• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    jen tak ze srandyv německu nešacujou, kor ne na nože. dokud s tím nebudeš šermovat na veřejnosti, nejspíš se nic nestane.
    v kufru, tašce, nebo kdekoli kde neni "při ruce", ho mít smíš.
    fakt, větší stres mít ze uapomenutýho gramu nějakýho cukru než kudly.
    STALK
    STALK --- ---
    dík, je hezký slyšet že nejsem divnej sám. já mam pevnej nůž ve dveřích, cima- činská kopie ontaria (nemam rád kopie a nemam rád čínu ale tenhle sem dostal) a je to docela přesvědčivej kus železa. pak mam v kufru zavírací pilku
    Silky Ultra Accel - kdo nezná můžu doporučit nic lepšího než silky pilky neexistuje. no a ten rescuetool mi přijde super právě. pilka na řezání skla a tak to chceš :)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    CROSS: Šacovali, v době kdy jsem měl na hlavě číro a ještě jsem v autě spal, takže jsem vylezl, rudý oči jak králík…
    Ty dotazy na drogy padaly od německýho orgána s nepříjemně vysokou frekvencí, ale na cca dvacátej pokus si nechal vysvětlit, že opravdu nevezeme ani tu trávu.

Pak se pro jistotu přeptal na nože a já mu chtěl udělat radost, tak jsem nůž přiznal - v batohu na dně kufru jsem měl nůž s asi 3cm pevnou čepelí, nad tím mávnul rukou a jelo se dál.

Záminka pro zastavení byla prý, že někoho zastavit museli a my byli plný auto dospělejch chlapů, což jim přišlo jako lepší terč, než prudit rodinu s malejma dětma.
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    CROSS: Kámošům jo, když jeli na oslavy vylodění v Normandii. Hloupě měli na autě logo klubu vojenské historie. Prohlídka trvala několik hodin.
    RSZ
    RSZ --- ---
    CROSS: šacovala, ale jen tak nějak na drogy, úplně všechno ven nemuselo - imho pokud jsem bílej normál, nestane se ti to never ever
    KURE
    KURE --- ---
    CROSS: ne. zaplať panbu že nazrzlej prošedivělej páprda v rodinném autě nikoho nezajímá. Ovšem pro klid duše a předcházení nějakých zbytečných oserů na vejletě/dovolený to hraju na jistotu a pečlivě se prošacuju.
    CROSS
    CROSS --- ---
    A už vám někomu německá policie šacovala auto? Jak to probíhá? (Při dálničních přejezdech přes říši spoléhám na to, že co mám v kufru nikoho nezajímá.) Mě zatím šacovali vždycky jenom celníci a největší problém byl vysvětlit, že v tý krabici mám bramborovej salát od babičky. (Švýcaři, no.)
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    ALDARION: jestli multitool nema pojistku na naradi and/or jednorucni otevirani noze, tak je vetsinou ok. Mam slipjoint leatherman bond a je DE proof vcetne 7cm noze
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Hlavní věc je prosmejčit auto před cestou do Německa! :D

Ve dveřích auta mám noname shitty multitool z benzínky, který jsem před třemi lety potřeboval na opravení stěrače a teď je tam provizorně, od slova nafurt, a v lékárničce malej benchmade nožík, kterej jsem si zapomněl v kapse a vzpomněl si na to až u Berlína, kde jsem přemýšlel, kam tu věc strčit. :) A už měsíc ho nejsem schopný vyndat.)
    RAVNOS
    RAVNOS --- ---
    STALK: boxer v stredovej opierke, teleskop v priehradke. benchmade mediator v kapse. velka lekarnicka v kufri. 🤷‍♂️
    KURE
    KURE --- ---
    STALK: pod sedačkou teleskop, ve dveřích malej hasičák, v kapse nůž. multitůl mam v tašce, která je ale v kufru.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    STALK: V obou předních bočních dveřích CAT tourniquets a vzadu v kufru velkou lékárnu. Pod loketní opěrkou Leatherman MUT a 2d bity. V kufru skládací lopatku, sekerku, pilku...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    STALK: ja mám pod spolujezdcem sekyrku, a často se to hodi.
    okno by snad nejak dala.
    je tam teda i nůž.
    a většinou mám za pasem leathetmana.
    a posledni dva roky ještě takovej edc benchmade.
    hm.
    i guess we're all weird here, slightly.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ZSIS: Souhlas. Viz můj starší příspěvek: [STEPNI_VLK @ NOŽE - ] Čili bych to také viděl spíš tak, že hodně záleží i na tom, na koho člověk u kontroly narazí, příp. ze kterého státu/letiště letí...
    STALK
    STALK --- ---
    A dotaz navazující: kde, jak a jakej vozíte v autě nástroj k případný záchraně z auta? kam to umístit aby byla při případný (vlastní) nehodě větší šance že se k tomu dostanu. A neni blbost? je šance že mi to vůbec může nějak pomoct?
    STALK
    STALK --- ---
    Ahoj. Máte někdo zkušenost s "restaurovánim" zavíráků victorinox? našel jsem zachovalej rescuetool co bych mu rád dal novej život :) - odmašťoval jsem jarem s horkou vodou, čistil, rozhejbával, promazával WDčkem, máčel v oleji - ale jeden nástroj jde pořád ztuha. Kdyby někdo chtěl přispět radou budu rád. (a ano jsem línej pilně studovat mnohé "restoration" videa a podobně ;))
    KURE
    KURE --- ---
    PARRHESIA: já mám kmfs s tou kamennou sadou do 10k, kterou používam navlhčenou vodou.

ale u tvý sady přímo píšou tohle:
    Blade lapping is done by moving along the direction of the blade, the dies are designed for dry grinding, water or oil wetting can also be used.

A co se učení jak nabrousit týče, cílem je mít ostrej nůž. Nevidim nutnost se učit freehand na kameni, když máš přípravek. Pochopitelně když tě to baví, jdi do toho, ale neměj pocit že to je nějaká nutná prerekvizita.
    Na radu odsud jsem pořídil shaptony, a jsem moc spokojenej.
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Když už se tu rozebírá broušení nožů: udělal jsem si radost a po dlouhém váhání si pořídil ten známější brousící systém KMFS RIVAL. Pár nožů jsem zkusil, snažil se vyladit ten pohyb rukou. a protože jsem chtěl jemnost broušení dotáhnout o něco málo výš, nežli co je v sadě (1000) , pořídil jsem si k tomu lapovácí sadu KMFS BLANK STONE 8 KIT RIVAL - DIAMOND LAPPING (je tam 1500, 2000, 3000, 5000 (ale mě fakt stačí pro své potřeby ta dvoutisicovka)) , kterou jsem ještě nezkoušel . No a teď ten dotaz : když se lapuje nůž, děláte to za "sucha"? Nebo používá se voda, či olej? A ten pohyb rukou při lapování je od hora dolů, či opačně? Já jsem to úplně nevyzjistil ještě všechno, protože na netu jsou informace různorodé. Na dokončení obtahovací kůži jsem si pořídil diamantovou pastu 3000, protože ani nevím, který olej na tu kůži použít.. Třeba lněný co mám na dřevo, muze se používat? Nebo řezný a chladící olej, co mám na pilu? Nebo slunečnicový na vaření? Moc dotazů, omluvte me! Jsem nadšený amatér, celou dobu jsem si říkal, že bych si to mě naučit nejdřív pořádně na kameni a pak se teprve zajímat o provedení skrze brousící systém..
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    MATT: kdyz uz je tu ten mistr Malek, tak mel ve skole pozvaneho i nekoho primo na brouseni nozu

Vše o broušení nožů co potřebujete znát | Jak se brousí nůž podle profíka | Jak se starat o nůž
    https://www.youtube.com/watch?v=5TvVe0NAmXQ
    MATT
    MATT --- ---
    GARFIELD: ja se dopracoval ke karamicky tycce, ale jinak mi prislo veclku podnetny tohle video.

Jak vybrat správnou ocílku | ocílka vs. "klapačka" | Doporučení od řezníka | Mistr Málek
    https://www.youtube.com/watch?v=ZH-oA4TvdFE
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam