• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    DAVE_PAGE: To zní jako by to byla celorepubliková soutěž a ne interní Costa soutěž.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    DAVE_PAGE: omg Roberto a soutěž pro Costu, dělá se mi z toho blivno, to jsou fakt baristé s velkým B, chudáci, někteří to dřív docela ovládali... :( škoda mluvit.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Baristé: Češi už si zvykli na kvalitní kávu - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/bariste-cesi-uz-si-zvykli-na-kvalitni-kavu-fjd-/dobra-chut.asp?c=A110725_103810_dobra-chut_glu
    Moc optimisticky nadpis, ti konkretni dotazani bariste asi moc necestuji po republice.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LEON_CHAMEAU: Lol, no co na to říct :) jako chápu rozhořčení, že pořád ještě nemáš svou kávu, ale na druhou stranu, ty čaje jsou vážně luxusní :) A s Ethiopií jsi chybu neudělala, je výborná. Tak držím palce, ať doma najdeš, co hledáš.
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    TEREZZZKA: Haha. Tak som si minuly utorok objednala kafe, Ethiopia Yirgacheffe, podla popisu sa mi zdala lakava. V piatok ma na poste cakal balicek, akosi sa ale pomotali objednavky a dostala som namiesto toho Harney&Sons Earl Grey. Tak som sa im hned (piatok podvecer) ozvala, ze sa nieco pokazilo, v pondelok mi volaju na mobil, ze sa ospravedlnuju, ze si caj mozem nechat a ze mi kafe poslu cez ppl a nie cez postu. Tak som sa potesila, ze fajn pristup k zakaznikovi, ze kludne si u nich budem objednavat aj nadalej a kludne sa mozu mylit castejsie. Dnes rano prisiel domov balicek, som ale uz v praci. Mily mi oznamil, ze je na nom napis "20 satchels Harneys&Sons". Zaujimalo by ma, co je v nom :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEREZZZKA: taky dík. mám co zkoumat
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: tak vida, to mám bez práce, Rachelka vystihla mé preference :) Z doubleshou nejčastěji, ale to protože pro ně pracuju, ze Squaremile to už je docela dávno, ale párkrát už jsem taky měla, hasbean teď u nás dojíždí zbytek degustačního balení (primárně je myslím na filtr, do frenchpressu určitě, ale ani na domácím espressu s ním nic nezkazíš) a teda velká spokojenost, hlavně Ti pošlou 5x 250 g, takže velký obejn najednou, ale nezvětrává to a a ochutnáš toho víc, ještě můžeš zkusit http://cz.labohemecafe.eu/. A s tou kyselostí to bude oříšek, většina káv téhle produkce se vyznačuje vyvážeností, tzn i acidickými tóny a zrvna Jarda z doubleshotu vysloveně vyhledává "jiskřivé kyselinky" :) a tóny ovoce, ale asi bych Ti radila zkoušet různé Brazílie, ty patří k těm sladším téměř spolehlivě. Jo a frenchpress bych doporučila změnit za drip :) anebo alespoň, jako ostatní filtrované kávy, nechat trošku sestydnout, čím jsou studenější,tím jsou sladší a lepší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RACHELKA: díky moc, podívám se tam
    RACHELKA
    RACHELKA --- ---
    MAR_TINA: ja sice nie som terezzzka ale tak snad nevadi :)
    kavu bravam stadeto (teda teraz mam pauzu, pac nemam mlyncek)
    http://shop.squaremilecoffee.com/ alebo http://www.hasbean.co.uk/ alebo z doubleshotu samozrejme :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEREZZZKA: prosím, kteří jsou ti tvoji oblíbení dodavatelé (a e.shop náhodou nemají?).
    hledám dobrou kávu jednak do stroje,a le hlavně do frenchpressu. a nejlepší kdyby měli něco minimálně kyselého.

    teď jsem měla asijskou ze starbucks a něco takového by mi vyhovovalo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEREZZZKA: tajně jsem v něco takového doufala ;-)

    Jinak základní nástřel je nyní shrnut zde https://docs.google.com/document/d/1G_3VNvkCa_vzEzEx6ACswdqSDsUbBUn7l5iOP3HzMNk/edit?hl=en_US

    začátkem srpna už to bude pak vypadat víc jako projekt, než jak to vypadá teď.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ZUZKAOU: very interesting, předávám dál a výš, kdyby se do toho klukům z doubleshotu chtělo, byla bych ráda, jinak bych se snad mohla zúčastnit i sama za sebe, aspoň nějaký latte art by mohl pobavit :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vymyslely jsme si se zdejší jedinou, jesenickou kavárnicí, která vaří kávu, nikoliv břečky, že by stálo za to naučit Jesenické pít pořádné kafe. A že teda v době okolo sv. Václava (tedy konec září, kdy ve středu je státní svátek) je tady tak krásně, že by to mohlo stát za to přijet se prezentovat i lidem živícím se kávou i z tak dalekých krajů, jako jsou jakákoliv větší města, než je Jeseník. A že pokud to zacílíme na lidi okolo kávových klik a nikoliv velké firmy, tak že by z toho v sobotu prvního mohla posléze vzniknout velmi zajímavá pařba (rodina Eleni - té kavárnice totiž vlastní zdejší likérku s velmi přírodním absinthem s vysokým obsahem tujonu) a zároveň tedy "účinkující" by měli zajištěno ubytování na našem vzdělávacím centru. (propojeném se soukromými lázněmi ;-) )

    No nic - trošku seriozněji.


    Hledáme tedy další zájemce, kteří by měli zájem někdy v době 28.9. -1.10 přijet do Jeseníku a prezentovat něco o své kávě - tedy určitě pražírny a prodejce kávy, či kávového vybavení. Určitě pokud byste někdo chtěl spáchat nějakou přednášku, ochutnávku, promítání. Stejěn tak pokud máte na svědomí nějaké umění, co se alespoň lehce vztahuje ke kávě.

    Jeseník je pole neorané, co se kávové kultury týče a není pravdou, že tu jsou jen chudí nezaměstnaní. Rozhodně podnikatelů v turismu tu je mnoho a kafe vaří hnusný a jeho nákup nijak sofistikovaněji neřeší. Takže si myslím, že potenciál nějaký obchod zde spáchat tu je. Zároveň asi určitě půjde případně vyvážet ten absinth a zbytek likérů i do nížin.


    Během příštích dvou týdnů budu v Praze a asi i v Brně, takže pokud bychom se nějak předběžně dohodli tady přes poštu, tak pak se dá sejít na serioznější bázi. A já teda už budu mít v ruce konkrétnější data.

    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Pls kdo vaříte kávu v džezvě, jak dlouho ji nechávate odstavenou mezi vzejitími?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Velmi zajímavé to s panamským farmářem bylo... dovolím si ještě jednu pozvánku, na tento čtvrtek do Ethiopia Café na Vinohradech, kde se můžete setkat s ethiopským farmářem, ochutnat jeho novou sklizeň Kebado na mnoho způsobů a taky si poslechnout něco o obchodování s kávou v Africe...a ztratit tak pár iluzí o tom, že nakupujete-li kávu fair trade, můžete klidně spát.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Tajemná látka v kávě poráží Alzheimerovu nemoc - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=705018

    yes!
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Mohlo by někoho zajímat - zítřejší setkání s panamským farmářem a degustace jeho nové sklizně v Mém šálku kávy : http://double-shot.createsend.com/t/ViewEmailArchive/y/7E58460E7E376033/C67FD2F38AC4859C/
    přijďte :)
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    Dnesne darceky, mam radost.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Nabídka, která se nebude opakovat :) Mám tu skoro celou pixlu (2,5 kg) směsi chai tiger (kardamom, skořice, hřebíček, černý čaj, hnědý cukr), někteří z vás možná pamatují z Coffee heaven dostala jsme to darem, ale nikdo to tu nepije, tak pokud je zájemce, přenechám část nebo celé. Je to instantní, dá se to dát do kávy, ale i jen do horké vody, mléka, na dochucení buchet..co fantazie dovolí :) Zájemci do pošty
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    OT: hlásím, že nikaragua shg z baliren v holesovicich je na espresso velmi dobrá.
    colombia supremo a guatemala tres maria shg překvapivě nezachutnaly tolik, jako colombia excelso...
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---

    a v sobotu přibyde červený drip :) juch juch :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Balíčky z Has beanu jsou doma :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam