• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    EXX
    EXX --- ---
    VAMPIREGIRL: muzes to simte overit (pochopitelne az pujdes kolem) tohle by me vazne zajimalo
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    EXX: no, takový domodra to bylo, možná i ten obal celej byl takovej modřejší, ale frappé to určitě bylo.....
    EXX
    EXX --- ---
    VAMPIREGIRL: fakt tohle ? musi tam byt napsano frappe, takovej modrej napis. blbe se to tu shani, ja jsem to jeste nevidel, ale vratil jsem se teprve v pondeli. musi to byt tohle

    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    EXX: voe víš kde jsem tohle viděla? U vietnamců ve večerce u nás v ulici a pak v Kauflandu na Bohdalci :-))) Ale to je nějakej instant drink, ne?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    EXX: nevím. ale osvěčilo se mi rozpustný Nescafé Espresso a Nescafé Sensasione. tedy ty rozpustné druhy, co mají konzistenci prášku, ne granulek. v létě, v zimě by mi to asi nechutnalo :-)
    EXX
    EXX --- ---
    imho netusite nekdo kde sehnat v čr "nescafe frappe" ?
    EXX
    EXX --- ---
    ZUZKAOU: taky zalezi jaky kafe pouzijes. u nas se frape nescafe neda skoro sehnat... je to proste o kvalite kavy
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    lol
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hm.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Furt nějaký espresso...

    pěkně čitelné články o french pressu , překapávání a sifonech
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ERNEST_GASKIN: haha:) ted se ke me shodou okolnosti dostalo kubansky kafe co tam fasujou na potravinovy listky. dost prijemne prekvapilo.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: k tý čokoládě. jo shodli bychom se, jen mi to z toho moc nešlo pochopit.
    ano příliš nezáleží na konkrétní chuti použité směsi kakaa. ale docela dost záleží na kvalitě použité směsi. laciné značky to zprzní mizerným kakaem a pokračují nekvalitní výrobou. u některých dražších a lepších výrobců ( a nemusí to být kvalitní leč neutrální lindt) se odlišuje i oblast původu a způsob pěstování kakaa.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: jde mi o to, že při čtení tvých vět plus mínus chápu, o co jde, ale kolikrát si nejsem jistá, jak to myslíš. píšeš moc zamotaně. a kdy se pouštíš to tý ekonomiky, už to zní víc jako opakované klišé, než jako porozumění trhu.

    a to, že si bereš všechno osobně a z docela dborného výkladu přecházíš do prskání a útoků, ti docela dost škodí. pokud si opravdu známý dobrý barista, asi si docela kazíš pověst, ne?
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    Hele, Erneste, ale ono by se to kolikrát fakticky dalo shrnout do jednoho odstavce :-D Máš totiž sloh, při jehož čtení se lidský mozek v sebeobraně vypíná po první větě, bez urážky. Jestli máš nezadržitelnou touhu slovně průjmit, tak proč někde nepublikuješ, když jsi ten věhlasnej českej óbrodborník na kafe? :-D
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    MACATA_PRDELKA: kakao není čokoláda. ne dnes, ne tak, jako je káva kafe. současná podoba čokolády je kakao, kakaové máslo, cukr a mléko. zjednodušeně a idealizovaně. a ano, spousta dnešních káv je chemicky dodělávaná, ale přecijen je mají lidé stále spojené s chutí kávy, i když chudé kvality - kdežto čokoládu si málokdo spojí s chutí kakaa.

    dubaj vs. kartonová krabice je kvalitativní přirovnání.

    mluvím o náhlém vlivu kapitalismu po pádu sovětského svazu, nástupu korporací mikropražiči zmizeli úplně, větší pražiči mizí postupně; regály v supermarketech zaplnily značky.
    i když to zní neuvěřitelně, za komunismu na tom byl primární trh s kávou lépe.

    ...
    a vůbec, nemusíš se snažit napadat můj projev a snažit se chytat mě za slovíčka jenom proto, že jsem ti stoupl na kuří očíčko před několika dny při obraně proti tvým útokům. takové jednání je trapné - tvrdila si mi, že sis mě dala do ignore, tak to prosím alespoň předstírej, a raději než takto malicherně reagovat.. nereaguj vůbec. nemyslím si, že krom tvých kamarádek tu na to má někdo náladu.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: už sem to četla třikrát dokola, ale... asi mi dnešní množství vypité kávy znemožňuje pochopení psaného textu.

    prostě tomu nerozumím. jak to myslíš s tou čokoládou? a dubají? káva je rostlina a kakaový bob snad není plod stromu? standart korporačního kapitalismu - to je něco z marxe?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo, a ještě jedna věc, coby vzkaz závistivejm lidem, který mi před nedávnem vyčítali, jak se vytahuju se svym kávovarem.

    johanka je nemocná a je dost možný, že vzhledem k nízkejm teplotám umře, protože si v současný době nejsem schopnej dovolit profesionální servis.

    kdybyste náhodou někdo dobře znali nějakého kávovarového opraváře ochotnýho nějak se dohodnout, dejte mi prosím vědět. nerad bych o tu holku přišel.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: to si děláš prdel, tuček tam byl? začínám tomu klukovi fakt závidět. jako jo, dělá pro bohémy, ale musí se taky nějak živit, žejo.
    a účast na out of the box? bastard.

    jinak,
    co se týče strady. další info, co jsem vyhrabal, mluví o tom, že bude stejným způsobem, tedy okamžite, regulovatelná teplota, údajně bude ovladač vypadat jako jog disk ipodu ;))
    každá hlava (dokonale samostatná - vastní boiler) má mít zabudovanou paměť pro několik způsobů extrakce a USB port (zkurvenej usb port na kávovaru, chápete to?) s plnou kontrolou nad všemi variabilitami extrakce.

    technicky to znamená, že opravdu už nebude co objevit na espressu, jak jít dál. Ano, ten stroj bude drahej jak blázen, ale dřív nebo později ostatní výrobci espressomašin přijdou s jejich koncepty a do deseti let bude strada stát několik desítek tisíc. bude si jí moct dovolit prakticky každej.
    každej si bude moct stáhnout soubor s příponou .stradapyčo, kterym dvojklikem vyrobí kávu za extrakce, jak jí někdo navrhl. dostupné budou mlýnky s mikro filtry, které zaručí přesnou hrubost mletí.

    na baristovi bude už jen dose a tamp - tolik pro nás, jako pro už prakticky vyhynutej druh.

    a abych to nekončil tak katastrofálně - paul pratt tvrdí, že několik jeho známejch servisáků uvažuje, že zruší autorizovaný servis pro lamarzocco před vydáním strady, protože si nedokáží představit, jak jí proboha budou opravovat ;))

    VAMPIREGIRL: ona je tahle oblast diskuse, nadnešeně označitelná "perly sviním" příliš komplexní. S čokoládou se to moc srovnávat nedá - to, co se nazývá dnes čokoládou je diametrálně odlišné od její původní chuti a po pravdě si nejsem jistý, jestli je to ku škodě. Obecně přijímaný koncept "kvality" čokolády lindt je především v podílu kakaa, které čokoládu nedefinuje o mnoho více, než ostatní součásti směsi. to -imho- zabíjí původní snahu o zkvalitnění ingrediencí a přípravného procesu tím, že se příliš odklání od chuťového konceptu čokolády.

    kafe je na tom jinak. kafe je prostě kafe. je to konkrétní rostlina. a samozřejmě, člověk zvyklý na úroveň chemicky dorovnávané kávoviny v instantní kávě nedocení chuťový rozdíl vůči kávám nejvyšší třídy. obecně ale platí, že existuje kvalitativní třída, která bez problémů dnešní standart korporačního kapitalismu bez problémů přebije v každém člověku.
    zásadní rozdíl, který dá skok z kávového ekvivalentu papírové krabice pod mostem do prezidentského apartmá dubajského hotelu bych ale samozřejmě považoval až za kontraproduktivní, ale - i když se nerad opakuji - jsem si jistý, že existuje cesta, jak potěšit jakéhokoliv kávového pijana chuťově nevídaným zážitkem.

    a jen zběžně k cukru; samozřejmě, že všeho moc škodí. kilo soli také promění sebelepší jídlo v něco, co chutná jako... kilo soli. ale prostá špetka ho může posunout dál. nesnažím se tvrdit, že by všichni měli sladit; jen bych nepovažoval užívání cukru jako primárně špatnou věc.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Lindt & Sprüngli miluju. Teď jsem dostala hořkou s mátou. Už se po ní zaprášilo. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam