• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    pitcher je úplně klasická konvička. prostě jen kovovej šálek s vyboulenou hubičkou. latiéra je prakticky to samý, jen fouňa by hledal rozdíly (ve tvaru), já si chtěl jen popíchnout botu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ERNEST_GASKIN: Jak to vypada - to, co pouzivaji velky kluci? :-)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    mnop, chceš-li konkrétní číslo, mohl bych plácnout cca 40mg. to je ale pro případ espressa z kvalitní, stoprocentní arabiky, která se stále využívá málo. v tradičním pressu bys měl narazit na 50-60mg, dle kvality kávy. kafe z robusty může mít až 80mg. (extrakce ze 7mi g)
    naopak, u hodně kvalitních arabik se můžeš dostat k 20ti mg, dokonce jsou rostliny, ze kterých je 10-15, přírodně, bez umělé dekofeinizace.

    obecně (hodně obecně) se dá říct, že když chceš míň kofeinu, jdeš výš v hladině růstu. když chceš ultrabombu, jdeš si pro standart směs. anebo rovnou pro guarannu, hnusný je to stejně.

    BOTA01: vole, tvar lattiery je out. velký kluci používaj pitcher ;)
    XDAISYX
    XDAISYX --- ---
    Dotaz k odbornikum :) Netusite, jake mnozstvi obsahuje..rekneme prumerny salek (preso) kavy kofeinu?
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: A co takhle zonglovani s latierou plnou naslehaneho mleka;-)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ZUZKAOU: všichni věděj, že jediný správný kafe na světě je espresso ;)

    i když jo. nedivil bych se, kdyby brzy baristi při přípravě museli máchat prskavkama, aby se vyrovnali šou, kterou dostávaj hosti u vacuum potu, haha.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    http://blog.labohemecafe.cz/2009/07/19/kavarna-na-kozim-placku/

    strašně, srtašně všem doporučuju!!!!!!!! nejúžasnější kavárna co znám, stojí za to si udělat výlet do kutné hory jenom kvůli ní!!!!
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    dvě krabičky kapslí do kávovaru Tchibo (jedna z nich bez kofeinu) vyměním za pytlík dobrého mletého kafe.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: OK. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: zejména pokud na na place Tashi (vyholená hlava), tak si u něj dej capuccino, dělá ho vysloveně s láskou.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky, část vyjmenovaných jsem vyzkoušela a recenze týden, co týden četla. Nejvíc mi seděla káva u Jakuba.
    K Cestovatelům chodím obědvat, vidíš, vyzkouším kávu, dík za tip. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BOTA01: Hele - ale dobrý kafe není jen dobře připravený esspreso! Dobrý kafe je o dobrej zrnkách, čerstvě a správně namletejch a pak co s tím uděláš.


    KOCHANSKA_CH: Coffee club v medlánkých, Spolek, Mezzanine, Tursgham, Top pelini na Jakubském náměstí, Zemanova kavárna, Sunakashi bar , Steiner, Encounter, Klub cestovatelů
    Větší množství recenzí třeba tu http://zpravy.idnes.cz/recence-kavaren-0ie-/brno.asp?o=0&klic=133007
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BOTA01: Kde můžu v Brně zajít na doboru kávu?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BOTA01: Souhlasím proti tomu. Je to tak. Ale hledej u nás tebou popisovaný přístup.

    I když ostatní spolucestovatelé se mi tam posmívali, že to místní ristretto je jen hníček od kávy zašpiněný. :-)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    KOCHANSKA_CH: No je to kombinace vseho, protoze predstavu espressa jako plneho hrnku(viz zahlavi;-) se tezko vymazava z hlavy a chce to osobni pristup baristu a trosku si lidi vychovat..ted je popularni priklad - udelas espresso(25ml) a nechas to dale protikat do nekolika sklenicek a pote to tem lidem ukazes, co se deje s extrakci kavy mimo spravny cas. Vetsinou u treti sklenicky zlute a smradlave vody, chytri lide pochopi, ze nekdy vice je mene..Jde napriklad servirovat lungo, jak to take delame, jako epresso ve velkem hrnku (dobre predehratem) a s konvickou horke vody a kazdy si muze protahnout jak chce..A tak dale..Je spousta drobnych detailu, ktere ve vysledku delaji hodne a zalezi na odpovednosti baristy, delat svoji praci s laskou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: v evropě docela i platí, že čím je víc člověk na sever, tím servírují řidčí kávu ve větších šálcích. A je to v lidech - respektive v tom, že ví jak chutná dobrá káva a nechtějí vařit hnusné.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Zrovna jsem na motocyklu procestovala líbeznou Sardinii a tam, i v nejzapadlejší horské neturistické díře, v nejušmudlanější kavárně servírují kávu jako zázrak. V čem to je? Ve směsích? V přístrojích? V lidech? V tradici?
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Get me coffee and no one gets hurt.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    *"Káva má být horká, hořká a temná, jak bezměsíčná noc."*

    Agent FBI, Dale Cooper, Městečko Twin Peaks.
    KERASTEN
    KERASTEN --- ---
    *"Ak nemozem mat prestavku na kavu, nieco vo mne zomiera..."
    FRANK LOESSER, AMERICKY SONGWRITER
    *"Ziadna instantna, drahy. Zomel zopar zrniek. To nie je poriadna kava... to su zrnka po kremacii. Chcem ich svieze, plne zivota."
    JENNIFER SAUNDERSOVA, BRITSKA HERECKA
    *"Kava ma byt cierna ako peklo, silna ako smrt a sladka ako laska."
    TURECKE PRISLOVIE
    {La Dolce Vita, Coffee}
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam