• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    VAMPIREGIRL: a) nerozčiluji se. vůbec, máloco mne rozčílí.
    b) nojo, jenže je-li kvalitní pěna ve schopnosti baristy.. a ne presovače?
    c) musíš mít smutnej život bez kapučína, jestli žiješ v čechách ;)

    LIBANON: byl bys schopen tuto změnu chuti nějak popsat?
    ono, žejo, jak má kafe chutnat je dost složitá věc. co dělaj ty oleje je, že nápoj zhořčujou, potíraj specifika a dělaj z toho víc a víc takovou uniformní břečku - což je zase něco, na co jsou češi za posledních dvacet let zvyklý jako na chuť, jakou má chutnat káva..
    pamatuji si, jak jsem přišel do práce, ve které se presovač prakticky nečistil. na kávu dbali celkem dost, ale denní detergentovou kůru jí odpírali. vyčistil jsem ho a zíral jsem, jak výslednej nápoj rozkvetl.. jak jemně a ovocně najednou chutnal..

    FONTAN: máš pravdu.

    ANIQUE: easy má vlastní plotýnku, na které se zahřívá.. je to tedy bialetti konvička do eletriky, ne na sporák (možná, ale jen možná, jde opravdu čistě jen o plotýnku a dá se vyjmout a použít i na sporáku.. ale to nevím, v ruce jsem jí neměl).
    o krávě nic nevím, viděl jsem jí prvně z tvého odkazu. v životě jsem së ale naučil, že být skeptikem je zásadně prospěšné ;)
    pixly jsou imho fakt dobrý ty zábrusnice nebo jak se to jmenovalo, co postovala macata_prdelka... vypadá to celkem levně a schopně.. vyskládaný v řadě, se štítkem s popisem kávy, popř. poznámkou k hrubosti mletí by to vypadalo dobře, si myslím. ale je to řešení jen na menší množství, které se rychle spotřebuje.. v jiném případě bych volil nějakou tu ledičku, ve které bych to uskladnil.
    otázka káv je poněkud ošemetná, přecijen se stále bavíme o extrémní metodě extrakce. oprostil bych se od prostého sortimentu vysokohorských jednodruhů a zkoušel více, popř. směsi.. máš ještě co objevovat.

    WITCHIE: co se týče kávovaru, abych ti nekazil zážitek, poznamenám asi jen, že je to relativně příjemný design..
    ale co se týče těch bio káv..

    to jsem, abych se přiznal, nikdy nepochopil. pokud vím, bio certifikace je o čistotě procesu, oproštěné od chemikálií, nepřírodních procesů...
    viděli jste někdy, jak se vyrábí kafe, potažmo jak to v rovníkovejch zemích, kde se pěstuje, vypadá?
    imho u většiny káv je bio i nebio nachlup stejné, jen je o polovinu dražší, aby si zaplatilo bio certifikaci.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ERNEST_GASKIN: to urcite bude (snad) napsano v te mlade fronte.... (sakra porad jsem si tomu nezvykl rikat Dnes) no a na dalsi otazky tez nejsem skolenej odpovedet, ale to, ze jsou to ""mrdky" myslim dost znatelne naznacujou - zadne preso nedostalo "1" (a mozna ani "2") - a mozna to i reflektuje to poradi na prvnich trech mistech.... no a holt asi na slepej test umi chemka osalit i lidi, kteri (si myslej ze) tomu rozumi .) - a je dobry se tim zabyvat, protoze to dostatece naznaci, ze moka konvicka je "ta volba" - coz je takhle pred vanocema docela dobra vec
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ERNEST_GASKIN: zas takovy odbornik nejsem, ale jednou jsem musel konvicku umyt a chut kavy se opravdu zmenila a to k horsimu.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ERNEST_GASKIN: já nevím, ale já si konkrétně na mléčnou pěnu na kafi potrpím velmi, a když si někde dám třeba cappuccino nebo latté a je na tom zmršená pěna, tak mi to náladu zkazí... na pressu je mi to celkem fuk.... nicméně stejně myslím, že se zbytečně rozčiluješ kvůli hovnům :-D
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo. jedna věc ještě. abych vypadal jako ultragrafoman.
    v bialettiho terminologii je šálek cca 50-60ml
    tedy 3 šálky = 150-180 ml, 6 šálků 300-360 ml, což imho dává smysl na dvě menší porce... takovej normální hrnek má cca 300ml
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ANIQUE: šel bych do bialleti easy. vypadá mnohem lépe, fundovaněji. má původní (zamáčknout slzičku) bialettiho design a je rozhodně použitelnější.
    a vůbec, kdybych měl na kafe 8 litříků (cca cena tý retro mrdky) postupoval bych asi takhle

    bialleti easy: 2,5k
    mlýnek: 0,8k - elektronickej s kamenama. ruční leda jako dekoraci, věřím, že tě hodně rychle bude srát.
    kafe: cca 1k bych do toho vrazil. to je 2,5-4 kg v různejch variacích. neni nad to stát ráno ve spodnim prádle před ledničkou, rejpat se v oku a přemejšlet, s jakym kafem budeš vstávat.
    filtr: 0,5k - voda je důležitá a hodí se to i na víc věcí.

    tady ti zbejvá 2,8 k a máš pěknej základ k opravdu dobrý kávě. na lince ti stojí kávovar, kterej říká: udělám ti takový kafe, že ještě tejden budeš srát magi v kostkách. ... a tvoje návštěvy padaj na prdel u výběru kafe, zvyklý jen na "turka nebo nesko?" co se týče mlíka, přiznejme si to. tak i tak ho opravdu nenašleháš. když se ti podaří pěna, bude to jarová mrdka, kterou bys stejně tak dobře zvládla takovym tim šlehátkem z ikey na tužkovky. takže si prostě zalívej horkym mlíkem a doufej, že jednoho dne budeš dost bohatá nebo šílená na to, aby sis koupila la marzocco gs1 ;)
    já bych zbylejch 2,8 vrazil do bean bagu, hrnečku, kterej bych miloval a do love supreme od coltranea na cd.. pro ultimátní zážitek z kávy.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    FONTAN: já to nechápu.. zajímalo by mě, co za baristy testovalo ty presovače.

    1) hodnocení mléčný pěny mi příjde fakt divný. ostatně si myslím, že našlehat mikropěnu by šlo i kompresorem k akvárku na sporáku.
    2) co stanovilo standart pro mletí kávy u těch kávovarů a jak se jim ho (bez relevantních stupnic) dařilo držet? ostatně, nikde tam mikronové filtry v té redakci nevidím.. výsledná káva je přeci diametrálně odlišná při korekci mletí o minimum..

    a za třetí a asi nejjasněji
    3) jakej čičmunda by souhlasil s tím se s tímhle vůbec zabývat? dyk musej vědět, že jde o mrdky ;)

    navíc se umístí nespresso. no neke. pikslička voňavek se stopovym množstvím kafe.. to si snad dělaj prdel.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LIBANON: byl bych celkem opatrný, co nazývám patinou. imho se zrovna u kávy (narozdíl od čaje) patina nějak zásadně netvoří, naopak se usazují kávové oleje, které hořknou výsledný nápoj - to je důvod, proč se na presovače v kavárenských provozech používá "chemka" - kávový detergent.
    ne všechno, co se usazuje, je patinou.

    BOTA01: dark roast, jeden z největších zločinů proti kávě, se taky narodil v itálii. a zadek bych mu nelízal ;)

    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    http://www.cerstvakava.cz/e-shop/mlynky-na-kavu/rucni-mlynek-na-kavu-rumpal-dreveny ....znáte ho někdo nebo se mám ptát na bližší info přímo tam?
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    No já musim mít kravičku:) A ještě dama sound... http://www.i-obchod.cz/product.asp?productid=119618 ...ventilek a sound, tři šálky... co vy na to? lepší konvička na capuccino a jedna na kafe, hliník, než levnej pressovač... ještě jdu lovit mlýnek:) A u těch kamenů teda můžu namlít nahrubo, že?
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    LUKAS87: Myslíš kravičkový MUKKA EXPRESS?:)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    no já sem rozhodnutej koupit si tu "obyč", tzn. bialetti mokka express. ale taknějak spíš kvůli designu :)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    MACATA_PRDELKA: Děkuju. Tak jsme se s přítelem dohodli, že za design nám ty prachy nestojej...

    Tak to asi vypadá na mocca konvičku bialetti brikka elite... ale kdybyste mi někdo mohl doporučit ještě i jinou, budu ráda... Koukala jsem na ně, maj jich 3 řitě a popisky veškerý žádný...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: pěnu nedělá. když se s ním dobře naučíš, vyteče slušný silný presso, to je tak všechno. neodpustí ti chyby - špatně semletý kafe, málo upěchování, moc tvrdá voda, nenahřátý hrneček.

    ty plastové domácí za polovic jsou udělané tak, že ti z toho chuťově dobrý kafe s pěnou vyteče skoro vždy. tady se musíš fakt naučit. což mně nevadí a ten design a to, že je červený, mě těší na pohled.

    čistí se jako každý. napustit vodu s HCl, protéct skrz, pak 2x čistou. běžné mytí - sundat páku, vyklepat kafe, opláchnout ji vodou, opláchnout mřížku a umýt šuplíček. někoho může prudit leštění poprskaného těla. takže zas trochu pracnější.

    dost mě ale mrzelo, když si u mě dal kafe kamarád a hned měl kecy, jak je tam málo pěny a jak dlouho to kafe dělám. Má doma nescaffé cube na kapsle (velmi drahé kapsle, tak 8-9kč jedna), udělá mu to standardně prefabrikovaný kafe s hezkou pěnou na stisk knoflíku. nojo hezký, ale trochu fastfood bez možnosti volby. a drahý. a má ho nepochopitelně zapatlaný a mastný.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    MACATA_PRDELKA: Jej, tak do Mělníka se asi nedostanu... Jak jsi s ním spokojená? Jak funguje? Jak se čistí? Všude píšou, že dělá úžasnou pěnu a v tom pořadu říkali, jak je ta mašinka celá na hovno...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: já tenhle retro typ mám. ariete café retro. jestli chceš, přijeď si ho večer vyzkoušet. ale bydlím na mělníku.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    FONTAN: Supeeer:) Takže zase nevím nic:)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ANIQUE: jen koukni na http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209452801081130-cerne-ovce/ - ty retro to moc nevyhraly....
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Uf.... Spousta věcí se tu udála, když jsem tu nebyla... že si pořídím mocca konvičku mi je už celkem jasný, ale pořád musim vyřešit to, že nám chtěj rodiče koupit pressovač.
    Asi si koupíme retro singer, sice s pocitem, že jsme dali šestku za něco, z čeho nepoteče kafe pro fajnšmekry, ale v nejhoršim se na něj budem koukat, je krásnej a ve zlatý se nám hodí do bytu:) Myslím, že na kafe celkem zas až tak náročný nejsme, vyzkoušíme prostě nějaký směsky (děkuju za info o jednodruhovejch... btw jak se podle vás hoděj do mocca konvičky?) a u nejlepší zůstanem...
    Zase jako mě baví, že na rozdíl od stejný cenovky jinejch značek je to kovovej robůtek a aspoň má nějakej styl, což z toho co je teďka na trhu bych váhala co si do bytu dát... Jsem na něj zvědavá, třeba sem po vánocích napíšu že jsem vás měla poslechnout a začít šetřit 20:)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ....hopla.... a vazne to tak vypada ....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam