• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    LUKAS87: Díky.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WRONSKI: pokus-omyl a neřešit rychlost extrakce, nýbrž chuť. při zachování stejnýho ohřevu vody, samozřejmě.
    většinou je ideální jen o něco jemněji namletá káva, než na frenchpress.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Jak se dobrat optimální hrubosti mletí do moka konvičky?
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    oukej tedy, popřemýšlím nad tím ještě :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOSSORKA: bialettka je vynikající dárek. případně zauvažuj nad frenchpressem, to je ještě jednodušší a rychlejší.
    levný pressovač je velmi často darem spíš danajským (není-li v této věci absolutní shoda s obdarovávaným) a opravdu jej nedoporučuji, ačkoli vím, že je takový dar myšlen dobře.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAR_TINA: Přesně tak: křížovky + jihlavanku= všichni spokojeni ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    otázka kupování nového kafe se dá řešit tak, že na každou návštěvu místo kytky nebo sladkosti přivezeš darem 250g dobrýho kafe :-) aspoň budeš jezdit pravidelně a vašim to udělá radost (ale to už hodně konspiruju - připouštím, že netuším jak to s rodičema kdo máte)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BOSSORKA: co třeba vašim pro začátek zkusit koupit nějaké dobré kafe (z pražírny třeba) a mlýnek? turek se s tím vařit dá taky a třeba se časem dopracují aspoň k french pressu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEDDYBEDDY: Já si vařím kafe jinak (vzorně :)). ALe chápu, že v období vánoc do tohoto klubu přichází "cizáci" s dotazem na "pressovar" do 2000 Kč. Jak z toho ven nevím, protože příliš dobrou kávu to nevaří a espresso rozhodně ne.

    Taky je potřeba vzít v úvahu, co udělá v bialettce a cleveru tchibo směs (hnus, to je skoro jistý;). A je jasné, že dražší kafe si obdarovaný kupovat nebude.

    Nevím, co poradit. Jo, koupit knížku a papuče.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: nezlobím se, taky to nechápu! máma je prostě absolutně době nepřizpůsobivá. jak píšu, je schopná udělat sloučeninu kdečeho a kdyby se jí chtělo, tak si myslim, že bombu by vytvořit dokázala taky, ale něco tak strašně složitého jako kafe místo rovnou do hrnku dát cestou do koupelny na čištění zubů do dripu a cestou zpět ten drip jenom položit na hrnek je pro ní prostě úloha typu vymysli matematickej důkaz, že nula se nerovná nule :-) (a to nemluvím o jízdě autem s vozejkem, chování jakéhokoliv domácího zvířete, nebo blbost jako zkusit novej recept v kuchařce :-@
    prostě takhle se to dělalo vždycky, tak co se budu učit nějaký novoty (a to fakt není žádná babička - ještě jí nebylo ani padesát)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    hmm tak asi na ten pressovač k se*u :-D, du teda vymyslet jinej dárek chjo
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOSSORKA: hele sorry ale s bialettkou budeš trávit asi tak 1/10 času oproti pressovači.
    bialetti = namlít kafe, nasypat do gasketu, nalejt vodu, postavit na plotnu, za 3-4 minutky sundat a slejt, po vychladnutí (lze i studenou vodou) rozebrat a umejt.
    vs.
    mašina na espresso = zapnout, počkat alespoň 15 minut, než se to nahřeje, nalejt do zásobníku čerstvou vodu, propláchnout páku, umlejt kafe (a teď ještě trefit hrubost mletí, a tu nastavovat na testovacích 2-3 šálcích při každý koupi novýho pytle kafe a průběžně dolaďovat s tím, jak kafe stárne), naklepat a rozmístit v gasketu, lehce stlačit, setřit z krajů, utemovat, propláchnout hlavu, nasadit páku, pohlídat si 30 sec. extrakce, pak z tý páky včas vyklepnout puk, jinak se přilepí k hlavně, propláchnout hlavu a vyčistit a tu celou mrchu nejméně jednou za čtvrt roku odvápnit, což ti při pečlivym provedení trvá v celku nejmíň půl den (naplnit hlavu roztokem citronovky a nechat ležet)...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: To by mě zajímalo, co způsobilo, že lidi nedokáží uvařit kafe ani v DolceGustu. Jestli ty dvě generace turka nasadily do hlavy, že kafe se jenom zalije, nevím. Vždyť ty samé ženy umí udělat vánoční cukroví nebo svíčkovou a ti samí muži řídt bagr nebo programovat.

    Nic proti tvojí mámě, to je myšleno obecně ;)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAR_TINA: ?? většina lidí sleduje tv nova
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: abych byla naprosto vyčerpávající, tak mamce moje sestra pořídila DolceGusto (blbka) a máma nejen že pokaždé když nakupuje tak nadává, jak je to kafe drahý, ale navíc kdykoliv si chce dát kafe neváhá jít a třeba mě i vzbudit abych jí ho udělala (neboť zapnout, počkat až se rozsvítí kontrolka a pak ve správném pořadí dát kapsli do kávovaru zmáčknout páčku a ve vhodný moment ji vypnout je pro ni nadlidský výkon) nehledě na to když si chce dát "latte machiato" :-@ a ty kapsle tam má dát dvě ... :-) fakt si nedovedu představit, co by dělala, kdyby měla mlít kafe, dávkovat a temovat, měřit čas, chladit mlíko a následně ho správně pěnit (když to v takovym stroji ani nejde) a pak ho dobře nalít do hrnku ... končim :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPYYDY: A předpokládám, že většina lidí bude krmit stroj kávou do 300 Kč / kg. Docela pochopitelně.
    Roky jsme měli doma nějaký deLongi do 2000 Kč a dávalo to průměrné kafe bez lógru s pěnou. Jen to není espresso, to se stejně pořídí jen ve vybraných kavárnách.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BOSSORKA: z vlastní zkušenosti, pokud jsou vaši zvyklí na turka, tak je ani na "presovač" nepředěláš. moje máma (celkem mladá) mi po tom co jsem jí pořídila clever dripper (podle mě naprosto nejjednodušší přípravu kávy doma) pravila, že to je na ní, starou, moc složitý (vystudovaná vysokoškolská chemikářka) a že ten turek je prostě jednoduchej a rychlej ;-)

    je to na tobě, ty je znáš nejlíp a pokud máš pocit, že jim to udělá radost - go for it ... místní názor je bohužel většinou ostrej (protože za tuhle cenu, kvalita dost pokulhává a za vyšší cenu už to nemá poměr cena/výkon a mnohem lepší službu ti udělá cokoliv z toho co nabízí SPYYDY: CABANNOS: )
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    BOSSORKA: Ne, tak jestli je to rodičům jedno a jsou zvyklí na turka ze standartu, nebo nescafe zalitý 2dl mlíka, tak je to asi jedno, to je pravda.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    chjo, tak já nevím no a co proti těm pressovačům máte? mě z něj to kapučíno celkem chutnalo a i to presso bylo fajn :-), ale tak já sem asi houby fajnšmejkr a naši sou zvyklí na turka no :-)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    hele, ligo proti "presovačům" (ble fuj tfuj slovo) stálo by za to vyrobit něco na místní nástěnku? třeba aspoň formou odkazu? (vánoce se blíží ...) a nebo se vám to taky zdá jako úplná zbytečnost?
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    BOSSORKA: Já jsem v rámci osvěty koupil rodičům tento set ...

    Kávový set Zelenáč doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/kavovy-set-zelenac.html

    Používám tuto metodu v práci a jsem spokojený. Je to velmi jednoduché, snad jen to mletí kávy by mohlo někoho odradit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam