• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    RSZ
    RSZ --- ---
    NEVILL: jo, zrovna luzon má ostudne forovej liner lock
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEON_KOWALSKI: V poslední době jsem viděl ohromné množství fotek, jak má člověk na snímku nějaký nůž nebo hodinky nebo dýmku nebo cokoliv jiného, a vedle toho takovéhle páčidlo, tak si říkám jestli to fakt je na EDC, že se to využije. Jasně, jako kancelářská krysa to využití asi nedovedu pochopit. Onehdá mě napadlo, jestli to není nějaká tajná společnost, že si takhle dva lidi rituálně ťuknou páčidlem o páčidlo a jeden řekne "Páči sa?" a druhý řekne "Nech sa páči." :-))
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    RSZ: Třeba Cold Steel Luzon, tam evidentně Cold Steel tomu svému liner locku natolik nevěří, že tam ještě přidal takovou další šoupací pojistku, kterou se ten liner lock podepře aby držel. Jako u té XL verze bych to ještě pochopil, tam se dá předpokládat že to někdo třeba použije jako mačetu, ale u malé verze teda nevím...
    RSZ
    RSZ --- ---
    Forovejsi linerlocky už jsem zažil, třeba i u levných coldsteelu (kdy po těžším lesním použití nejde zavřít), ale cokoli od slušného framelocku nahoru je pro mě víc než dostatečný.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    STENNY: takže linerlocku taky na tvrdší použití nevěřím ... to bude možná ono - já to na nic "tvrdšího" nepoužívám. Normálně (RAT1), používám jako nůž, na krabice, na svačinu, na rozřezání papíru, lepící pásky, stahovací pásky, na očištění RJ45 kabelu atd...
    Dtto multitooly (nože).
    Když potřebuju něco vypáčit, tak mám takové malé páčidlo.
    A když jdu někam ven (to jako příroda, teambuilding, atd...) tak si beru RAT5 (nebo Fallkniven F1), ty už toho zvládnou dost.

tohle páčidlo mám pořád u sebe (když jdu ven)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    243LB =110,223 kg
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    i v testech si linerlocky vedou docela dobře

Pocket Knife Lock Strength Test
    https://www.youtube.com/watch?v=4KmHfbG7z7g

Pocket Knife Lock Strength Test II
    https://www.youtube.com/watch?v=ERxHUXAFVs4
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    STENNY: včetně RATky odjistim pootočením střenky v ruce ... tak to se mi ještě nepodařilo a to nosím RATku jako EDC :-)
    (teda od minulého týdne už ne, nahradil ji Skeletool)
    STENNY
    STENNY --- ---
    LEON_KOWALSKI: Třeba má jenom nesprávnou ruku - já naprostou většinu linerlocku včetně RATky odjistim pootočením střenky v ruce, takže linerlocku taky na tvrdší použití nevěřím.
    Ale podobný problém mám často i s backlockem a moje spyderca měla většinou vybroušený větší detent, aby se nestávalo, že nůž stisknu silou v ruce a odemknu tím pojistku... Někteří uživatelé jsou prostě divní. :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    LEON_KOWALSKI: nebo Leathermany, všechny moje - Surge, TTi Charge, Skeletool, taky liner locky a taky v pohodě :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    JIKE: seš prostě jenom předpojatej :-) jeden z nejlepších EDC nožů, RAT 1 má liner lock, a je úúúúplně v pohodě :-))
    JIKE
    JIKE --- ---
    LAUNCHER: Je to smutné ale jedná se o staré info z 10.12. Uz je novy investor ale hadaji se o penezich. Majitel chce 30mio USD, investor nabizi 1mio USD.

Jsou tam dluhy a od krize 2008 se tam neinvestovalo. Takze napr. tam kde v Cinskych slevarnach vozi rozhavenny ingoty roboti tak v Crucible mexican s jesterkou 🙂

Aby to prezilo tak brutalni investice = nikdo nechce platit pozadovanou cenu.

Praskovou metalurgii tam delaji jeste plasmovyma horakama (tech ze 70tek) = absurdni silena spotreba el.

Ještě zajímavá věc: vsechny patenty krome Magnacutu jsou propadly...

s30,s35,s45,3v,1v,10v,15v,m4... muze je vyrabet kazdej...

ALE nesmi to vyrabet jako s35vn - nazev je registrovany. Ale muze to vyrabet jako c35vn a uz bude ok. otazka je technologie = jestli ta nova ocel bude mit stejny vlastnosti a kvalitu apod.. Chemické slozeni bude stejny ale jestli se povede docilit stejnych fyz..vlastnosti.... nakonec to v Crucible delaj 50 let
    Maji praxi jako nikdo i s tou starou technikou co využívají.
    Idealni kdyby nekdo koupil lidi, vyzkum a patenty a ochranny znamky a pokracoval jinde v lepsim…

Obava: pokud nikdo neda tech 30mio tak konec protoze podle majitele tech 30mio je jenom cena pozemku a niz jit nechce.

Světlé stránky: napr. CTS XHP, Elmax... od s30/35/45 ani v labce nejde pořádně poznat pri testech.

Uvidíme …

Knife Steels Rated by a Metallurgist - Toughness, Edge Retention, and Corrosion Resistance - Knife Steel Nerds
    https://knifesteelnerds.com/2021/10/19/knife-steels-rated-by-a-metallurgist-toughness-edge-retention-and-corrosion-resistance/
    JIKE
    JIKE --- ---
    KURE: Nejlepší pojistka je za mě jednoznačně TRI-ad-Lock
    Nesmrtelná záležitost 🔥

Pak bych řekl pojistky typu axis, button, ball, back, .. z těch běžných … jsou i další typy a není jich jako málo. 😁
    (Nepočítám zde vystřelovaky jako microtech a mikov pojistky OTFka což jsou v originále taky nezničitelný pojistky)

Co je za mě nejvíc špatný je liner a tam kde ho trpím je CRKT CEO což jsi poslal a je to pecka věc. Ale u něj se nepředpokládá abuse.. takže ok 👍
    JIKE
    JIKE --- ---
    FUNIAK: TRC Polheim

TRC Knives Polheim - 1255200 Euro-noze.cz
    https://www.euro-noze.cz/trc-knives/trc-knives-polheim/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Ted jsem teda trosku sam proti sobe, protoze kazdy vas ve spechu koupeny nuz mi dala radost :-) Ale ty strachy o konec CPM oceli jsou asi nastesti predcasne, jak se dalo cekat :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KnifeCenter FAQ #196: No More MagnaCut Steel?
    https://www.youtube.com/watch?v=dg-hNZrKvFE
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NEVILL: Ano ma. Ale IMHO je to primarne dane tim, ze je to malicke. YMMV.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BTW Pevný nůž z pilového kotouče na kov, se zuby v obloukové části ostří má zajímavý efekt při sekání ocelových lan a kabelů. Chce to jemnější zoubek.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STENNY: Se zavírací pilkou na kov jsem experimentoval.
    Mě dávala smysl od 8 do 15cm pro slabší listy, které řežou tahen, do 20cm silnější, které mohou řezat i tlakem.
    Podmínkou je kvalitní list.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam