WAMP_ELF: normálně si ho vyrob. buď si kup novej portafilter a uřízni si ho, nebo prostě uřízni singla, jestli máš dva - stejně z toho budeš dělat jen jedno kafe.
portafilter by měl mít a) zástupce "tvojí" značky kávovarů pro čr b) někdo z nějakého gastroservisu c)
http://www.espressoparts.com/ ... ale bacha, dvakrát měř, jednou řež. pořádně se ujisti, že je portafilter opravdu na zámky tvého kávovaru.
jakákoliv z možností by ti mohla nabídnout rovnou i naked, ale na to bych se vysral a opravdu si to u známýho udělal. je to na půl hoďky..
tady je podrobný návod.
RETROX: co takhle do toho nalejt tu vodu teplou, huh? nebo nevedete rychlovarný konvice?
handpresso (i když někde od třetí generace), podobně jako mypressi (to, co jsem pastoval) mívá až překvapivě dobré výsledky, viz. coffegeek:
The CoffeeGeek Lab has had one of these for informal testing since last summer, and we were quite surprised at the quality of beverage it was capable of producing after you work it a bit. The Handpresso is a self-contained, single shot espresso "machine" that unlike earlier models, uses your own fresh ground coffee to make a shot of espresso out in the "wild" as it where.
It's important to note this is a single-shot espresso machine, meaning it can hold up to 8grams of ground coffee per brew. Those used to their 22g triple basket 25ml ristretto shots won't be happy with this device. Those who want authentic espresso brewed with up to 9+bar of pressure (via a hand pump built into the device) will find the resulting shots quite satisfying. It's a unique product, and substantially cheaper competing products or last year's $150 pricetag for the pod version.
... prostě to k dosažení podmínek pro presso využívá jiné technologie, ale dosáhne jich to dobře, pořád lépe než mnou níže zavrhované domácí kávovary. za minimální cenu. 100 usd (pokud nenakupujeme tady, žeano) je za handpresso super cena, i když bych si přidal 50 USD za ono mypressi... aneb, zase coffegeek -
The Mypressi lets you brew a true double shot, getting as much as 16g or more coffee into the basket. It also uses those little NO2 cartridges you normally use for making whipped cream, and one cartridge gives you 8 shots of espresso - you don't have to bicycle pump and the pressure is much more even. And unlike the Handpresso which only comes in a ground coffee version or a pod version, the Mypressi comes complete with a pressurized filter basket, a non pressurized basket and an ESE pod adapter. This makes the Mypressi much more versatile in how it can be used.
mějme na paměti, že e61, systému, kterým se až na mírné tweaky dodnes dělá espresso (a bude do vypuštění la marzocco strady) táhne na padesát. technologie za padesát let pokročej, to si piště.