• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    SRNECEK: Moka konvicky jsou konstruovany na extrakcni pomer odpovidajici spis espressu, za predpokladu ze se plni spravne, tzn. sitko napechovany rel. jemne mletym kafem.
    Jedno kafe z bialettky je max 50ml, tudis jestli chces vetsi hrnek, zamer se na jinou metodu. Jestli chces "espresso", me vzdycky nejlip fungovaly maly hlinikovy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    NTR23: a to znamená, že jsou lepší, nebo jen že jsou dražší? :)

    jak jsem psal, jednu mam po babičce, druhá mě stála tušim 70,- a už i s již zmiňovanou patinou

    jinak tahle kávová patina je skvělá věc. třeba mi takhle samovolně opravila džezvu, kterou jsem si koupil na začátku dovči před lety v istanbulu pak jsme jí 5 tejdnů nosili narvanou v krostě, takže se trochu poničila u nejtku a cmrndala - věci na kafe nemeju saponátem a už leta drží jak nová
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    já bych volil nerez.
    když trochu pohledáš v historii, dost do hloubky to tu vysvětloval třeba ERNEST_GASKIN.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SRNECEK: Díky ideálnímu materiálu pro kávovary - hliníku - si již po několika šálcích budete moci vychutnat tu nejlepší chuť Vaší kávy. Kávovar časem získává patinu, která je pro správnou chuť kávy nepostradatelná.

    Bialetti kávovary - hliníkové kávovary
    http://www.bialetti.cz/hlinikove_kavovary.html
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    A hliník nebo nerez?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SRNECEK: Bialletky jsou originály.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    já mám dvě, jednu po babičce a jednu velkou z vetešárny a nevim, jestli se v tom třeba používaj nějaký spešl úpravy těch sejtek, nebo tak, ale přijde mi to jako takovej hodně jednoduchej fyzikální princip, kterej nejde ani moc nikam posunout. ale možná se mýlím a jen jsem zvyklej na to co mam..

    jinak ta moje menší je taky na nějakejch 4-6 kafí. to je asi pro lidi co to pijou z náprstku:) já to mam na jedno
    DUOKOL
    DUOKOL --- ---
    SRNECEK: mám z coffeeesource.eu nevím jak fungují třeba nerezový a tak, ale tahle stála asi 300 je hliníková a jsem max spokojenej, všechno krásně lícuje a funguje bez problému, dá se to úplně rozebrat a vyčistit, oproti jinejm co jsem viděl třeba v supermarketech je to velkej rozdíl. Jinak je to na tři šálky, ale já z toho dělám dva hodně silnýho kafe, ve velikosti espressa, když to sundáš z plotny dřív tak to vyjde takhle akorát.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, zvažuji koupi Moka konvičky. Měl by někdo tipy na výběr? Zarazil mne malý objem - vyplatí se raději si připlatit za větší konev, pokud kafe piju často - a dále si nejsem jist materiálem atd. Jak moc se např. vyplatí připlatit si 500 Kč, když od jedné společnosti konev s objemem 0,45 l stojí 500 Kč, ale jiný typ se shodným objemem, ale i materiálem náhle 1 000 Kč. Chápu mou koupi jako budoucí investici a nechci za rok kupovat novou konev...
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    BEYONDMATTER: koupíš to v Korunní v Fairtrade krámku, většina věcí tam jsou různý tašky bubínky a podobně, je to skoro na rohu s Kladskou, před vánocema sem to tam zahlíd
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    To Zuzkau: ty dva prvni obrazky jsou presne kameny s kteryma pracuju (: I ty prvni kameny se delaji keramicky, oproti kovovym se meni mnozstvi namlety mnozstvi kavy..Stejne jako ty konicky se delaji kovovy..Konicky se pouzivaji pro rychlejsi mleti, ty placaty maji rychlost mleti mensi...

    Slusna debata se tu rozjela na tema mleti kavy (:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V té ETĚ (dohledala jsem, že mám model 0066) jsem onehdá mlela i na nejjemněší stupeň do džezvy a nepamatuju se, že by to chutnalo připáleně. Ale jako bylo to slazené a s kardamonem. A na hrubé a středně hrubé mletí mi vyhovuje.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZUZKAOU: někdy jsou kameny z keramiky (většinou slinutý karbidy kovů, nitridy, boridy a nebo korund).
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: já se spletl. nože tam nebyly.. samozřejmě :)

    je trochu rychlejší, to jo, ale když toho melu víc (těch cca 50g se tam vejde), tak třeba dvakrát během toho dám pauzičku, aby se to nepřehřejvalo a pohoda
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dávaj se do profesionálních elektrických mlýnků jiné mechanismy, než kovové?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: kameny míní kovový mechanismus, který zrno namele a vyplivne, nikoliv nože, které je postupně nasekají a přitom ji příliš zahřívají.


    (to druhé je keramickej mechanismu)

    Zdroj designu je zřejmý


    Nože
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ty dnešní typy 067, zakulacený, maj moc velkou rychlost mletí a pálej kafe. v obojem jsou ocelový "kameny". je to nejlevnější mlejnek, se kterym se _už_dá_ umejt kafe na espresso.
    kdybyste se honěkdo chtěl zbavovat - rád bych ho koupil rodičům mojí holky k frenchpressu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ZUZKAOU: Kdysi jsem to zjišťoval - má nějaký malý mlecí kámen, vysoké otáčky a nedá se vevnitř pořádně vyčistit a dokonce snad ani dobře rozebrat - neměl jsem to v ruce, ale prý snad ty starší (made in ČSSR) byly lepší a rozebíratelné a ty novější (made in PRC asi) už ne.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: teď mám druhej (první si nechala ex, druhaj z aukra za 50) a ani v jednom kameny nebyly. asi záleží, jak se s nim zacházelo a podobně, ale oba melou bez známek jinak hrubě namletejch částí

    cena/výkon=palec hore
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: chá eta flame next round.

    (já ho mám (teda nějakou jinou verzi) a trvám na tom, že má mlecí kameny. ale někdo tu na něj nadával a že v tom jeho jsou nože.

    Melu to do french pressu a vacpotu a kvalita mletí mi dostačuje a ačkoliv je z aukra, tak patrně vůbec nebyl používán, protože byl při koupi zcela netknutý, i s čistý molitanem a krásně plynulou regulací hrubosti.

    Asi kdybych chtěla dělat espresso, tak bych zpívala jinak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam