• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ADAM
    ADAM --- ---
    MILAZAJICEK: dej přesnější lokalizaci, at si to uložím do mapy :-)

    ZUZKAOU: takže když proteče 400ml přes 14gr, tak se louhujou špatný věci a když to stejné množství proteče přes 28gr, tak se špatné věci louhovat nebudou? 

    to se mi nějak nezdá...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Vcera jsme se zastavili v Berline v Cafe CK a delaji tam naprosto uzasnou kavu. Kdyz budete mit sanci urcite se tam zastavte.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: doba extrakce. Příliš mnoho vody teče přes to špatně napěchovaný kafe moc dlouho a tudíž se vylouhovává něco jiného, než kdyby kafe bylo utemovaný a teklo to jen chvilku. Teda propařovalo se, nebo co to tam dělá.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    ADAM: Však stejně to je i s pressem - to by sis měl prostě dořeďovat, příliš dlouhá doba extrakce sebou nese nežádoucí chuťový vlastnosti..
    ADAM
    ADAM --- ---
    počkej a jakej rozdíl je, jestli ze 14gr uvařím 400ml kafe (stávající stav)

    nebo z 28gr (to tak bude plný zásobník) uvařím 400ml, které poté rozředím horkou vodou na 800ml? 

    nezkoušel jsem, vyzkouším, tipuju, že rozdíl to moc nebude :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    v pohodě, tak si těch 50 ml nařeď vodou na 200 ml. ale probůh, nekurvěte to kafe tím, že necháte 200 ml protéct skrze 7 g kávy...
    MAJA
    MAJA --- ---
    Používám doma mocca i frenchpress, v práci máme 2 profi Saeco a kafe různé jednodruhové arabicy z pražírny - mám možnost porovnat a chuť se liší dost výrazně s druhem přípravy při stejné kávě.

    Já si prostě pidikafe nevychutnám, 50ml je pod mojí rozlišovací úroveň a klidně mě zatracujte :-) Po mnoha pokusech jsem si vyladil na každý způsob přípravy svůj postup, ze kterého mi to kafe chutná a to je pro mě důležité.
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    Mokka konvicka byla navrzena tak, aby se vyslednej produkt co nejvic podobal espressu, tzn. neco mezi velkym a malym panakem kafe na 7+ g kavy. Tahle technologie proste byla od zacatku zamyslena pro takovej extrakcni pomer a kdyz ho clovek zmeni, chut nikdy nebude takova, jako u zpusobu pripravy urcenyho pro pomer, kterej cloveku vyhovuje. Tudiz bych lidem, kteri radi piji 2dc kafe doporucil, at alespon ochutnaji dobre pripravenej frenchpress, hario, nebo aero.

    Od zpusobu pripravy se ale samozr. odviji i volba kavy. Do mokka z logiky veci vic sedej vyvazeny espresso smesi, na filtru zas jednodruhovy arabiky, kde si clovek muze uzit jejich charakter bez toho, aby z kafe prilis trcely a prebijeli se vyraznejsi chutovy slozky.

    I nase predtim striktne espresso addicted domactnost po par dnech experimentovani a par ruznejch odrudach presla pro klidne domaci popijeni na v60 a bialettka uz jen ceka v polici na spechaci nakopavaky:)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: citlivost chuti a cichu ;)
    MAJA
    MAJA --- ---
    WAMP_ELF: tak 10 let, zásadně nekouřím, piju občasně a převážně víno ... co to s tím má společného ?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    MAJA: jak dlouho piješ kávu? Kouříš? Piješ? Kořeníš jídlo? Asi tak.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Mám stejné zkušenosti s mocca konvičkou - když to dám plné, tak z toho vylezou cca 4 deci drsného zvedače tlaku a nechutná mi to ani v malém objemu. Ať si italové pijou co chtějí. Já dávám 8g na cca 2dl kafe a chutná mi to - není to smrťák, ale povzbudí a obsahuje to pořád hodně chuťových složek, žádná obarvená voda to není.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ono i tak to je prostě silný dost. ale zkusim to.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ADAM: bojíš se uvařit jedno kafe s rizikem, že ho možná vyleješ?
    ADAM
    ADAM --- ---
    jo, tak az u nas bude víc lidí, tak to zkusim.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Boha jeho, tak to pak naředíš vodou, ne?
    rozhodně to bude chutnat líp naředěný po přípravě (ala americano) než když necháš z tý trochy kafe vyluhouvat úplně všecko...
    ADAM
    ADAM --- ---
    ẗak jsem to změřil a celá dávka konvičky je 400ml, čili pijeme 2x 200ml. (to jsou ty dvě deci).

    a obarvená voda to není, je to silné tak, že občas si někdo až stěžuje. proč, to nevím, ale kdybych to napěchoval plné, tak to asi nepujde ani vypít...
    fakt jsem neměl odvahu to zkusit.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ADAM: porce by měla bejt cca 25-30 ml. deset porcí tedy je 250 ml, tedy přibližně dvě a půl deci. 50 ml je porce italskýho kafe leda tak tady v čechách u nakyslýho výluhu...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ADAM: aha. Pijete kávovu vodu, neuměla jsem si to představit :)
    Zkus někdy dát ten zásobník plný ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    i to odpovídá, že porce italskýho kafe by měla být 50ml a je to konvička na 10 porcí.
    ADAM
    ADAM --- ---
    těch 14g jsem vážil (vyjede to z mlínku přesně - je to označené jako 2 porce).
    těch 0.25l odhaduju. prostě (objemově) cca "dvě deci vína" v hrníčku :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam