• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XMEDA: já ti nevím. ty máš nejakou tmavší pleť? podezřelé znaky?
    ponožky v sandálech?
    protože dokud průměrný čech neotevře hubu, tak v německu nijak výrazně exoticky vybočovat nebude.
    neříkat jim Helmut taky pomáhá;)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ZSIS: Tak taky me tam nikdo nezaklekaval, su tam trumbera na pracovni ceste co chodi po meste s fotakem. Ale nikdy nevis, co nejakymu Helmutovi v uniforme uzraje v makovici. Jako cizak budu vzdy v tezke nevyhode. Neni duvod tam nosit oficialne zakazany veci.

Radsi jsem mel Polsko. V Katowicich kudla na fotobrasne, nikoho nezajimalo a to tam bezne bylo videt, jak nekoho pacifikuje Straz Mjejska i stylem, ze cikana tahli za nohu do dodavky zatimco je mlatila jeho stara :D
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XMEDA: zrovna koncem května jsem v hannoveru byl. tamnější jazzfest, míchat odposlechy Lettuce. s nožíkem i leathermanem. no issues, i den před tím na skok v nějaké podivné piškotéce.

já to nepíšu proto, aby jste si tam brali vaše nejvíc krutopřísný čepele. jen že není nutné se toho tak bát a normálně na veřejnosti to zpravidla nikdo řešit nebude, dokud se mu nedá důvod.
    KURE
    KURE --- ---
    ZSIS: Přiznám se, že mi není jasné za co vlastně argumentujes.
    Co získám tím, že sebou budu tahat nůž o kterým vím že je proti pravidlům?
    Přijde mi to jako si na cestu do reichu přibalit motýlka, protože mě nejspíš nebudou kontrolovat.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ZSIS: Cilovka tech paragrafu jsi ty. Kdyz v Hannoveru po namesti vedle hlavniho nadrazi odhadem asi 200 migrantu porvavalo, hazelo odpadaky a jizdni kola, tak policajti stali a z cca 30m pozorovali.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    RSZ: https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2025/07/faq-waffen-messer-verbot-belrin-nahverkehr-bvg-sbahn.html

tady davaji za pravdu, ze peprak "proti zveri" se smi.
    jinak jde o zakaz v MHD a na par mistech.
    nicmene, i k tomu odstavec ve clanku pise, ze nuz muzes transportovat pokud neni "pri ruce" ("griffbereit"), coz nemci pry interpretuji tak, ze jsou potreba minimalne 3 hmaty k nozi. takze v krabicce v batohu to nebude problem.
    reichstag je mozna blby misto zapomenout cepel v kapse, asi jako letiste.
    behat po meste s edc imho ma hodne malou pravdepodobnost problemu, cilovka tech paragrafu je nekdo jiny.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ZSIS: byla to docela vtipná historka - měl jen české popisky a manželka tedy tvrdila, že je na zvěř, oni se tvářili kysele a překladačem nekontrolovali a poté vrátili, na zvěř mít můžeš, na člověka nesmíš:))
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    RSZ: a byl ji odebran? nebo jenom "ty ty ty"?
    RSZ
    RSZ --- ---
    ZSIS: tak jako turistu tě to někde potkat může, manželka naposledy dostala hroznej čoud za pepřák v reichstagu, prostě po berlínu ženská pepřák nosit nemá no...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    KURE: cechackove jim jsou imho uplne u prdele, poslednich par let se soli spis lide s tmavsi pleti.

nematkove kontroly na noze mi jsou zname jen u mladistvych gangu, ze by kontrolovaly u vystupu z metra jako jizdenky, to imho urcite ne.
    proc?
    protoze nastesti maji dulezitejsi veci na praci.
    KURE
    KURE --- ---
    ZSIS: no, ale když potkáš kokota, kterej bude mit potřebu osolit čecháčka.....
    nepřijde mi jako dobrej nápad to riskovat.
    obzvlášt když reálně na tom vejletu ten nůž můžu potřebovat tak na tu paštiku nebo ostřihnout zatřženej nehet nebo vytahlou nitku. to udělam i politicky korektnim nožem.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jen pro zajimavost. Prihodil jsem na aukru na tohle. Mohl by to byt Mtech, ale spis fake Mtech (nicmene i Mtech je Cina). Vybrus lacinej dutak, ne uplne soumernej, ale beznej clovek si to nevsimne. Pry 440C, kdo vi. Mekky to neni. 26cm, ostri 14cm, tloustka 4mm. 230g. Byl fungl novej, borec je tam ma porad, asi koupil krabici nekde na alibabe. 189,- + zasilkovna. Ma tam i ruzny kopie CS Tant a dalsi veci, nektery uz fotky bidny, jiny pouzitelny.

Funkcne uplne v klidu kudla, jen to pouzdro z cordury je dost zakladni. Zrejme by mi to na vyletovani uplne stacilo. Proste mi to nedalo neprihodit :) levnejsi jak zakladni nerez Mora, ale podstatne robustnejsi full tang.

XMEDA
    XMEDA --- ---
    ZSIS: Jo proc ne, ale s pracovni "mora" kudlou na kabeli nebo jednorucne otviracim zavirakem s kolikem na cepeli tam v pripade nejake namatkove kontroly riskujes zbytecnej pruser. S tim malym ne.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XMEDA: nekde jsem to tu uz psal.. prodavac v tom shopu u me take pronesl, ze vetsina _chlapu_ ma doma tolik hustych nozu, ze na to na svete neni dost stromu.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XMEDA: opakovane to tu pisu.. nikdo ti v nemecku nebude brat nuz, dokud s tim nebudes lidem sermovat pod nosem.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    RSZ: Sem tam jsem Victorka bral na sluzebku mimo ČR, ale vetsinou zustal v pouzdre, spis jako co kdybych nekde na odpocivadle potreboval narezat jabko nebo neco otevrit. A kratce v Tatrach na vylete krajel jidlo. Takze je vicemene nedotcenej. Mikovak to nahradi.

Pak mam ve stole vyskladanych asi deset? ruznych nozu. A par ruzne po dome kdyz nepocitam kuchynaky a dilnu. A z toho pouzivam nejak casteji jen tri. Velkej Schrade SCHF36 z 1095 je 6mm ingot na dlouhej vylet a driv i stavecky taboru co se s tim da leccos posekat i misto male sekerky vcetne zatluceni malych hrebiku na vesaky.

Kdyz kolega porada petangue s grilovackou nebo griluje svagr, tak beru lehkej nerezovej cistej Fiskars od segry, kterej si nechavam jen na takovy to porcovani masa a spekacku, prestoze je to pracovni/zahradni nuz. Lehko se to myje a udrzuje cisty na jidlo.

CSko tanto kdyby mi sem vlezl nezvany host :D

Zbytek jsou spis ulozenky. Par darku, nejaky zalohy a Martfrost Venado co uz mam asi 35 let.

EDC je zaviraci nerez Boker. Nebo na kabeli Hultafors z uhlikovky, stal par susnu, reze brutalne, sedi skvele v ruce a je lehci a pritom robustnejsi jak vetsina zaviraku. Ten toho poslednich 5 let narezal nejvic.
    Driv jsem na kazdej vylet vlacel nekolik volovin i velkou kudlu, po ctyricitce uz su linej to tahat a nejsu zadnej zalesak, co by se mesic plazil nekde po Aljasce.
    RSZ
    RSZ --- ---
    KURE: tak mít kudlu vystavenou nepovažuju za ostudu, nestrčit ji nikdy do kapsy, to už ano:)
    KURE
    KURE --- ---
    XMEDA: jj ty pravidla na nože jsou bezva a ted to ještě vylepšili v Berlíně. :/

ZSIS: :) griptilian je zvláštní kudla, já ho vždycky hrozně moc chtěl a nějak do toho vždycky něco vlezlo. A koupil jsem ho až ted nedavno. A ty střenky jsou fajn takový příjemně baculatý, ale přitom působí celkem lacině.
    Časem ho pošlu mydlinkovi na nějakej upgrade.

RSZ: jj, jsem si vědom že tenhle fenomen existuje :) jen na to prostě nemám buňky.
    Jako vzhledem k tomu že mám strašně moc nožů, tak se mi jich válej hrstě v šuplíku bez užitku.
    Ale přesto mi přijde divný si ho koupit s tím že ho nepoužiju :)
    RSZ
    RSZ --- ---
    KURE: tak bacha, to co se teď děje kolem nožů je mi teda vážně občas cizí, prostě je to pro mnohé sběratelská komodita, bez jakéhokoliv užitku, stačí se podívat na inzeráty, kde u mnohé kudly je napsáno, že byla pouze ve vitríně.. Čímž nechci dát zapravdu xmedovi, jen se zapojuju do diskuze:))
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ZSIS: U zaviraku to chce hlavne nejak inteligentne vyresenej doraz/zamek, aby se to nevymackalo po case. Docela me udivuje jak i dost drahy 2k+ zaviraky kolikrat po par seknutich do vrbovych klacku maji vuli v dorazu. Lozisko nebo otaceni kolem sroubovanyho spoje je mi asi fuk, nehraju si s tim, jen to musi jit jednorucne otevrit a zavrit jedno kterou rukou. Telo kovovy nebo aspon silnejsi liner. Rozebratelny. Ne moc tezky a ne moc lehky, aby bylo poznat, ze to je porad na miste.

Jen s tim nemeckem smula no. Tam leda ten Mikov, protoze Bökerem bych urcite vyvrazdil cely supermarket.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam