• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    MACATA_PRDELKA: Většinou sprostý překapávaný, nebo turka z džezvy. Ta kafetiéra je teda opravdu diametrálně jiná.

    ZUZKAOU: A nevadí menší dávka tomu procesu v kafetiéře? Možná je to jenom můj dojem, ale zdálo se mi, že když jsem dal do sítka míň kafe, tak se nahoru neprotlačila všechna voda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FALLENANGEL: býkovatost je nutná součást toho, že máš dobře uvařený kafe z pořádný dávky. Dá se to tedy omezit tím, že tam příště dáš menší porci. (A nebo to prostě nebudeš pít před spaním)

    Hořkost, pokud je nežádoucí, tak naředění taky zeslábne. A nebo hledej jiný zdroj zrnek. Obecně čisté arabiky mají míň kofeinu a některé bývají "sladší". Ideálně najít kavárnu, kde mají nabídku několika jednodruhových káv a proochutnávat se k té svojí.

    Jinak díky za tvůj původní dotaz, konečně mi došlo jak vyčitit spodní nádobu vaccumpotu od usazenin, které sice jsou určitě děsně hodnotná patina... A když jsem do toho lila ocet, tak to ještě navíc krásně bublalo.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    FALLENANGEL: jo. to je přesně ono. co jsi pil doteď? :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Tak dobrá věc se podařila. Kafetiéra kafetiéruje, nádobka si dala říct po vyvaření jedlou sodou. Je normální, že z toho je kafe silný jako bejk a hořký jako pelyněk? :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TEREZZZKA: Zaujalo mě to.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Můžu jenom doporučit. Výborná jemná káva z toho je...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Aeropress neznám.
    Domácí kávě začíná kralovat aeropress. Je malý, levný, rychlý a výkonný - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/domaci-kave-zacina-kralovat-aeropress-je-maly-levny-rychly-a-vykonny-1je-/hobby-domov.asp?c=A101024_191713_hobby-domov_bma
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    ZUZKAOU: Sodu vyzkouším. Vyváření fakt nepomáhá. Při nejhorším to vezmu drátěnkou, nebo ocelovým kartáčem na vrtačce, ale to už je mi skoro líto.

    MACATA_PRDELKA: Abych pravdu řekl, tak ještě nevím. Zatím jsem udělal čtyři vyvaření s kafem, ale už tokafe v sítku bylo dost cítit, tak jsem to ani neochutnával. Asi to zkusím dneska večer.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    GIA_: French press je pro turkaře ideální nástroj. Práce s ním je jednoduchá a rychlá, údržba téměř žádná. A navíc ho seženeš prakticky všude.

    http://www.cerstvakava.cz/french-pressy/
    http://cz.labohemecafe.eu/informace/priprava-kavy/french-press/
    http://jaknakavu.eu/french-press/jak-na-french-press/
    GIA_
    GIA_ --- ---
    TEREZZZKA: Ráda bych ho přeučila, ale to bych v první řadě musela vědět co to french press a mochaje :)
    Sama moc kávu nepiju, tak mě nebíte :)))
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    FALLENANGEL: přechází ten pach do výsledné kávy? nám tohle zařízení také trochu zavánělo, ale na kafe to nemělo vliv. a tím, že to byl "domácí" pach ne po někom a věděli jsme, že jsme tam vždy vařili jen vodu a nahoře kafe, neřešili jsme to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No - a co přidat do té vody sodu(hodně sody) a povařit to v tom? Jedlou sodu mívají v potravinách vedle prášků do pečiva.

    Kyselina začne naleptávat povrch a pak má hliník tendneci stěhovat se do toho, co se v něm vaří. A sice to není jasně co to způsobuje, ale straší se škálou od alzhimera po zarděnky.

    Existuje pak ještě pasta neoxyd,ale nevím nakolik je použitelná na nádobí zevnitř. Z venčí ti to ale vypucuje krásně.
    MELVINUDALL
    MELVINUDALL --- ---
    FALLENANGEL: citronovou vodu poradne osolit a vyvarit v tom
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    ZUZKAOU: Bohužel je to starožitnej hliníkovej kousek. Drbu, drbu, vařím, vařím,... teď jsem ještě zkusil vodu s octem, tak uvidím, jestli z ní nebude jenom dekorace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FALLENANGEL: Pořádně vydrbat (pokud není hliníková, tak i nějakou chemií) a dlouho vyvařit (alespoň 20 minut.) - celé potopení do vody.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Prosím vás vaříte někdo kafe v kafetiéře? Cítíte něco, když si čichnete k té spodní nádobce, do které se dává voda? Pořídil jsem si na burze starší kafetiéru a spodek je cítit takovou ne moc příjemnou zatuchlinou s kávovým nádechem. Je to normální?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    GIA_: Tak v tom případě rovnou přeučit :D alespoň na french press, anebo mocha... dá se to, i v případě zarytých poživačů turka :) Práce není o moc víc, investice taky v mezích a chuťové možnosti nesrovnatelně lepší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kávomlýnky | Příslušenství doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/prislusenstvi/kavomlynky
    Mlýnky na kávu | Čerstvá Káva
    http://www.cerstvakava.cz/mlynky-na-kavu/
    GIA_
    GIA_ --- ---
    TEREZZZKA: Ruční bych mu koupila ráda ....a pije turka
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    GIA_: záleží, na co chce mlít na jaký způsob přípravy? Na doma myslím stačí i ruční, jestli nenajdete zachovalý po babičce, tak Hario dělá kvalitní například...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam