• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Rozhodně jsme pro to se někde střetnou naživo. Moc by mě zajímalo dovědět se něco víc o vnitřnostech kávovaru a o jeho fungování, než jen "teorie".
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: Ja si myslim, ze to nicemu nevadi, vlhkost je problem, ale kdyz je hukot, neresil bych to, pro pocit cistoty je nejlepsi vazne asi uterka..Kdyz ma bejt vsechno jak ma byt!(:

    Ital je ital no..(:
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    TEREZZZKA: jakože ten bordel mi vadí. Ručníček jsme na to měla jen na soutěž, protože to líp vypadá, pár mých kamarádů to dělá jednorázovými ubrousky, ale to mě strašně sere s odpuštěním, to je největší plýtvání. Na trhu se to dělá utěrkou, to zas ale musí někdo prát - a tam je hlavně potřeba ten košíček opravdu vysušit, venkovní podmínky jsou pro Speedster krutý, obzvlášť ten podzimní závěr když bylo jen pár stupňů nad nulou, a cake nevypadávalúplně suchý, i vzhledem k tomu, jak rychle se na tom kávovaru jelo. 6 kilo kávy za 6 hodin nebyl vůbec problém :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    OPTIKUS: mně to vadí :) A na Italy už moc nedám ;)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Stetecek je blbost, ta trocha kavy, dle itala, "neni na skodu" a nikdo to v chuti nepozna..
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: (((: ANO!!! Presne to sou opet ty prakticke duvody, popsala jsi je vsechny!!(: TAk sem to i lidi ucil...JAk to dopadlo uz vime! HEch cake me teda utek, ale ono tech nazvu bude daleko vic...

    Dej vedet az budes vic vedet!(:
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Nechávám cake (ha, to ve výčtu pojmů chybí :) ) vždy. Když poratfilter během pár minut potom nepoužiju, tak se tam zkondenzuje spousta vody a a) ta káva pak chutná podivně kovově b) čistím portafilter štětečkem a na tom se tou horkou vodou škvaří vlasy :) nesnáším, když mi to v kavárně někdo dělá, jednu slečnu to nemůžu odnaučit, má to po mé předchůdkyni, která to dělala nevím proč, ačkoli ji považuji za kávově mnohem zkušenější.
    No a taky mám pak dojem, že je ten portafiltter teplejší, než by měl být (když se tam káva nenechá) ale nikdy jsem to neměřila.

    OPTIKUS: jo to není vůbec špatný nápad. Příští týden se mi snad podaří uspořádat cupping s farmářem, pravděpodobně v sobotu odpo, tak se stav - a tímto jste zváni i všichni ostatní, napíšu až budu mít podrobnosti :)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    WAMP_ELF: (((((((: Muhehehe ted si me dostal malem pod stul!!! (((: Na zdravi!!!(:
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    OPTIKUS: tolik k užívání internetů v podnapilém stavu...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    WAMP_ELF: No na to se ptam..(: Puk = logr = vyextrahovana kava = vylouhovana (: To je to same!(:
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    A mě by pro změnu zajímalo jestli necháváte puk v páce nebo vyklepáváte. Mimochodem SAP nereaguje na PM, nebude vám vadit když se pokusím nějak se domoct zpřístutpnění nástěnky(já horlivý pionýr..) ? Myslím že tam je třeba doplnit spoustu věcí.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: Je mi cti, ze i takovou zkusenou slecnu pres kavu jsem mohl alespon v malickosti poucit..(((:

    Jinak povolovani je ciste prakticka vec, docilime tim zhruba o polovinu delsi zivotnosti tesneni pak.. (, plus samozrejme to dulezite prohrati...

    Dotaz: JAky mate nazor na ponechani, ci neponechani, jiz extrahovane kavy v povolene, na pul zamknute pace v hlave?? A proc??
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: To by melo byt vytesano v kazdy kavarne!!(:

    Muzem nekdy pokecat, ja taky nic jinyho celej zivot nedelam a furt me to bavi, par firem jsem prosel a jenom tri roky mi trvalo nez jsem byl opravdu schopny spravit jakejkoli stroj a vedet taky neco o kave..Btw, se Zdenkem Smrckou jsem mel tu cest rok pracovat v Espressu ((: Roberta Trevisana taky znam..Stravili jsme spolecne s Faemeo jednu snidani s novou s baristou roku pred cca 3roky zpet.(:NAmetu by jsme meli hodne!(:

    Hm o panovi "instalatorovi" skoda mluvit, jak asi takovej clovek stroj pripravi k pouzivani???Ho maximalne pripoji (coz zvladne klazdej zrucnej) a jede asi s tucnim baksisem pryc...
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    OPTIKUS: no tak třeba o tom povolování mi nikdo nikdy neřekl! Trysky jsou samozřejmost.
    Spíš jsem měla na mysli, že tu ani odborníků moc není, já bych se třeba i ráda dozvěděla něco navíc, ale když jsem slyšela jako instaloval kávovar na Bajkazylu nějaký pán, co to údajně dělá celý život, ale nemá ani rámcovou představu o tom, jaká by měla být teplota vody na hlavě kávovaru..tak sem si říkala potěš.
    Navíc kávovar má v podniku kde kdo, nikdo ho neumí ani základně obsluhovat a ty strašlivý mýty si mezi sebou předává personál bez nějakého vedení..vidím to dnes a denně, je to k pláči. Ale zase jsme u toho, dokud bude každýmu jedno, jakou břečku pije, dokud se personál nebude snažit, nikdo to tu nikam neposune...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Treba ruku na srdce pro vsechny kdo s kavovarama delaji.

    Odfukujete pokazdy kondenzat z parni trysky pred pouzitim a po pouziti trysku utirate? Povolujete paky po pouziti o pul utahovaci otocky aby nebyly dotahly nafest a zaroven se prohrivaly???

    Dve zakladni veci!!!
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: Jenze i tech par zakladnich ukonu je pro vetsinu dost problem udelat... MEl jsem proti takovejm jiste reseni...Stoupl jsem si opodal (hlavne v provozovnach kde byli ty "nejlepsi barmani a barmanky a baristi/tky" ktery delali zarucene tu "nejlepsi" kavu a vsichni okolo varili sracku) a pozoroval jsem jejich praci se strojem...Po chvilce jsem jim rek vsechno co delaj blbe, co tim muzou zpusobit, a ramcove jsem jim vycislil kolik je to bude stat az prijedu priste... KDyz zjistili ze by museli i tri dny makat zadarmo, cumeli jak debilove a verim tomu ze kdyz za mnou zaklaply dvere, byli jeste dlouho sprosty...Ale vetsinou byl klid a kdyz ne, nauctoval jsem, provozak cenu opravy rozpocital mezi "ovce" a bylo!!!
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    OPTIKUS: no ono vůbec kdyby tu existovalo víc lidí, kteří vědí, jak to chodí uvnitř kávovarů :( Anebo kdyby se každý, kdo ten kávovar používá, k němu choval, jak má, to by byla úplně největší paráda :)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    INDALILITH: Je videt, ze tam tem kavovarum moc nerozumite nikdo co??A co to ma spolecneho s pretlakovanim???Vodu tam budes mit vzdycky, protoze para kondenzuje, kazdej clovek vi, ze nez zacne slehat, musi si trysku odfouknout...Vy tam asi zamestanavate uplne kazdyho kdo si prijde rict o praci ne??? ((((:

    LA cembali je kavovar opravdu na urovni a netrpi problemama s pretlakovanim nebo nadmernym mnozstvim vody v kotly, ta bude vzdycky stejna (hlida hladinova sonda) voda z kotle se ti do pranich trysek nikdy nedostane..Pokud nenastane problem, a to se potom dejou uplne jiny veci.

    KDyby lidi aspon vedeli s cim pracujou spoustu neduhu by si usetrili, ach jo!

    Btw mi je docela ty Cembalky lito jestli se na ni stridaj takovy "borci"...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    INDALILITH: Coffee & Company mi velmi chutilo, prislo mi jemne, ale davno som tam nebola, Kaaba je taka trochu preflaknuta, ale nepaci sa mi ich pena, aspon moje capuccino malo penu nic moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam