• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MISON
    MISON --- ---
    Dik za tip, kazdopadne sem cekal neco podrobnejsiho :) To,ze by mela byt opravdu jemne namleta vim (jakou pouzivate? nejakou arabskou primo?). Mleko asi nedavate, kdyz by to melo byt po arabsku? Nebo ano?
    SLUNCULAK
    SLUNCULAK --- ---
    KAVA jupiii "BOOK"

    Dzezva: zalezi na velikosti na deci davam trochu navysenou lzicku, na malou dzesvu jednu a na velkou dve a pul, egyptske dzezvy maji zespoda vyrazene cislo salku co se do ni vejdou. Nejradeji pouzivam Jemenske kafe s kardamonem, prodava se v egypte.
    nejuzasnejsi misto na dobrou kavu, kavarna Fishauvi na kahirskem bazaru, khan chalil



    Jabana: klasicka hlinena etiopska nadoba na pripravu kavy, pouziva se ruco nadrcena kava, cerstve uprazena. Tu delam jen kdyz je nas dost na naplneni Dzabany.
    neco malo z etiopie
    proplachnout

    uprazit

    dobre nadrtit

    http://www.sun.mxm.cz/eti/SimienMt/
    http://www.sun.mxm.cz/eti/etiBW/

    Machiato: italove to vymysleli dobre temer jakoukouli velikost vzdy plnim kavou na max, ale zde vice nez kde jinde zalezi na kvalite kavy, ale v horach je to idealni cesta k dobre kave, neb voda se vari v nizsich teplotach.

    A nakonec klasicka masinka na presso, ja vim ze to nema ani kouzlo vlastniho prazeni, drceni, a vuni prazene kavy, ale dobra preso masinka kdyz se naplni mixem etiopskeho exportu a first q. kenske kavy 3:2 tak je slast pro usta.

    A tady bech se i rovnou zeptal, co kdo doporucujete za strojky schanim novou masinku. Preso, zabudovany mlynek, 15barru, dejte prosim vedet, uz jsem doma tyden a dobre presicko mi fakt schazi. Dik

    MALA_BILA_PSICE
    MALA_BILA_PSICE --- ---
    MISON: a to kafe by mělo být namletý co nejjemněji ...
    JDAG
    JDAG --- ---
    MISON: na 1dcl džezvu dávám 2x lžičky kávy, třtinový cukr a kardamom (6-9 semínek rozdrtit třeba mezi lžičkami) 3x nechat vzkypět na ohni a potom přecedit.
    WA9NO
    WA9NO --- ---
    MISON: si kup late v mekaci :D
    MISON
    MISON --- ---
    Varite si nekdo kafe v dzesve? (doufam ze se to takhle pise). Nejaky recepty, tipy a triky? :)
    MALA_BILA_PSICE
    MALA_BILA_PSICE --- ---
    Jestli chcete typ na dobrý kafe, tak v café ebel ... v Kaprově, nebo v Templový .. výběr tak z 20ti druhů podle původu kávy .. 100 % arabica ... a pražená maximálně týden zpátky .. ideální
    MALA_BILA_PSICE
    MALA_BILA_PSICE --- ---
    Další typ na Bialetti konvičku .. v praze u míráku ..ve slezský .. domácí potřeby ... pokud si to toho budete chtít nechat namlýt kávu, tak vždycky jako na presso a nikdy jinak!! :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    FONTAN: dik to checknu
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    CNV: no ale treba u nas na chate v severnich cechach je sice voda skvela na piti - mekoucka jako samet (to sem rekl?!) - ale kafe z ni teda dobry neni... - nebo na to asi bude nejakej trik, ale s kohoutkovym kafem z prahy se to srovnavat neda...
    CNV
    CNV --- ---
    Potřebovali byste ochutnat kutnohorskou, abyste si vážili brněnské :) Doma piju výhradně balenou, v Brně z kohoutku a jsem šťastná jako blecha. (Ale kamenná teda je fest.)
    Nejlepší máme na chatě, krásně měkká a bez jakýchkoli nežádoucích příchutí...
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    LOPIN: coz mi pripomina, ze jsem zapomnel, ze presne treba kousicek od flory na vinohradsky napravo (kdyz jde clovek od flory smerem k jiraku) jsou prave takove domaci potreby, kde to maji docela dost levny...
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    BOTA01: jo tak v brne ta voda fakt smrdi, to je pravda
    TABBY
    TABBY --- ---
    BOTA01: OK, dik za nazor. Ja jsem z Liberce a vodu tu mame dobrou - jak na chut, tak na vodni kamen. Zeptam se mladencu v cajovne, ale mam pocit, ze i oni pouzivaji vodu primo z kohoutku...
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    TABBY: No v Brne je voda fakt hnus, zvlaste na caj a po 3 letech prace v cajovne,s filtrem primo na caje, si myslim ze rozdil opravdu poznam. Na filtrovanou vodu mam special konvici a kdyz se zacne usazovat kamen na spirale, vymenim filtr. Kvalita vody jde poznat hlavne ve vetsim poctu zalivu v žungu, ale to uz je spise co Caj uditka..
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    BOTA01: na tyhle filtry kaslu, piju normalne vodu z kohoutku. puvodne jsme z nachoda, kde nam z kohoutku tece stejna voda jako muzes koupit pod znackou Toma natura, ta je na piti supr, ale caj udelam lepsi z prazsky vody, protoze neni tak tvrda- v nachode mame rychlovarnou konev od sutru zanesenou co mesic, v praglu jsem ji vyvarel jednou rocne. S tim hlinikem- zase na nerezu se ti neudela ta patina kavova, tak nevim, Nejradsi bych to sehnal nekde za dve kila hlinikovy, jsem spis cajar nez kafar, ale dostal jsem tedka nejaky kvalitni kavy a z tohodle presiku me to proste chutna.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BOTA01: A citis fakt rozdil (filtr x nefiltr), nebo myslis, ze to je spis placebo?
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    LOPIN: Rozhodne nesetrit a poridit nerez, hlinik se neda cistit od vodniho kamene. Samozrejme ideal na kavu i caj je filtrovana voda(pouzivame Britu).
    CNV
    CNV --- ---
    TABBY: Právě že ne, to jen upozorňuju pro případné zájemce :) U nás frčí právě ta konvička. Džezvu jsme měli jednou u kamaráda Egypťana a nenadchla nás.
    TABBY
    TABBY --- ---
    CNV: Dzezva, jo? Wow! To jste fakt gurmani :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam