• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JEDI
    JEDI --- ---
    a říkaj tam taky, jak to maj čerstvý...?
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    v obchodě čaj a káva se mě taky ptali, jak chci umlít
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    GHOSTDOG: V krámku s kávou a kořením v Haškově ulici v Praze se ptají na co to namlít vždy...
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    FONTAN: jj když uděláš turka z kávy na espresso bude ti káva plavat na hladině (teda část)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG: Jsem přesvědčená, že v chladu pomaleji oxiduje.
    Je v dolních poličkách, kde je "nejtepleji". V kávě je spoustu tuků a ty se v chladu mění méně, než v teple.

    Navíc ji mám v prázdné ledničce v práci, kde nemá od čeho načichnout a pořádně zavřenou. Mlýnek mám jen ruční po prababičce a pracovní kávu tím prostě mlýt nestíhám.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    FONTAN: ... "blbost" - hruba ne na cesky turek, ale na prekapavanou ... cesky turek je (tak jako vse ostatni) z libovolne ...

    GHOSTDOG: doufam, ze lhali, protoze jinak si nicim kafe dost intenzivne. ale muj cichovej pocit me rika, ze v pokojovy teplote prestane vonet mnohem driv. [mozna je uplne spatnej]
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ad kafe v ledničce - není to blbost? mě na jedné plantáži tvrdili že se tím úplně zničí...

    ad mletí - škoda že do čech ještě nedorazil zvyk že vám váš prodejce namele kávu dle toho na jaký účel ji kupujete
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    BL00DER: nevim kde, ale mozna i tady, jsem cetl:
    cesky turek - uplne hruba
    mokavary (tj. to tvoje) - stredne
    dzezva - jemne
    a z toho, co jsem zkousel na elektrickym mlejnku mi to u toho mokavaru vychazi na to stredni, ale klasika, je to subjektivni a jde o to, co ti chutna (i kdyz na druhou stranu, kdyz to budes mit moc jemny, tak ti to muze pekne zasvinit i horni i dolni cast (jednou se mi to stalo))
    BL00DER
    BL00DER --- ---
    JEDI: Supr, dik, to jsem potreboval vedet. Ten mlynek nemele zrovna exaktne, takze to ani neovlivnim ;-). Jen kdybych se dozvedel, ze musi byt co nejjemnejsi, tak bych se zacal poohlizet po jinem reseni. To rucni mleti me bavi, aspon se clovek trochu hejbe :-).
    JEDI
    JEDI --- ---
    spíš hrubší mletí
    JEDI
    JEDI --- ---
    BL00DER: jo a jak dlouho tam ten stánek bude, to nevím...
    záleží na vůli obchodního svatostánku
    JEDI
    JEDI --- ---
    BL00DER:
    já ti nepovím, já tam dávam celkem jemnou, proste tu kterou mam..
    ale po netu jsem se nedival "co je spravne"

    JEDI
    JEDI --- ---
    ZUZKAOU: mletou 100gr. uz mam...:-)
    a je to docela favorit, pomer cena vykon..
    BL00DER
    BL00DER --- ---
    JEDI: Jak dlouho tam ten stanek bude? Ja se tam ted bohuzel nedostanu, ale az se vratim do prace, tak jsem tam kazdy den ;-).

    Chtel bych se zeptat jak hrube se ma mlit kava do takoveho toho hlinikoveho italskeho presovace co se postavi normalne na sporak. Ja mam ted nejakou zrnkovou Africkou ze Starbucks a melu si to pred kazdym varenim rucnim mlynkem. Ale prijde mi, ze ten mlynek mele celkem hrube a vrta mi hlavou, jestli to nahodou nevadi. Vetsinou tam nacpu kafe co se tam vejde (do takoveho toho stredniho dilu) a vody dam primerene, aby se to nevarilo prilis dlouho. Jakekoliv postrehy vitany, zatim jsem zacatecnikem v priprave tohoto napoje :-).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JEDI: mletá stogramovka bude můj favorit. 250g nám v kanclu vydrží měsíc a po dvou týdnech to není ono (v ledničce ve sklenění dobře těsnící dóze).
    JEDI
    JEDI --- ---
    delal jsem k Vanocum olivovy kafe.

    Objednala si ho pani Olivova pro pana Olivu.
    Na etiketach mel samy olivy, a uvnitr pixly mel kafe..
    JEDI
    JEDI --- ---
    otevren stánek s ochutnávkou kávy zdarma v OC Chodov hned u marketu hypernova.

    muzete ochutnat, koupit, pokecat,
    jsou tam zeleny neprazeny zrna, standardu a kvalitni kavy... az uvidite co se bezne pije... tak nebudete verit vlastnim ocim..



    dále jsem pripravil 100gr baleni kavy v sacku.. zatim mleta Brazilie Santos..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A originální článek - evidetně to není úplně výmysl. Dává to nový rozměr kávám na čerpacích stanicích. Navíc budou motivováni vařit kafe co nejlepší, aby i po extrakci zbylo dost éterických olejů. Ať žije ropná krize.

    http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-12/acs-wcg121008.php

    Ještě jsou rozkošné jména těch amerických vědců. Je to práce doktorů Mano Misra, Susanta Mohapatra, a Narasimharao Kondamudi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam