• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    GEZICHT
    GEZICHT --- ---
    VALDA: když s tim karamelem to taky nemam ze svý hlavy, ten recept mam z nějaký knížky kafařský. a nepřipálit assi nebude extra kumšt, ale stejně jsem už málem zničil džezvu asi 3x. jednou se dokonce cukr změnil v takovou černou smradlavou pórovitou houbu, vystoupalo to asi do půlky a pak to chytlo :DD to jsem se skoro bál
    VALDA
    VALDA --- ---
    OKi vyzkoušim a řeknu. Jinak na samotnem karamelu nic neni. Nasypeš cukr, dáš nad oheň a až to zhnědne, tak pokračuješ. Nepřepálit to není zas tak velký kumšt.
    Jinak jsem zkusil džezvu s karamelem :) a ... jak jsem řekl - nesladím, tak mi to připomělo spíš nějaké čokočino s automatu :) Ale bylo to dobré to zase jo. Jenom si nejsem jistý, že je to úplně košér. Myslím, že kafe by se mělo sladit až hotové. ???
    GEZICHT
    GEZICHT --- ---
    jdu si naprasit preso
    GEZICHT
    GEZICHT --- ---
    no, takovou "karamelovou vodu" dělam..jako správně by to měl být karamel obyčejnej, ale to mi přišlo dost těžký to udělat tak, aby se mi to nějak nespálilo :)..Jinak tam cpu jen kardamon, je možný že ještě něco by se hodilo. Třeba skořice trošku je prej dobrá, ale nezkoušel jsem
    VALDA
    VALDA --- ---
    takže uděláš něco jako řídký karamel???
    pak doleješ studenou H2O a pokračuješ v džezvování. Chápu správně?
    No zkusím to i když sám si kafe nesladím. Budu to brát jako nějakou specialitu - což ostatně vlastně je. Kdyžtak tam pak přidám trošku rumu.
    Co nějaké další koření? Dáváš ještě něco mimo ten kardamon?
    GEZICHT
    GEZICHT --- ---
    VALDA: jsou různý recepty, takhle na 3x je to po srbsku snad, bo co, i když to neni moc podstatný :). ale co mi taky dost chutná je, když před vodou a kafem do džezvy dáš trošičku vody s cukrem a tavíš to, než cukr lehce zkaramelizuje..zežloutne, žejo. ale tady bacha, když jsem ten cukr někdy přepálil, tak to stálo za to.
    EARLGREY
    EARLGREY --- ---
    Tak dneska mi oped Nescafe gold zachranilo kuzi. Bez neho bych asi jen tupe ziral do monitoru.
    VALDA
    VALDA --- ---
    Díky, konečně odezva vyzkouším i s kardamonem. Jestli ho teda někde najdu.
    Ja, jak jsem říkal, většinou převařuju jen 2x - chci se vyhnout přepálení, ale s tím doletím vodou je to dobrý tip.
    GEZICHT
    GEZICHT --- ---
    s tim že dochutit kardamonem neni špatný
    GEZICHT
    GEZICHT --- ---
    džezvuju a chutná. převařuju většinou na 3x s tim, že před 1. varem je tam tak půlka vody, pak doleju do 3/4, po 3. varu doplnim zbytek
    EARLGREY
    EARLGREY --- ---
    VIK: Jojo, obcas ho k tomu prekecam ;)
    VALDA
    VALDA --- ---
    Někde jsem ted četl porovnání přípravy kávy, co se výtěžnosti chuti týče.
    Nejhorší (jestli se nepletu tak 10%) byl klasický zaletý "turek". O chloupek lepší je překapávané kafe, dále příprava v džezvě (nejlepší z běžně doma dostupných možností) a nejlepší samozejmě presovač (či jak se ta mašinka jmenuje :)
    K turkovi se expert vyjádřil, že je dobré ho udělat. Pokochat se vůní a dříve než se přepálí ho vylét :)
    No; ale jsem se chtel přeptat na přípravu v džezvě. Kdysi jsem se to i učil, ale je to dávno... Vím, že nabereme kafe, zalejeme studenou vodou, přivedeme do varu,... ale to se myslím dělá několikrát. Nevím kolikrát a jestli si to pamatuju dobře.
    Džezvujete?, chutná?, máte jiný a lepší způsob?
    VIK
    VIK --- ---
    EARLGREY: a jinak nez po presu nebusi? :)
    EARLGREY
    EARLGREY --- ---
    Teda ne po prosu, ale po presu ;)
    EARLGREY
    EARLGREY --- ---
    Vcera mi zaclo po prosu busit srdce, a busilo a busilo a busilo a busilo. Hruza ...
    JEDI
    JEDI --- ---
    pražírnu?
    kde? kdo tam praží a co praží?
    kontakt?
    EILIL
    EILIL --- ---
    a já se poddílela na šíření bludu.. brrr...
    raději si uvařím kávu..
    V Plzni na náměstí republiky jsem narazila na uplně zapadlou pražírnu kávy..
    mají tam tak neskutečně dobré a jemné věci :o)
    EILIL
    EILIL --- ---
    ZUZKAOU: tak to jsem moc ráda, že nic takového nenji.. šlo o nějaký blud.. :o)
    GWIST
    GWIST --- ---
    je to ona ;]
    EARLGREY
    EARLGREY --- ---
    ZUZKAOU: Ses to ty, nebo ne? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EILIL: Je mi líto, ale v současné klasifikaci duševních nic takového není :,-(
    a proti tvé vůli nás mohou internovat pouze v případě, že byste chtěli spáchat sebevraždu předávkování kofeinem a nebo někoho kávou ohrožovali na životě. Ale maryša to zkusila a na nepříčetnost to neuhrála...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam