• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: super, o té jsem ani nevěděl! (nicméně, po chvíli s googlem asi tuším proč - není očividně nikde k dostání a komerčně se nepěstuje ;)

    PIPAL: hej, díky moc! v životě bych neřekl, že by se dal sehnat změkčovač za takový prachy.. a 700l za hodinu nevypije ani johanka... ;) půjdu do něj, až zas budu mít nějaký prachy nazbyt ;)

    DAVE_PAGE: nevím proč, ale z toho článku mám pocit, že jsem tím nejsuverénějším milencem - při tom, kolik espressa konzumuji ;) zase na druhou stranu, snad nikdy jsem nebyl schopen řešit rychlé úkoly ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Coffea charrieriana - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_charrieriana
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    MARINNE: ahoj, sorry za pozdní odpověď; sliboval jsem báře, že na tohle odpovím, ale prostě jsem se k tomu ještě nedostal.
    takže, na začátek uvedu, že to možné není. není možné koupit opravdový kávovar (zvláštěpak s mlýnkem) za tak malé peníze. Rozhodně ne nový. ve sféře novejch kávovarů, zvláštěpak v české distribuci, je za deset tisíc všechno acer. kdyby acer. podrobně jsem to vysvětloval tady..
    takže, dokud nepůjdeš do cca 20ti tis, nic kvalitního a novýho neseženeš.. a to jsme pořád v zahraničí.

    cesty se nabízej
    - koupit nějakej z tebou uváděný stránky, neřešit to a žít spokojeně ve lži
    - opustit ideu novýho stroje a záruky, čekovat aukro, kde HXko za směšnou cenu problikne celkem často. tohle http://aukro.cz/item912980791_kavovar.html je třeba velice slušná domácí mašina - jednopákové HXko.. http://www.svitalia.eu/en_standard_e96.php
    - koupit překapávač za pár stovek a užívat si skoro stejnej nápoj jako v první možnosti s tim, že peníze vrazil do jinýho vybavení baru..


    MARINNE: ideálně změkčovaná. změkčovače jsou ale sakra drahý srandy.

    MACATA_PRDELKA: sám bych se od chemicky dekofeinovanýho kafe držel co nejdál. imho rozumná odpověď je maragogype, méně známá kávová rostlina, jejíž zrna mají přirozeně velice nízký obsah kofeinu. navíc se o nich tvrdí, že poskytují velice vyváženou chuť při extrémní extrakci, tudíž se hodí i pro epresso coby jednodruhy.
    víc snad půjde dohledat pod "maragogype" se strýčkem googlem. ještě ti prozradím, že by ses určitě u jakékoliv plantáže měla vejít pod 500kč/kg.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    no, tak asi vim, kde byla chyba :D
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    jakoze je dobry mit lepsi tamper, ale zaklad je stejne v tom vedet jak (pak to jde i s tim plastakem, i kdyz to ma limity). je to jako s focenim, kdyz vis jak, tak ti staci (na neco) hajmatka.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    no, ono neni treba to brat silou. v podstate cim lip to mas namlety (e.g. spravne trefena hrubost), tim min ovlivnujes prutok tampovanim. tedy, to je trochu zjednodusene, ale zaklad je fakt v tom mleti, tamp je az sekundarni.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    dík moc za linky, takhle je to výrazně názornější
    a ten "tamper" fakt nejde - při každym použití se bojim, že to rozlámu + to děsně tlačí do ruky
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    + i s tim plastovym "tamperem" se to da, jen to chce trochu cviku. ja ho mel u me masiny skoro ten samej a nez jsem si sehnal kovovej, tak jsem se to s tim plastakem taky naucil...
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    Jo Luky, asi jsi to mel moc na jemno. To kafe by z techto masinek melo zacit tyct tak po ctyrech az sesti sekundach cca. zaklady viz prvni video tady:

    http://www.myespresso.co.uk/page.php/howtovideos/
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ERNEST_GASKIN: tykrávo!
    jinak sem domu dneska přinesl tu legraci a udělal si presso... no, ne - presso se tomu nedá říkat ani náhodou, nicméně pít se to dalo (+ nebylo to kupodivu špatný)

    budu potřebovat:
    tamper (to, co k tomu dodávaj, se tamperem nedá nazvat ani z legrace)
    pořádný kafe (a ne tu mrdku od tchiba, ale to pořešim až tu mrdku dopiju)
    jinej držák na portafiltr (nevzbuzuje to ve mně důvěru)

    a debilní dotaz - trvalo mega dlouho, než z toho to kafe začlo téct + za 30 sec ho nateklo děsně málo... ale silný to bylo jak svině + mam pocit, že zůstaly malý zrníčka trochu zamrdaný v tom sejtku (ale dostal sem je zase ven, to jo), takže... je to asi moc najemno namletý, žejo?

    + nemam na tom vůbec žádnou pěnu :(
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACATA_PRDELKA: v domacim pressovaci a frenchpressu mi v poslednich dvou letech chutnalo jenom tohle
    http://www.organicsupermarket.ie/shop/product/simon-levelt-senza-decaf-coffee
    Da se sehnat v bioshopech.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ... paul pratt je slušnej zmrd. stačí pohled do jeho kanceláře ;)

    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Musím řešit nespavost a tak koukám po kávě bez kofeinu na večer :-(
    Máte nějaké zkušenosti, doporučení pro opravdu chutnou: rozpustnou, na mocca, do domácího pressovače, na frenchpress?
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    BUTHRAKAUR: v makru (určo i jinde ale my je kupovali tam)
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    kde v Praze nakoupit cistici tablety do domaciho pseudo-presovace? vygooglil jsem nejaky Melitta, ale nikde na eshopech je moc nemaji skladem - nevite nekdo o nejakejch domacich potrebach apod, kde tohle maj? v ruznejch drogeriich apod jsem zatim neuspel..
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    A este ako je to s vodou do kafe, filtrovana, alebo staci z kohutiku a pockat nech "vychloruje"?
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Ahoj,
    kamarat si zariaduje cosi ako klubik pre seba a priatelov na obcasne kalby a oslavy a zhana kavovar (pakovy) a mlynek na kafe, potrebuje sa zmestit do limitu max 10 000 aj s prislusenstvom mimo skla (temper, konvicka na mlieko). Asi mu teda bude stacit klasicky domaci pakovy kavovar. Pozerali sme na tejto stranke: http://www.kavovary-online.cz/domaci-kavovary/pakove-kavovary/ ale neviem podla coho mame vyberat. Je nejaka znacka, ktorej sa mame vyhnut? (Acer medzi kavovarmi?) Pripadne, daju sa zohnat nejake aj starsie, pouzivane, ale v dobrom stave? Nejaky tip? Akekolvek napady a rady budu vitane :) Dakujem :)
    AGOG
    AGOG --- ---
    WAMP_ELF: A vida do ČB občas zajedu tak bych mohl ochutnat :)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ;)
    mohl bych mít zlámaný nohy, krvácet z obličeje, přijít o veškerej hmotnej majetek i přátele. stejně by mě šálek dobrý kávy vytrhl.

    co máte jinak za zázemí?
    kávovar/kávu/vybavení...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    No je to kavárna kotva v kině kotva takže problém s nalezením v té naší vesnici nehrozí, inu nic není nemožné. Pokud seš jazzovej ta by se ti tam mohlo líbit, je to tam takový fusion.. (ale pochybuju že by tě to vytrhlo..)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    dělám si humor, samozřejmě si dělej co chceš. nijak se to stejně nerozšíří.. kdyby měly české kavárny chtít dělat opravdovou, nebo alespoň pitelnou kávu.. mají to už dávno.

    jestli bude tenhle rok bohemia jazz fest taky v budějovicích, zeptám se, kde to je a stavim se na kafe.. to bude dostatečný pozdvižení ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam