• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OPTIKUS: Jeste jednou, lednicku ne.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: Tak a vic netreba dodavat a jsme tam o cem vsichni uz dlouho vime!(((:
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MACATA_PRDELKA: Aha, tak abych se priznal, vubec me nenapadlo, ze formulace muze zpusobit takove nedorozumneni (((: O "trest" neslo, spis mi slo o jinou metodu, metodu kterou zname krasne popsala ZUZKAOU. A pokud to tak je, tak idealni je proste ta lednicka..Uzavrit pytel (nejde moc kysliku), dat do lednicky (nizka teplota)..
    Asi se GHOSTDOG neptal/a spravnych odborniku...

    Nejde ani tak o 20kilove pytle, ale nespotrebovana kilovka dobre kavy v domacim prostredi se nejak uskladnit musi!!(:
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GHOSTDOG: Problem je, ze v lednici je kondenzujici vlhko, takze ti zrnka navlhnou. Takze v suchu, chladu, temnu a ve vzduchotesne nadobe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: Potřebuješ zabránit oxidaci tuků, kterých je v kávě víc než dost. Takže potřebuješ zamezit co nejvíce přístupu světla, přílišného tepla a kyslíku a kávy kupovat jen takové množství aby nestihla zvětrat úplně.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: Formulace, kterous použil(a) mi zněla jako: "Jaký trest by odborníci doporučili za skaldování zrn v otevřených pytlích?". A tys asi měl(a) na mysli jako náhradu za otevřené pytle.
    Napadá mě: pokud je pytel onen kovový obal, pevně jej uzavřít. Nebo přesypat do uzavíratelné nádoby. A nekupovat dvacetikilové pytle.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MACATA_PRDELKA: To ale vubec neresi otazku skladovani "kavovych zrn", nejak nechapu odpoved..

    Zvlast kdyz melta je uplne neco jineho, nez prazeny kavovy zrna (???)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: doživotně pít meltu. neslazenou
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    GHOSTDOG: A copak ti odbornici doporucili za skladovani otevrenych pytlu se zrnkovou kavou???By me zajimalo..
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZKAOU: Kdysi jsme našli zapomenté načaté uzavřené nescaffé, asi po 5 letech a krystalky se přeměnily v něco podobného dřevěnému uhlí. Asi oxidace. V plastu bude asi rychlejší a nastala by dříve než po skončení trvanlivosti? Nebo brzo po datum min. spotřeby a konzumenty, co zapomínají kafe v kredenci dva roky by to děsilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Existuje nějaký důvod, proč se instatní kafe v drtivé většině prodává ve skleněných lahvích a ne v plastu, který by byl levnější a lépe by se to skladovalo a převáželo?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    kafe na (pseudo)presso do stroje skladuji ve skříňce v plechové krabici s víkem na pružině.
    asi zvyk z čaje, ty se mají skladovat v plechu, aby nevlhly a nezapařily se, jelikož plech trochu dýchá.
    kafe na chuťová voňavá kafe - french press či moka skladuji v zrnkách v plechové krabici a ta melu. dělám si je občas a tak mi ta chvíle ručního mletí nevadí.
    a nevím, je-li to správně.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    lednice. Sorry
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: Tipla bych lednici :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    a "jednc" je co?
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ad skladování kávy v jednc - ptala jsem se na to několka odborníků a nkdo to nedoporučoval...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Ve 12 žhavte drát :-)
    MF DNES – největší seriózní noviny v ČR
    http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=279&r=ekonomika_zamesh&idc=1492374
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    FAR_IDA: mokka konvička
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAR_IDA: na aukru? http://aukro.cz/item1347008683_hlinikovy_kavovar_na_moka_kavu.html

    Pěnu bez páry pořádně nenašleháš.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    ahoj, poradíte kde v Praze koupit takovou tu presovací italskou konvičku, co se šoupe na plotnu (voda dole, kafe uprostřed, nahoře nic/dole nic, nahoře kafe hotový)? bude to asi všude možně, ale za různý ceny a různých kvalit, žejo... a nějakou značku ručního "šlehátka" na mlíčnou pěnu? máme doma nějakou nekvalitní a moc s ní ta pěna nejde...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JOSKA_CZ: originál kilovej pytel se zrnem nahoře secvaknutej nějakejma kolíčkama a to celý v lednici. po měsíci je samozřejmě poznat, že to neni úplně čerstvý, ale tak moc toho zase vypít nedokážu... a pořád je to ještě chuťově dobrý .)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JOSKA_CZ: Vakuová dóza v ledničce.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Sklenena lahev se zabrusem
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    JOSKA_CZ: Já ji mám v plechové dóze od nějakého čaje a schovávám ji v lednici. Takže na nějakou parádu to neužiji. Vleze se mi do ní něco kolem 200g nemleté kávy a mám to maximálně na 2 týdny.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    Zdravím, měl bych dotaz z trochu praktické části věci: v čem skladujete kafe, aby vám tak ty 3-4 týdny vydrželo? Hledám kompromis mezi dobře těsnící a dobře vypadající nádobou..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    RYBANA22: Koukám, že ten byznys a reklamu rozjeli hoši dobře :-)
    AMARYLLIS
    AMARYLLIS --- ---
    Zdravíčko,
    otec s kamarádem si chtějí otevřít kavárno/restaurace/whatever.. v střední asii, jelikož je zde problem dostat to co člověk požaduje a vubec slušnýmy podniky kde ti dají kvalitní pokrm a ne jen náhražku na evropsky zpusob je tu málo, a co se týče kávy je to snad ještě horší.
    Tak tedy, jelikož je i tatínek i kamarád od jakživa "já tomu sice vubec nerozumim,ale naučim se to časem,to se vyřeší operativně" atd. tak já jakožto ...česká spojka(?):D mám za ukol vyzjištováni informací , recenzí na stroje, kavu,ceny atd.
    Tak jestli je tu někdo kdo má nejakou zkušenost s kavárnama popřípadě nějakou vlastní a byl by ochotný mi odpovědět na pár otázek a trošku píchnout...tak bych byla více než vděčná ..
    Otazky se budou týkat především kavovaru stroju, technik a dovozu kávy..:)
    Jo a ještě nemuže někdo doporučit nejakou literaturu o kavárnach? jestli tedy něco takovýho je ?
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    Jak se praží káva | HN.IHNED.CZ - styl
    http://hn.ihned.cz/c1-47735260-jak-se-prazi-kava
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZUZKAOU: akorát že ten jejich "refrakční index" je ve skutečnosti index refrakce, neboli česky správně index lomu (světla při přechodu přes rozhraní dvou prostředí, žejo). poznámka čeština co se trochu občas zabejvá fyzikou.

    jinak hezký.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam