čistil, rozhejbával, promazával WDčkem, máčel v oleji - ale jeden nástroj jde pořád ztuha. Kdyby někdo chtěl přispět radou budu rád. (a ano jsem línej pilně studovat mnohé "restoration" videa a podobně ;))
    KURE
    KURE --- ---
    PARRHESIA: já mám kmfs s tou kamennou sadou do 10k, kterou používam navlhčenou vodou.

ale u tvý sady přímo píšou tohle:
    Blade lapping is done by moving along the direction of the blade, the dies are designed for dry grinding, water or oil wetting can also be used.

A co se učení jak nabrousit týče, cílem je mít ostrej nůž. Nevidim nutnost se učit freehand na kameni, když máš přípravek. Pochopitelně když tě to baví, jdi do toho, ale neměj pocit že to je nějaká nutná prerekvizita.
    Na radu odsud jsem pořídil shaptony, a jsem moc spokojenej.
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Když už se tu rozebírá broušení nožů: udělal jsem si radost a po dlouhém váhání si pořídil ten známější brousící systém KMFS RIVAL. Pár nožů jsem zkusil, snažil se vyladit ten pohyb rukou. a protože jsem chtěl jemnost broušení dotáhnout o něco málo výš, nežli co je v sadě (1000) , pořídil jsem si k tomu lapovácí sadu KMFS BLANK STONE 8 KIT RIVAL - DIAMOND LAPPING (je tam 1500, 2000, 3000, 5000 (ale mě fakt stačí pro své potřeby ta dvoutisicovka)) , kterou jsem ještě nezkoušel . No a teď ten dotaz : když se lapuje nůž, děláte to za "sucha"? Nebo používá se voda, či olej? A ten pohyb rukou při lapování je od hora dolů, či opačně? Já jsem to úplně nevyzjistil ještě všechno, protože na netu jsou informace různorodé. Na dokončení obtahovací kůži jsem si pořídil diamantovou pastu 3000, protože ani nevím, který olej na tu kůži použít.. Třeba lněný co mám na dřevo, muze se používat? Nebo řezný a chladící olej, co mám na pilu? Nebo slunečnicový na vaření? Moc dotazů, omluvte me! Jsem nadšený amatér, celou dobu jsem si říkal, že bych si to mě naučit nejdřív pořádně na kameni a pak se teprve zajímat o provedení skrze brousící systém..
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    MATT: kdyz uz je tu ten mistr Malek, tak mel ve skole pozvaneho i nekoho primo na brouseni nozu

Vše o broušení nožů co potřebujete znát | Jak se brousí nůž podle profíka | Jak se starat o nůž
    https://www.youtube.com/watch?v=5TvVe0NAmXQ
    MATT
    MATT --- ---
    GARFIELD: ja se dopracoval ke karamicky tycce, ale jinak mi prislo veclku podnetny tohle video.

Jak vybrat správnou ocílku | ocílka vs. "klapačka" | Doporučení od řezníka | Mistr Málek
    https://www.youtube.com/watch?v=ZH-oA4TvdFE
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    REDSNAKE: Zaznamenal jsem. Stejne tak zminky o Spyder a Lansky (nejak me ten system nerajcuje .. to se mozna radeji naucim s sutrama). Doufal jsem v neco jednodussiho (brusic ci Ostra Posta z jineho auditka mozna bude nejlepsi).

Take by me zajimalo, jak vybrat dobrou ocilku.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    GARFIELD: Zzrovna ty dia brousky co tu resime jsou na aliexpressu za 3-4 dolary kus a z obycejneho dvoustraneho sutru z domacich potreb to byl vitany a citelny upgrade
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Cim brousit a udrzovat levnejsi kuchynsky nuz? (Victorinox)

Nechci z toho mit vylozene hobby, ale nejlevnejsi honing steel z nejakyho pochybnyho setu a protahovaci brousek nic moc.
    MATT
    MATT --- ---
    REDSNAKE: mam pocit, ze trochu zalezi i jakym zpusobem jsou diamanty na podlozku prychyceny, ale jen zmatene z hlavy vytahuju, co mi zustalo z youtube ci redditu

DYSTOPIK: a nezrezly ti tam ty spony? si rikam, co jinyho by tam rezlo?

KURE: ja kupoval z alzy olej na skartovacky ;) nekde jsem to potkal doporuceny. ale ted koukam, ze je rostlineho puvodu, coz nevim jak moc vadi ci nevadi..
    KURE
    KURE --- ---
    REDSNAKE: jak psal MATT
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KURE: A co se teda dává na diamant?
    KURE
    KURE --- ---
    REDSNAKE: tak trocha minerálního oleje se na nože neztratí. Ale žiju teda v tom že olej se na diamant nedává.

Victorinox olej 10 ml - Příslušenství k zavíracím nožem | KNIFESTOCK
    https://www.knifestock.cz/victorinox-olej-10-ml-p25483
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DYSTOPIK: Jasny, me spis slo o to ze bych rad uzil neco co nebudu muset nikdy shanet. Zatim budu namacet ve vode a brousky susit, kdyz je zmarim, staly kilo. Prilezitostne koupim mineralni olej nekde kdyz si vzpomenu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    REDSNAKE: jo, rostlinej bych tam nedával

Jednou jsem si kupoval v nějakym bau-max-hauzu, nevim přesně kde, takovej ten forichtung na broušení dlát pod úhlem, nemohl jsem to tam najít, tak jsem se ptal nějakýho zaměstnance a popisoval jsem mu, že to je sada ve který je ten držák a honovací olej a nějakej chlapík co tam zrovna stál ve frontě u kasy mi říkal, že jako honovací olej se používá perolej mixnutej ještě s něčím.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DYSTOPIK: Blby je ze mineralnim olejem bezne nedisponuju a jine oleje tvrdnou a to prej je pro tyble brousky finito.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    REDSNAKE: mě to přijde jako ideální řešení, když zůstane mastnej. Bych řekl, že ten olej zůstane v těch jamkách, do kterejch se mechanicky při broušení nedostaneš a bude ho chránit i v případě, že by ho pak člověk omyl vodou.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DYSTOPIK: Díky, dám si pozor. Jen nevím jak tomu kromě usušení předejít. Možná minerální olej?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    já je po užití umyl a nechal uschnout a chytly lišku.. Teda nic hroznýho, ale byl jsem překvapen svou hloupostí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam