GIRAFFKA: instantní káva se vyrábí sušením vyextrahovaných mletých pražených zrn kávovníku. silný kávový extrakt se z vysokých až stostupňových teplot zprudka zchlazuje na 4 stupně celsia. na zchlazení je závislá budoucí kvalita kávy. dalším stupněm zpracování je sušení a to probíhá dvěma způsoby. Při prvním způsobu, jenž používáme my, se silný kávový extrakt rozprašuje pod tlakem na stěny vyhřívaných bubnů a odtud padá usušená v podobě zrnek dolů. tato metoda je častěji používaná, pro svou ekonomickou nenáročnost. druhým způsobem je vymrazování ve vakuu, vlivem kterého se při nízkých teplotách odpaří zbytková vlhkost. při tomto způsobu výroby je u kávy zachována nezměněná chuť a vůně. do obchodní sítě se dodává ve formě prášku nebo granulí. ale jestli je to ta vakuová vám neřeknu.. osobně pochybuju, že by to dělal zrovna fairtrade..
jinak když už kupovat fairtrade, dělal bych to přímo tam - naproti nodu, je to mnohem levnější a z těch drogerií ty přepracovaný chudáčci dělníčci třetích zemí nedostávaj nic navíc. to samý platí pro marks & spencer, kde se dá obyčejně zboží fair trade sehnat, nicméně tam je to extra - prodávaj to asi za 230% ceny a řikaj tomu pořád fair trade ;)
CNV: nevim proč, ale mám pocit, že mluvila o instantním. třeba proto, že napsala, že jde o instantní ;)
jinak fair trade je dobrý kafe, to ne že ne.. (a bio je skoro každá arabika ;)