• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    BOSSORKA: uz jsem to tu jednou psal, ale opakovani snad nevadi: fair trade je stejna levicacka lumparna jako kazda jina.
    shrnuti (vcetne zdroju) je hezke tady: http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-fair-trade-nehraje-fer-ddi-/p_ekonomika.asp?c=A120220_111623_p_ekonomika_wag
    tim samozrejme nechci tvrdit, ze by se v ramci fair trade nemohla nahodou prodavat i dobra kava. jinak ale jak pravi ZUZKAOU:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BOSSORKA: nakupuj tam, kde ti řeknou, kdy to bylo upražené. Bez toho aby to museli někde hledat. Což teda v žádném případě nebude v krámu se zdravým sypáním a maj s tím většinou problémy i třeba v Mama coffee.

    Navíc tedy ledaskteré zdejší pražírny jedou v systému direct trade - a farmářům platí víc, než fair trade, protože nemusí živit spoustu aktivistů a kampaně.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BOSSORKA:
    ....
    ...
    ..
    zkus si to tu vyhledat.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    a co říkáte na fair trade kávy - dobrý nebo ne? :-). Jakou byste doporučili? (ne kyselou, ale hořkou :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    GINGERCAT: U longberry už nějaký ten rok nakupuju, není moc co vytknout. Teď mají nově v centru Kralup kavárnu - doporučuju, kafe podávaj výbornou a jak mají, zákusky mají naprosto luxusní.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    VECTOR: co nějakej tramp:)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Filtruju a našla jsem jen dvě malé zmínky - máte někdo prosím osobní zkušenost s kávou z pražírny Longberry?
    espresso Longberry :: Káva, Pražírna kávy, Servis kávovarů - O nás
    http://www.longberry.cz/

    Já sama moc presso nepiju, ale chtěla bych nějakou dobrou směs jako dárek. Presovač už máme, ale zrno manžel stále testuje a nějak se nemůže usadit ;)

    Kromě Longberry (přes Kralupy, kde mají prodejnu, jezdím do práce) mě podle popisu nadchla káva, která se dle marketingového úvodu praží někde u Etny na dřevě http://www.skvela-kava.cz/www-7coffee-cz/eshop/3-1-Zrnkova-kava/0/5/67-TRE-FORZE-1000g-zrnkova-kava . Ta představa mě natolik ovládla, že to obávám se budeme muset vyzkoušet :-)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    LUKAS87: Díky.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Nemate nekdo tip na mlynek na kavu, co nestoji tisic korun jako Hario, ale idealne treba 500? Zkratka neco do prace, kde si stejne nemam chut to kafe vychutnat? ;)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    BOSSORKA: par prispevku zpet tu byl stejnej dotaz na pressovac v cene 3000, projdi si to .) ale jinak souhlasim s kolegama, koupil bych mlynek a french press.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WRONSKI: pokus-omyl a neřešit rychlost extrakce, nýbrž chuť. při zachování stejnýho ohřevu vody, samozřejmě.
    většinou je ideální jen o něco jemněji namletá káva, než na frenchpress.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Jak se dobrat optimální hrubosti mletí do moka konvičky?
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    oukej tedy, popřemýšlím nad tím ještě :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOSSORKA: bialettka je vynikající dárek. případně zauvažuj nad frenchpressem, to je ještě jednodušší a rychlejší.
    levný pressovač je velmi často darem spíš danajským (není-li v této věci absolutní shoda s obdarovávaným) a opravdu jej nedoporučuji, ačkoli vím, že je takový dar myšlen dobře.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAR_TINA: Přesně tak: křížovky + jihlavanku= všichni spokojeni ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    otázka kupování nového kafe se dá řešit tak, že na každou návštěvu místo kytky nebo sladkosti přivezeš darem 250g dobrýho kafe :-) aspoň budeš jezdit pravidelně a vašim to udělá radost (ale to už hodně konspiruju - připouštím, že netuším jak to s rodičema kdo máte)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BOSSORKA: co třeba vašim pro začátek zkusit koupit nějaké dobré kafe (z pražírny třeba) a mlýnek? turek se s tím vařit dá taky a třeba se časem dopracují aspoň k french pressu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEDDYBEDDY: Já si vařím kafe jinak (vzorně :)). ALe chápu, že v období vánoc do tohoto klubu přichází "cizáci" s dotazem na "pressovar" do 2000 Kč. Jak z toho ven nevím, protože příliš dobrou kávu to nevaří a espresso rozhodně ne.

    Taky je potřeba vzít v úvahu, co udělá v bialettce a cleveru tchibo směs (hnus, to je skoro jistý;). A je jasné, že dražší kafe si obdarovaný kupovat nebude.

    Nevím, co poradit. Jo, koupit knížku a papuče.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: nezlobím se, taky to nechápu! máma je prostě absolutně době nepřizpůsobivá. jak píšu, je schopná udělat sloučeninu kdečeho a kdyby se jí chtělo, tak si myslim, že bombu by vytvořit dokázala taky, ale něco tak strašně složitého jako kafe místo rovnou do hrnku dát cestou do koupelny na čištění zubů do dripu a cestou zpět ten drip jenom položit na hrnek je pro ní prostě úloha typu vymysli matematickej důkaz, že nula se nerovná nule :-) (a to nemluvím o jízdě autem s vozejkem, chování jakéhokoliv domácího zvířete, nebo blbost jako zkusit novej recept v kuchařce :-@
    prostě takhle se to dělalo vždycky, tak co se budu učit nějaký novoty (a to fakt není žádná babička - ještě jí nebylo ani padesát)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    hmm tak asi na ten pressovač k se*u :-D, du teda vymyslet jinej dárek chjo
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOSSORKA: hele sorry ale s bialettkou budeš trávit asi tak 1/10 času oproti pressovači.
    bialetti = namlít kafe, nasypat do gasketu, nalejt vodu, postavit na plotnu, za 3-4 minutky sundat a slejt, po vychladnutí (lze i studenou vodou) rozebrat a umejt.
    vs.
    mašina na espresso = zapnout, počkat alespoň 15 minut, než se to nahřeje, nalejt do zásobníku čerstvou vodu, propláchnout páku, umlejt kafe (a teď ještě trefit hrubost mletí, a tu nastavovat na testovacích 2-3 šálcích při každý koupi novýho pytle kafe a průběžně dolaďovat s tím, jak kafe stárne), naklepat a rozmístit v gasketu, lehce stlačit, setřit z krajů, utemovat, propláchnout hlavu, nasadit páku, pohlídat si 30 sec. extrakce, pak z tý páky včas vyklepnout puk, jinak se přilepí k hlavně, propláchnout hlavu a vyčistit a tu celou mrchu nejméně jednou za čtvrt roku odvápnit, což ti při pečlivym provedení trvá v celku nejmíň půl den (naplnit hlavu roztokem citronovky a nechat ležet)...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: To by mě zajímalo, co způsobilo, že lidi nedokáží uvařit kafe ani v DolceGustu. Jestli ty dvě generace turka nasadily do hlavy, že kafe se jenom zalije, nevím. Vždyť ty samé ženy umí udělat vánoční cukroví nebo svíčkovou a ti samí muži řídt bagr nebo programovat.

    Nic proti tvojí mámě, to je myšleno obecně ;)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAR_TINA: ?? většina lidí sleduje tv nova
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam