• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    tyvole, d neska se snad všichni zbláznili.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    mě jen zaráží, proč si k tříbení ega někdo vybere takovou píčovinu, jako je obrázek v pěně na kapučínu.... víc šukat, míň kecat :-D
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    nechte ho, chudáka, je to fajn kluk. jen jde na všechno špatně ;)
    říká ragu jazz a italský škole kafe ;)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    arcilol, jdu pod stůl :-D
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    BOTA01: jako názvosloví na obrázky na pěně? OMG, dneska je každej důležitej.
    Co třeba Cygnus olor capuccinensis, nemělo by se to jmenovat?
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    BOTA01: ty ale neopravuješ, ty jen prudíš, v tom je ten zásadní rozdíl :-D
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: musím? nemusím nic, jenom umřít :D
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    MACATA_PRDELKA: možná se musíš naučit milovat lógr ;)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    VAMPIREGIRL: Asi takovou, jako kdyz te obsluha na benzince opravi, kdyz platis 20l petroleje. Jinak no offense, ale nazvoslovi je v kazdem oboru..
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: no já turka nevypiju a nevypiju, prostě mi skřípe lógr
    zase miluju věc, co teče z french pressu.
    a klidně si dám i rozpustnou věc, když je dost mlíka
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    nikde jsem neřekl nic proti kávě samotné.
    neříkám, že tohle kafe je špatný. jen, že to není opravdové espresso a že mi nepříjde logické za jeho iluzi platit takové peníze, dá-li se jí dosáhnout jinak.

    osobně bych klidně vypil standart směs z turka než kafe žádný.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: kdybych tě brala vážně, přestanu pít kafe.

    dělím dál na chutná, nechutná a je mi fajn. jsem buran ale miluju hnědý nápoj s pěnou, co teče ze stroje.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    bylo mi potěšením.
    i když, jak koukám na rozsáhlost příspěvku, deprimuje mě můj očividný nedostatek osobního života ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ERNEST_GASKIN: sice sem se původně na nic neptal, ale.... DÍKY!
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    BOTA01: pokud má mít tvůj příspěvek nějakou informační hodnotu, nevidím ji.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    Je vás nějak hodně, takže obecně.
    Espresso je nápoj, který má své normy. Některé z nich jsou dány strojem, jako tlak - 8.5-10.5 barů. Tedy ne 5, ne 12, ne 15 ani kvazilión. K dosažení správného tlaku, popř. k jeho korekci je opravdu potřeba "profesionálního" pákového kávovaru. Stejné je to i s teplotou.
    Dále pak jsou normy dané člověkem - baristou. Těmi je mletí, dávkování, tamp i samotná extrakce. To je něco, co jde u automatických kávovarů ovlivnit jen minimálně, když vůbec.
    Jediný důvod, proč by se tomu dalo říkat presovač, by bylo odvození od faktu, že káva protýká pod tlakem. Se samotným espressem to nemá nic víc společného.
    Stroje, který sou postavený tak, aby udělaly pěnu a uspokojili tím pár snobů jsou komické. Kavárenské přístroje přeci nestojí šílené peníze jen tak, protože je to sranda. Ale proto, že aby byly schopné připravovat opravdu kvalitní kafe, potřebují jistou preciznost a kvalitu výroby, která se prodraží. Pokud se vám nepodaří nějaký ultrakauf, neseženete pod 20k nic, z čeho by tekl nápoj hoden jména Espresso. A to myslím vážně, je to prosté plýtvání peněz.
    Podobný "komfort" nabízí právě moka konvička. Moc toho na tom neovlivníte, ale voda proteče pod tlakem. Vytvoří tedy nápoj, který je také podobný espressu. Jenže vás vyjde na pár stovek namísto pár tisíc. Pokud to budete chtít stejně utratit, můžete to vrazit do mlýnku a do už popisované ledničky.. A budete mít už tak lepší zázemí než většina pražských kaváren, ohromíte návštěvy a podobně - namísto plastovýho sráče, předraženýho překapávače, kterej je všude.
    Koncept bialettiho moka konvičky neni zrovna user friendly, ale budiž - zaměňte si samotnej přípravnej nástroj za překapávač, vacuum pot, džezvu.. nebo i ten džouk french press.. když se vám to nelíbí. mě je to buřt. jen nemávejte plastovym nožíkem ze stánku s grilovanejma kuřatama a netvrďte, že jdete kácet les, páč to má taky zoubky ;)

    sečteno a podtrženo. připlácíte si za lenost, ne za dobrý kafe.

    TABBY: Ocel. Od hliníkových se odrazuje s tím, že má jeho (hliníku) dlouhodobé užívání při přípravě potravin údajně přivodit alzhaimerovu chorobu. Tento jev není ofociálně potvrzen.. ale hej, better safe than sorry.
    na značkách opravdu nesejde. jde o jednoduchý koncept, který vesměs nejde pokazit. ale mít originál bialetti je kumšt, o tom žádná ;)

    WAMP_ELF: nemusí jít o chybu kavárníka. dost podstatné je i jeho zázemí, které málokdy ovlivní. jak už jsem tu psal, pracoval jsem v jednom baru, kde jsem pro stroje wega měl příšernou kávu. přes to, co vím a jsem schopen z kávy udělat, jsem nosil na stoly takové nápoje, že se mi chtělo plakat. to se prostě stane. nehledě na fakt, že (nejen) u nás má drtivá většina kaváren nějaký příšerný koncernový support, takže když za sebou zavřeš dveře od kavárny a rozhlédneš se, ani nedoufáš, že by sis mohl dát kafe. ať je to co je to. dáš si kofolu a nebudeš prudit.
    chceš-li opravdu porovnat schopnosti svého stroje oproti stroji opravdovému (promiň, neudržel jsem se ;) ) přivez ho někam, kde takový je, postav ho vedle a udělej dva shoty se stejnou kávou.
    tak mě napadá, že bych podobný test (jen pro zajímavost) mohl poskytnout, ale musel bych si uklidit a na to seru ;))

    navíc. tenhle hybrid - páková parodie - by se ještě dal snést, s přihlédnutím k tomu, že dává alespoň jeho obsluze prostor.

    ANIQUE: bialettiho moka konvička je geniálně prostý koncept k přípravě kávy pod tlakem, který okoukal od napařovacích strojů k praní prádla. voda se zahřívá, dokud pára nevytvoří dostatečný tlak, aby jí protlačila skrz dávku kávy.
    jde o prostý a malý "přístroj" na výrobu kávy, který dělá nejlepší nápoj v poměru výkon/cena a obecně lepší kávu, než cokoliv pod dvacet tisíc. bohužel není nijak extra trendy ;) - plus jeho obsluha a údržba je o něco těžší než u současných kapslových či automatických kávovarů.

    ANIQUE: problém jednodruhů při extrakci v pressovači je, že chutnají dost jinak, než je znáš z turka. co tě z turecké kávy dostává svou jemností, bude z presovače pravděpodobně nepitelně hořké, například. Jiná extrakce, jiná chuť. Proto se vytváří směsi, které při správné extrakci mají vyvážený poměr kyselostí a hořkostí. (to je mimochodem i problém automatů s přílišným tlakem - tyto směsi to rozhodí)

    (tohle je jen tak mimochodem něco, na co espresso scéna ještě čeká. stroj, který by byl schopen regulovat tlak a teplotu pro konkrétní, konkrétně napraženou a konkrétně umletou arabiku, aneb extrahovat její esenci namísto protahování jedněch chuťových specifik a šikanování jiných. illy na tom dělal, ale dospěl k závěru, že výsledný stroj by byl neuvěřitelně drahý - šušká se, že na něčem maká mr. bumper ve svejch šílenejch hong kongskejch laboratořích, ale to se asi ještě necháme překvapit ;) )

    BUTHRAKAUR: jak jsem různě psal výše. nesplňuje podmínky pro pravé espresso, a i kdyby jejich poskytnutí byl schopen, nelze ho na to zkorigovat. rozdílné teploty nebo tlaky ruinují chuť připravované kávy - ano, do míry, která by ti mohla být ukradená. kdyby ovšem neposkytoval vesměs stejné výsledky jako uváděná moka konvička, která je neporovnatelně levnější...

    ANIQUE: jak někde píši. v této cenové kategorii je rozdíl ten, že tě alespoň na něco nechá sáhnout..

    ZUZKAOU: nepravda. kdyby tomu opravdu bylo tak, stačil by nám překapávač a dostatek času k lahodnému, perfektnímu nápoji.
    Vyšší tlak zesiluje konkrétní specifika chuti. Stejně jako jiná teplota.
    pro espresso je káva správně mletá, dávkovaná, utlačená a extrahovaná - za správného tlaku a teploty. teprve kombinací těchto zásad dosáhneš espressa. mlít na 15 barů tak, aby to teklo 27 sec tě sice ubrání přepálení.. ale až si srkneš, bude ti přepálení celkem ukradené.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    WAMP_ELF: jen malý dodatek děláme si doma pouze piccolo, když chci víc kafe tak moka konev jen pro sebe...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: rodiče mají "plastový domácí udělátko" za pár tisíc, ovšem ten tlak 15 barů tam byl deklarovaný. při dobré údržbě (odstraňování kamene) z toho teče neskutečně dobrý kafe. pěna na něm je pevná a si 3mm vysoká. kafe cpou dovnitř buď koupené běžné značky nebo melou zrnkovou na ručním mlýnku s kameny (ten dřevěný). takže tak.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANIQUE: Jo potřebuješ 15 barů a extrakci do 30 sekund. Méně tlaku-> delší extrakce(teče to pomaleji)-> větší riziko přepálení kafe a vylouhování věcí, co tam vlastně nechceš.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ...a chápu správně, že čím vyšší tlak, tim líp?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam