• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JEDI
    JEDI --- ---
    JEDI
    JEDI --- ---
    ýstava Pražské kavárny a jejich svět
    Doba první poloviny dvacátého století u kulatých stolků s vůní kávy.
    Od 12. března 2008 do 31. srpna 2008 v sále č.3 a 4.

    Výstava všestranně přibližuje unikátní svět pražských kaváren v první polovině 20. století. Společnost scházející se v pražských kavárnách tvořila významný dobový fenomén a stala se tak nedílnou součástí naší moderní kulturní tradice či identity. Nezval, Seifert, Teige, Toyen, Honzík, Honzl, Krejcar, bratři Čapkové, Poláček, Brunner, Dyk, Bass, Hašek, Jesenská, Kafka, Meyrink, Werfel, Kisch a mnozí další spisovatelé, novináři, architekti, výtvarníci, umělci a také politici, bankéři a podnikatelé měli své oblíbené kavárny. Dokázali v nich trávit dlouhý čas a představovaly pro ně místa pracovního či tvůrčího setkávání, případně střetávání. Prostředí pražských kaváren bylo inspirováno Vídní, Paříží a Berlínem, aby jejich vlivy přijalo a vytvořilo si vlastní unikátní styl. Slavná Národní kavárna, Slavia, Unionka, Metro, Corso, Arco, Louvre… Některé věhlasné kavárny zanikly, odešly se slavnými návštěvníky, u dalších se při vyřčení jejich názvu jen stěží rozpomínáme, kde se vlastně nacházely, jiné zmizely z povědomí lidí úplně.
    Zlatou éru pražského kavárenství představovalo období konce rakouského mocnářství a první republiky. Tehdejší kavárenská společnost zanechala budoucím generacím množství dokladů o hodinách prosezených nad kulatými stolky v podobě vzpomínek, novinových článků, literárních i výtvarných děl. Autoři výstavy Mgr. Tomáš Dvořák a PhDr. Dominik Hrodek mnohé z nich shromáždili ze sbírek Muzea hlavního města Prahy i z řady dalších muzeí, galerií, archivů a knihoven. Unikátními doklady zmizelého světa pražských kaváren jsou předměty dochované v rodinách někdejších kavárníků.
    Svět pražských kaváren první poloviny 20. století představuje fenomén nenávratně ztracený, jehož hledání a oživování je velmi obtížné pro jeho pestrost, mnohotvářnost a výrazné spojení s dobou. Pomocí dochovaných střípků lze sestavit mozaiku, jež umožní evokovat atmosféru míst intelektuálního kvasu, příjemné pohody, vůně kávy a vzájemného potkávání lidí různých názorů a postojů. Onou mozaikou je výstava Pražské kavárny a jejich svět v Muzeu hlavního města Prahy.
    Součástí výstavy je funkční kavárna, kde se při četbě pro výstavu vytvořených kavárenských listů můžete občerstvit kávou a nápoji z bohatého sortimentu. U příležitosti výstavy byla v nakladatelství Paseka vydána stejnojmenná publikace.

    Pro výstavu Pražské kavárny a jejich svět hledáme dobové filmové záznamy běžného pouličního ruchu v centru Prahy, vítány záběry kaváren, včetně jejich interiérů. Pokud vlastníte podobné záběry a byli byste ochotni je pro výstavu zapůjčit ke zkopírování, ozvěte se prosím produkci 724277621, nebo pište na mail krizova@muzeumprahy.cz.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JEDI: njn, ja pres seznam nehledam, tak mi tohle nejak uniklo :]
    JEDI
    JEDI --- ---
    ZATAMOKO: To neni SEO to je placena reklama..:-)
    ta se musi zaplatit..:-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JEDI: njn, dobry seo, to se musi pak necim zaplatit :]
    Skoro bych rek, ze reklama spokojeneho zakaznika je stabilnejsi.
    JEDI
    JEDI --- ---
    http://www.kava-prodej.cz/odrudova-kava.asp

    zas nejakej clovek co si otevrej eshop prvni misto na skliku na kava
    a cely prepaleny
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    NAGASAWA: copak, že dnes nepijete mléko?
    zjistil jak se vyrábí.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERNEST_GASKIN: asi tak ..
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERNEST_GASKIN: Me na tom prijde zabavna predstava snoba kterej o kave nema sebemensi predstavu a orientuje se z principu pouze na vysi sumy vydane za jeden salek jak by se tvaril kdyby se diky predchozi nevedomosti dozvedel puvod procesu .)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    navíc čech neni schopnej ty její kvality docenit. IMHO vsázej přímo na to a střílej nějakou čerstvě napraženou - čechovi zvyklýmu na dadákvoníhezky se rozsvítěj očíčka a stěžovat si nebude ;)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    a to právě okamžitě skoupěj americký/japonský obchodníci. fakt neni šance - osobně by mě zajímalo, co místo kopi luwaku expedujou (pokud si někdo takovej humus objedná)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERNEST_GASKIN: .)) jj...ted ctu ze se ji distribuuje neco kolem 200-500 kg rocne max..cene se nijak nedivim..jen mit o prijde cely zabavne usmevny.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    kopi luwak u nás nikdo nemá, její produkce je příliš malá na to, aby se k nám něco dostalo.

    a ceně se neni proč divit, sběrači to neprodávají nijak draze. zkus si celej den prohrabovat hovínka cibetek a hledat v nich byť jen 50zrn (dávka pro jedno presso)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Zrovna se koukam na film The Bucket List kde // pozor spoiler // Jack Nicholson pije nejdrazsi kavu na svete s nazvem Kopi Luwak ktera ma specificke aroma proto, ze pochazi ze sumatry a to konkretne z vesnice kde ziji v jejim okoli divoke cibetky ktere se zivi pojidanim kavovych bobu ktere nasledne vymesuji nacez trus sbiraji domorodci a draze prodavaji nakupcim .) Nejdriv jsem si myslel ze je to Urban Story ale ejhle wikipedia to potvrzuje.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak

    u nas k mani za krasnych 2400,-

    na http://cafe-eternity.takeit.cz/kava-kopi-luwak-18904?208051
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    JEDI: Nevadí, zkusím to jak tu mnozí psali normálně kyselinou citrónovou či octem, pak propláchnu destilkou, a bude.
    KROMANON: jj díky :)
    JEDI
    JEDI --- ---
    tak nemam doma cistidlo
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    SAJAGI: ja sem ho trikrat prohnal smesi vody, octa a soli...pak trikrat cistou vodou a taky super
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SAJAGI: no stejně mi ovšem není úplně jasné, jak se případná kyselina (libovolná, na které ten čistič musí být založen), posléze z toho kávovaru dostane.

    tušíte někdo technologii jak to udělat, aby se nevypařila voda a nezustaly soli oné kyseliny a toho uhličitanu vápenatého?
    JEDI
    JEDI --- ---
    hele octem ani citronem nic nezkazis je to jen plastik, proste jina varna konvice..
    to je cely.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    ZUZKAOU: Tohle je klasický espressovač, je tedy nutné tu vodu v něm nechat proudit (a zároveň ohřívat do bodu varu). Takže se bojím, aby to neudělalo víc škody, než užitku. Každopádně... káva z něj leze stále výborná, i když na mě výhrůžně bliká.
    JEDI: Díky !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam