• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: ale přes to kafe v bialetce jede pára, ne voda, ne?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    OPTIKUS: Ja kdyz, tak pouzivam kombo plyn a rozehrata voda, nebot moje uvaha je takova, ze kdyz se voda na plynu jeste dobu ohriva, tak postupne zahriva kavu, ktera je uz pred extrakci tepla a ma tedy vetsi tendenci se spalit...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Zuzkaou: neni, jde o obycejnou fyziku..Dokud neni dostatecny tlak voda se nahoru nezene..Predehratej a rozpalenej tal na plynu je to same jako el.plotynka.. Jestli nahodou nehraje roli ta vlazna a predehrata voda?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MOMENT: druhy pokus = ohrata voda z 20º na 100º za nekolik skund? se mi nejak nezda, po zkusenostech s el. plotynkama...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a není v té bialetce náhodou ventil, který tu páru pustí až při určitém tlaku? A že teda podle síly tepla, které je do toho pouštěné to nastane dřív a nebo později, ale při konstatním tlaku?
    KURE
    KURE --- ---
    MOMENT: aniž bych zpochybňoval pokus, je to zvláštní když nejmenší ploténky na běžnym plynovym sporáku jsou přes 1kW.
    možná by pomohlo dát na ten plyn kovovou destičku, a tu rozpálit předem
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Udelali jsme par pokusu s hlinikovou klasickou konvickou dvousalkovou, espresso smesi od bonanza coffee roasters. mleli jsme postupne z hrubsiho zrna na jemnejsi, pechovali kosik tak akorat, aby po extrakci vypadl fesny puk, vodu predehrali v rychlovarne konvici a hodili to vsechno na plynovej sporak.
    no a vysledek nic moc.

    ma domnenka:
    voda se dotkne kavy teprve v momente, kdy ma voda teplotu okolo 100°C, coz je pro kavu moc, i proto kavy do kosiku napechovat dost, protoze vytvarime odpor, ktery prutok vody zpomali a voda se stihne ochladit.
    ten plynovej sporak vytvari na tenhle proces malo tepla, takze voda ma mensi tlak (voda se zacne varit pozvolna a ne dostatecne prudce), takze kdyz namelu kafe jemneji, voda nedokaze ani poradne protect; musim namlejt hrubeji a to uz neni ono: vysledny napoj vodovy, crema ridka.

    Druha cast pokusu s malou externi el. plotynkou 450W
    tahle plotynka nema termostat: zapnes a jede. 450W zene do plochy o prumeru 8,5 cm. nemam laserovej teplomer, takze nevim, na kolik °C se rozehreje, ale ja cekam, az proste zrudne.
    mlynek jsem postupne posunul o x zubu na hrubost espressa a mozna i trochu vic, mnozstvi spise vetsi. do spodni casti konvicky vodu pokojove teploty a sup s tim vsim na rozpalenou plotynku. behem nekolika sekund dochazi k extrakci v kosiku a uz pomalu leze napoj nahoru. v tehle fazi je dobre celou konvicku lehce nadzvednout, aby kava tekla konzistentne.

    vysledek: napoj plne chuti, krema pevna, pomalu se oddelujice z prvotni kavove "emulze". pecka.

    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    UMIAKI: Chjo, zas ta politika minusek...
    Dávat mokka konvičku o průměru cca 7 cm na hořák po průměru cca nejméně 12 cm je prostě blbost - už jen kvůli ztrátě energie. Nerezové aspoň přesně doléhají na povrch podkladu, ale hliníkové mají dno s okrajem, který dno trochu zvedá a tvoří tak vzduchovou mezeru mezi plotnou a dnem. Uf...
    SRNECEK: Určitě naplnit kávou úplně.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Malo kavy vadi. Normalne vodou nabyde a vytvori takovy pevny puk. Malo kavy nebude mit potrebny odpor.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Tudíž nevadí, pokud koupím konvičku s objemem 0,45 l, ale naplním ji vodou a kávou jako pro 250 ml...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SRNECEK: spodní nádobku neplnit zcela! jen těsně pod přetlakovej ventilek.
    DUOKOL
    DUOKOL --- ---
    SRNECEK: nenaplňovat to celý nedoporučuju, nevim přesně důvod, asi se neudělá správnej tlak, ale to kafe pak prostě neni dobrý, navíc bys musel nějak vychytat kdy to dát pryč aby ti tam nenatekla všechna voda a to by bylo IMHO složitý. Na sklokeramice je to v pohodě, neni to sice tak rychlý jako na plynu, ale výsledek to myslim nějak extra neovlivní.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SRNECEK: No povrch problem nebude, spis se v hliniku indukci nevytvori moc tepla (pokud to nema nejakou zeleznou vlozku ve dnu)
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    No, výrobce uvádí, že hliník je vhodný pro všechny povrchy...

    Jinak otázka k používání... Je nutné vždy naplnit maxinálně nádobku kávy, chtěl jsem si zakoupit větší konvičku pro případ "co kdyby"... tudíž by často nedošlo k jejímu naprostému naplnění...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SMOKY:
    UMIAKI: Aha, to mě nenapadlo Asi proto, že mám plyn.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SMOKY: Tyhle hliníkové bialetky nefungujou ani moc dobře na sklokeramice nebo obyčejné elektrice:/ Ale zkoušel jsem jen u tchýně s naší malou mokka konvičkou.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    akorat neni dobrej napad kupovat hlinik, kdyz mate doma indukcni desku
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    SRNECEK: Moka konvicky jsou konstruovany na extrakcni pomer odpovidajici spis espressu, za predpokladu ze se plni spravne, tzn. sitko napechovany rel. jemne mletym kafem.
    Jedno kafe z bialettky je max 50ml, tudis jestli chces vetsi hrnek, zamer se na jinou metodu. Jestli chces "espresso", me vzdycky nejlip fungovaly maly hlinikovy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    NTR23: a to znamená, že jsou lepší, nebo jen že jsou dražší? :)

    jak jsem psal, jednu mam po babičce, druhá mě stála tušim 70,- a už i s již zmiňovanou patinou

    jinak tahle kávová patina je skvělá věc. třeba mi takhle samovolně opravila džezvu, kterou jsem si koupil na začátku dovči před lety v istanbulu pak jsme jí 5 tejdnů nosili narvanou v krostě, takže se trochu poničila u nejtku a cmrndala - věci na kafe nemeju saponátem a už leta drží jak nová
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    já bych volil nerez.
    když trochu pohledáš v historii, dost do hloubky to tu vysvětloval třeba ERNEST_GASKIN.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SRNECEK: Díky ideálnímu materiálu pro kávovary - hliníku - si již po několika šálcích budete moci vychutnat tu nejlepší chuť Vaší kávy. Kávovar časem získává patinu, která je pro správnou chuť kávy nepostradatelná.

    Bialetti kávovary - hliníkové kávovary
    http://www.bialetti.cz/hlinikove_kavovary.html
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    A hliník nebo nerez?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam