• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: k tý čokoládě. jo shodli bychom se, jen mi to z toho moc nešlo pochopit.
    ano příliš nezáleží na konkrétní chuti použité směsi kakaa. ale docela dost záleží na kvalitě použité směsi. laciné značky to zprzní mizerným kakaem a pokračují nekvalitní výrobou. u některých dražších a lepších výrobců ( a nemusí to být kvalitní leč neutrální lindt) se odlišuje i oblast původu a způsob pěstování kakaa.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: jde mi o to, že při čtení tvých vět plus mínus chápu, o co jde, ale kolikrát si nejsem jistá, jak to myslíš. píšeš moc zamotaně. a kdy se pouštíš to tý ekonomiky, už to zní víc jako opakované klišé, než jako porozumění trhu.

    a to, že si bereš všechno osobně a z docela dborného výkladu přecházíš do prskání a útoků, ti docela dost škodí. pokud si opravdu známý dobrý barista, asi si docela kazíš pověst, ne?
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    Hele, Erneste, ale ono by se to kolikrát fakticky dalo shrnout do jednoho odstavce :-D Máš totiž sloh, při jehož čtení se lidský mozek v sebeobraně vypíná po první větě, bez urážky. Jestli máš nezadržitelnou touhu slovně průjmit, tak proč někde nepublikuješ, když jsi ten věhlasnej českej óbrodborník na kafe? :-D
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    MACATA_PRDELKA: kakao není čokoláda. ne dnes, ne tak, jako je káva kafe. současná podoba čokolády je kakao, kakaové máslo, cukr a mléko. zjednodušeně a idealizovaně. a ano, spousta dnešních káv je chemicky dodělávaná, ale přecijen je mají lidé stále spojené s chutí kávy, i když chudé kvality - kdežto čokoládu si málokdo spojí s chutí kakaa.

    dubaj vs. kartonová krabice je kvalitativní přirovnání.

    mluvím o náhlém vlivu kapitalismu po pádu sovětského svazu, nástupu korporací mikropražiči zmizeli úplně, větší pražiči mizí postupně; regály v supermarketech zaplnily značky.
    i když to zní neuvěřitelně, za komunismu na tom byl primární trh s kávou lépe.

    ...
    a vůbec, nemusíš se snažit napadat můj projev a snažit se chytat mě za slovíčka jenom proto, že jsem ti stoupl na kuří očíčko před několika dny při obraně proti tvým útokům. takové jednání je trapné - tvrdila si mi, že sis mě dala do ignore, tak to prosím alespoň předstírej, a raději než takto malicherně reagovat.. nereaguj vůbec. nemyslím si, že krom tvých kamarádek tu na to má někdo náladu.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: už sem to četla třikrát dokola, ale... asi mi dnešní množství vypité kávy znemožňuje pochopení psaného textu.

    prostě tomu nerozumím. jak to myslíš s tou čokoládou? a dubají? káva je rostlina a kakaový bob snad není plod stromu? standart korporačního kapitalismu - to je něco z marxe?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo, a ještě jedna věc, coby vzkaz závistivejm lidem, který mi před nedávnem vyčítali, jak se vytahuju se svym kávovarem.

    johanka je nemocná a je dost možný, že vzhledem k nízkejm teplotám umře, protože si v současný době nejsem schopnej dovolit profesionální servis.

    kdybyste náhodou někdo dobře znali nějakého kávovarového opraváře ochotnýho nějak se dohodnout, dejte mi prosím vědět. nerad bych o tu holku přišel.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: to si děláš prdel, tuček tam byl? začínám tomu klukovi fakt závidět. jako jo, dělá pro bohémy, ale musí se taky nějak živit, žejo.
    a účast na out of the box? bastard.

    jinak,
    co se týče strady. další info, co jsem vyhrabal, mluví o tom, že bude stejným způsobem, tedy okamžite, regulovatelná teplota, údajně bude ovladač vypadat jako jog disk ipodu ;))
    každá hlava (dokonale samostatná - vastní boiler) má mít zabudovanou paměť pro několik způsobů extrakce a USB port (zkurvenej usb port na kávovaru, chápete to?) s plnou kontrolou nad všemi variabilitami extrakce.

    technicky to znamená, že opravdu už nebude co objevit na espressu, jak jít dál. Ano, ten stroj bude drahej jak blázen, ale dřív nebo později ostatní výrobci espressomašin přijdou s jejich koncepty a do deseti let bude strada stát několik desítek tisíc. bude si jí moct dovolit prakticky každej.
    každej si bude moct stáhnout soubor s příponou .stradapyčo, kterym dvojklikem vyrobí kávu za extrakce, jak jí někdo navrhl. dostupné budou mlýnky s mikro filtry, které zaručí přesnou hrubost mletí.

    na baristovi bude už jen dose a tamp - tolik pro nás, jako pro už prakticky vyhynutej druh.

    a abych to nekončil tak katastrofálně - paul pratt tvrdí, že několik jeho známejch servisáků uvažuje, že zruší autorizovaný servis pro lamarzocco před vydáním strady, protože si nedokáží představit, jak jí proboha budou opravovat ;))

    VAMPIREGIRL: ona je tahle oblast diskuse, nadnešeně označitelná "perly sviním" příliš komplexní. S čokoládou se to moc srovnávat nedá - to, co se nazývá dnes čokoládou je diametrálně odlišné od její původní chuti a po pravdě si nejsem jistý, jestli je to ku škodě. Obecně přijímaný koncept "kvality" čokolády lindt je především v podílu kakaa, které čokoládu nedefinuje o mnoho více, než ostatní součásti směsi. to -imho- zabíjí původní snahu o zkvalitnění ingrediencí a přípravného procesu tím, že se příliš odklání od chuťového konceptu čokolády.

    kafe je na tom jinak. kafe je prostě kafe. je to konkrétní rostlina. a samozřejmě, člověk zvyklý na úroveň chemicky dorovnávané kávoviny v instantní kávě nedocení chuťový rozdíl vůči kávám nejvyšší třídy. obecně ale platí, že existuje kvalitativní třída, která bez problémů dnešní standart korporačního kapitalismu bez problémů přebije v každém člověku.
    zásadní rozdíl, který dá skok z kávového ekvivalentu papírové krabice pod mostem do prezidentského apartmá dubajského hotelu bych ale samozřejmě považoval až za kontraproduktivní, ale - i když se nerad opakuji - jsem si jistý, že existuje cesta, jak potěšit jakéhokoliv kávového pijana chuťově nevídaným zážitkem.

    a jen zběžně k cukru; samozřejmě, že všeho moc škodí. kilo soli také promění sebelepší jídlo v něco, co chutná jako... kilo soli. ale prostá špetka ho může posunout dál. nesnažím se tvrdit, že by všichni měli sladit; jen bych nepovažoval užívání cukru jako primárně špatnou věc.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Lindt & Sprüngli miluju. Teď jsem dostala hořkou s mátou. Už se po ní zaprášilo. :-)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: no, já jsem například podstrčila Lindtku už pár lidem a většinou mě s ní poslali někam, že je hořkáááááá a takhle čokoláda nechutnááááááá :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to si myslím, že právě poznají, obdobně jako u té čokolády... že se zarazí a nebudou vědět, jak reagovat.. je věc druhá.. nadruhou stranu - lidem co zkremují milku bych tu 70% taky rád koupil.. ať si pochutnají (konečně)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ERNEST_GASKIN: ale jo, z těch instantních kafí si jacobs nestojí až tak zle, nicméně těžko říct, jestli lidem, co si prostě daj čas od času instantní jacobs, bude chutnat nějaká fajnšmekrovina. To je skoro jako kdybych občasnému konzumentovi milky předložila osmdesátiprocentní lindtku :-))) asi by ji taky nedocenil. Ale co vím, možná by pro ni zahořel a stal se z něj znalec :-)

    Co se cukru týče - zastávám názor, že každému, co jeho jest. Já kafe ani čaj nesladím už od dětství, nechutná mi to, spíš mi přijde, že to tu chuť zabíjí a sjednocuje - sleje mi to všechny druhy kafe i čaje do jedné podobné chuti. Ostatně já bych do sebe nenalila ani sladký džus nebo limonádu, vadí mi to.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    nedá mi to, pochlubím se.
    ode dneška si melu a připravuju kávu dovezenou přímo z Habeše, před 6 dny upražená a koupená v Hararu. Nure roasted harar coffee. Zatím teda chroupu zrnka a prohnala sem to french pressem, zítra vylovím džezvu ze dna kredence.

    první zážitky, voní intenzivně, čerstvě (no jasně:-), trochu po upečeném chlebu. je středně silná, plná, acidita velmi jemná. dochuť až do sladka. necítím tam žádné příchutě (zatím), prostě samotné kafe skrznaskrz.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: Doplnim info primo od zdroje(z veletrhu) od dvou nadsencu http://www.doubleshot.cz/2009/10/25/la-marzocco-out-of-the-box/
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    JOPS: ted na mě z elle vypadly vzorky nescafe espresso, alta rica a cap colombie...je to ten prášek tak by mohly být dobrý...zkoušet ale nebudu:-)))
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AETHER: Taky si říkám, že by se to mělo jmenovat Hal 9000
    AETHER
    AETHER --- ---
    ERNEST_GASKIN: pani, to vypada, ze by se s tim dalo litat i na mesic;))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    holy fcuk!
    joa pardon, že jsem neodepsal, rozhodně dík moc za informace a budu otravovat až si seženu kafemlejnek a tu konvičku .)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    (pro porovnání komplexnosti, http://i49.tinypic.com/11m3gg9.jpg - víceméně vrchol současný extrakce)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hej!
    relativně nedávno jsem se zmiňoval o stroji, kterej by byl schopnej v espressu plnohodnotně extrahovat jednodruhy. pointa takovýho procesu by byla v regulaci samotnejch zásad extrakce "hned teď". - pro konkrétní grind konkrétní arabiky by šlo přednastavit konkrétní teplotu a tlak samotný extrakce tak, aby nezmrvila chuťový specifika jednodruhu.

    rád bych se slzou v oku poznamenal, že jsme o krok blíž. z florenskejch dílen LaMarzocca pomalu leze model Strada:



    do nedávna titulovanej "the new lamarzocco machine that is supposed to actually profile preassure", dělá přesně to; je schopnej manuálně, pákou regulovat tlak nejen před, ale i v průběhu extrakce.
    přesvědčte se sami ve videu: http://www.flickr.com/photos/43733863@N00/3909035110/in/set-72157622341493624/

    takže. už jenom jeden krok - stejným způsobem regulovaná teplota. Představte si, že existuje přístroj, kterej dokáže takhle profilovat nejen tlak, ale i teplotu. s nějakou centrální jednotkou s předdefinovanejma hodnotama pro konkrétní kávy.

    ten den budeme pít chutě, který před náma ještě nikdy nikdo nepil, dostaneme se na samotný hranice espressa.

    bum ho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam