BOTA01: to si děláš prdel, tuček tam byl? začínám tomu klukovi fakt závidět. jako jo, dělá pro bohémy, ale musí se taky nějak živit, žejo.
a účast na out of the box? bastard.
jinak,
co se týče strady. další info, co jsem vyhrabal, mluví o tom, že bude stejným způsobem, tedy okamžite, regulovatelná teplota, údajně bude ovladač vypadat jako jog disk ipodu ;))
každá hlava (dokonale samostatná - vastní boiler) má mít zabudovanou paměť pro několik způsobů extrakce a USB port (zkurvenej usb port na kávovaru, chápete to?) s plnou kontrolou nad všemi variabilitami extrakce.
technicky to znamená, že
opravdu už nebude co objevit na espressu, jak jít dál. Ano, ten stroj bude drahej jak blázen, ale dřív nebo později ostatní výrobci espressomašin přijdou s jejich koncepty a do deseti let bude strada stát několik desítek tisíc. bude si jí moct dovolit prakticky každej.
každej si bude moct stáhnout soubor s příponou .stradapyčo, kterym dvojklikem vyrobí kávu za extrakce, jak jí někdo navrhl. dostupné budou mlýnky s mikro filtry, které zaručí přesnou hrubost mletí.
na baristovi bude už jen dose a tamp - tolik pro nás, jako pro už prakticky vyhynutej druh.
a abych to nekončil tak katastrofálně - paul pratt tvrdí, že několik jeho známejch servisáků uvažuje, že zruší autorizovaný servis pro lamarzocco před vydáním strady, protože si nedokáží představit, jak jí proboha budou opravovat ;))
VAMPIREGIRL: ona je tahle oblast diskuse, nadnešeně označitelná "perly sviním" příliš komplexní. S čokoládou se to moc srovnávat nedá - to, co se nazývá dnes čokoládou je diametrálně odlišné od její původní chuti a po pravdě si nejsem jistý, jestli je to ku škodě. Obecně přijímaný koncept "kvality" čokolády lindt je především v podílu kakaa, které čokoládu nedefinuje o mnoho více, než ostatní součásti směsi. to -imho- zabíjí původní snahu o zkvalitnění ingrediencí a přípravného procesu tím, že se příliš odklání od chuťového konceptu čokolády.
kafe je na tom jinak. kafe je prostě kafe. je to konkrétní rostlina. a samozřejmě, člověk zvyklý na úroveň chemicky dorovnávané kávoviny v instantní kávě nedocení chuťový rozdíl vůči kávám nejvyšší třídy. obecně ale platí, že existuje kvalitativní třída, která bez problémů dnešní standart korporačního kapitalismu bez problémů přebije v každém člověku.
zásadní rozdíl, který dá skok z kávového ekvivalentu papírové krabice pod mostem do prezidentského apartmá dubajského hotelu bych ale samozřejmě považoval až za kontraproduktivní, ale - i když se nerad opakuji - jsem si jistý, že existuje cesta, jak potěšit jakéhokoliv kávového pijana chuťově nevídaným zážitkem.
a jen zběžně k cukru; samozřejmě, že všeho moc škodí. kilo soli také promění sebelepší jídlo v něco, co chutná jako... kilo soli. ale prostá špetka ho může posunout dál. nesnažím se tvrdit, že by všichni měli sladit; jen bych nepovažoval užívání cukru jako primárně špatnou věc.