• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?

*

odkazy

- jak na kávu

- cuketka

- home - barista

*

Kafe roku není:

*

JACOBS
    *

rozbalit záhlaví
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAJA: za 5 sekund nebude lepší crema i kdyby to bylo sebevíc odvápněný :)
    SPYYDY: sypou se tam zrnka nebo už mleté? dá-li se hnout s mletím, dá se hnout s tou dobou, ale stejně nečekej zázraky. Škoda kávy.
    MAJA
    MAJA --- ---
    SPYYDY: máme ve firmě dvě profi Saeco a i když se pravidelně několikrát ročně odvápňují, tak je hodně znát, když se nechají vyčistit v servisu. Dělá to pak lepší cremu :-)
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Ahoj, dotaz na majitele automatických pressovačů - využíváte kromě pravidelnejch servisních programů (u mýho siemensu cca 5-6 ročně odvapňování a čištění jakousi tabletou) i skutečný prohlídky v autorizovanejch servisech?

Jinak předpokládám, že tu není nějakej technik, kterej by mi byl schopen odpovědět na to, jestli se dá u automatickejch kávovarů nějak ovlivnit doba protlačování vody přes kafe, co?
    Ať dám do siemensu TK52001 jakýkoliv kafe, vyteče mi po cca 5 sekundách 35ml dost vodnatý tekutiny s 2mm crémou - nezávisle na stupni namletí kávy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    racionální srovnání FT a DT
    Comparing Fair Trade to Direct Trade
    http://www.dtcoffeeclub.com/blog.asp?action=post&id=4&AffId=6/
    WILLOW
    WILLOW --- ---
    TEREZZZKA: uz od mleti kavy musela byt evidentne v tranzu :D
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TEREZZZKA: u bohů!!! To je stejně hrozná představa jako kdyby kaufland vychovával vlastní mlékárenské pracovníky..- ,,A nyní přidáme polskou sůl."
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    HRKY: nechci tohle vůůůbec podporovat :) ale když už se ptáš, tak k nám do kavárny chodila slečna, co v tom butiku dělá a jak jsem pochopila tak i se podílí na distribuci "profi" kávovarů, tak bych vsadila na doptání se tamního personálu, minimálně by mohli poradit, kde ty stroje mají a třeba by byla nějaká dohoda pak s těmi, co je používají.

A teda humorná příhoda s tou zmiňovanou slečnou : stojí na baru, objednává cappuccino a prý jestli se může dívat, jak ho dělám. Souhlasím jako vždy, když si chystám věci, pochlubí se mi, že má taky baristický kurz. Pak sleduje jak kávu melu a jak s ní dál pracuju, jak pěním mléko, jak ho nalévám a zaraženě poznamená : "aha, tak já mám asi trochu jiný kurz... od nespressa"
    :)
    HRKY
    HRKY --- ---
    Mno.... diky vsem za snahu, kdyby nahodou nekdo VEDEL, kde je mozno sehnat kapsle Nespresso DO PROFESIONALNICH AUTOMATU, napiste mi pls do posty. Mejte se fajn
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KIDLI: aha - no nezkoumala jsem to, tak holt musíš do pařížské ;-)
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    ZUZKAOU: ty kapsle na prodejkavy jsou úplně jiný
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRKY: imho půjdou koupit přes internet, ne?

Na mallu mají docela široký výběr, třeba maj i nějaké, které sedí do toho vašeho kávovaru.

A tady mají přímo ty nespresso grand cru http://www.prodejkavy.cz/kategorie/234-nespresso-system/11-kapsle#head

je to první nález, při dostatečném goglení najdeš i levnější.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: Fakt? Tak to zni dobre. Kdysi jsem trepala kapsli do nejakeho levneho kavovaru a prislo mi, ze to vevnitr cvachta, takze jsem dosla k zaveru, ze to je tekute...
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    ZUZKAOU: "
    Co se s tou kapslí děje ve stroji? Udělá se díra nahoře a díra dole a pak se to propaří?"

Víceméně ano, jen těch děr je několik :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: V těch dražších a jen kávovách bude namletý kafe. Ale v těch levnějších a v těch na kapučíno a latéčko je kafe instantní, sušený mlíko a tak.

Chemii do toho dávat nemusíš, je to prostě namleté kafe nasypané do plastu, patrně tam nacpou dusík nebo něco takového kvůli zabránění oxidaci a neprostupně to zalepí. Pak tím v tom stroji proteče pára. Takže to kafe, co z toho poteče bude lepší, než turek z jihlavanky. A patrně i lepší, než většina toho, co dostaneš v mizerných kaváránách, protože sama ta káva bude méně zoxidovaná, než když stojí týden namletá na baru a je extrahovaná přesný čas, ne jak si zrovna barman vzpomene.

Co se s tou kapslí děje ve stroji? Udělá se díra nahoře a díra dole a pak se to propaří?
    HRKY
    HRKY --- ---
    RUTHLESS:
    JOSKA_CZ:
    Kdepak tam to nemaj. Problem je, ze se jedna o kapsle do tzv. profesionalnich automatu, coz dodavaj jenom firmam, ktery ten automat pouzivaj, jinak jsou k sehnani pouze standardni kapsle do domacich automatu, coz je logicke. Proto se snazim zjistit, zda je mozno nekde kapsle do profi automatu sehnat. V praci nam jednu kapsli prodavaj za 15,-Kc, coz by bylo jeste ok, ale ted to navic dojebali tim, ze kapsle musis koupit dole v prizemi v kantyne a pak musis na druhej konec budovy nahoru do patyho patra, kde je umisten automat - no proste koucorkov hadr.. :/
    TABBY
    TABBY --- ---
    HRKY: Hehe, tomu postoji (nepidit se) rozumim, dela to hodne lidi :) Nechci ryt do techto konkretnich kapsli - zvlast kdyz pises, ze ti kafe z nich chutna - zajima mne to tak nejak obecne.
    HRKY
    HRKY --- ---
    TABBY: to fakt netusim ja se po takovejch vecech moc nepidim, ale to bude asi u vsech kapsli podobny ne?..... jediny co vim, ze kafe z tehle kapsli je fakt chutny a poctive nakopne.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ciste pro zajimavost: co presne je v tech kapslich?
    [ HRKY @ KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost? ]

Asi tam bude pridana nejake zajimava chemka, ne, aby to dlouho vydrzelo pri pokojove teplote?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    JOSKA_CZ:
    HRKY: respektive, mam pocit, ze o muzes sehnat prave a jenom v nespresso butiku v parizske.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    HRKY: co takhle Nespresso butik v Pařížské?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam