Nekvalitná káva môže obsahovať karcinogénne látky!!! Počas dlhej prepravy zelených kávových zŕn na miesto spracovania ich často napadajú huby a plesne. CENA KÁVY ZODPOVEDÁ JEJ KVALITE, TEDA ČÍM NIŽŠIA CENA, TÝM HORŠIA KVALITA.
Test 85 káv, ktoré sa robili v júni 2006 a boli zverejnené v Test magazíne na STV 2, odhalili, že jedna káva je zdravotne nebezpečná. V niektorých bol zistený ochratoxín na hranici prípustného množstva. Pri mletých kávach je povolených 5 mikrogramov, pri rozpustných 10 mg.
KTORÉ KÁVY DOPADLI NAJHORŠIE?
Mleté kávy: Zlatá káva štandard - KLEMBER 4,9 mikrogramu ochratoxínu, Mocca grande - EDUSCHO 4,6 mg., Natural coffe - LIDL 4,2 mg., Relax - KLEMENT 3,5 mg., Sympatie - JACOBS 3,1 mg., Coffe - LIDL 2,9 mg.
Zrnkové kávy: Štandard - Popradské Baliarne 1,3 mg.
Rozpustné kávy: CBA - 68,9 mg., LIDL Arabica gold 4,3 mg., LIDL Café Selection Original 3,6 mg., CLEVER - 3,1 mg.