• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DESTINYX: ZUZKAOU: Myslím, že to už se to tu řešilo ne? Vacuum pot a bialetti se diametrálně liší hned v několika bodech. Vypíchnul bych ten nejzásadnější... v Bialetti konvičce teče voda nahoru a u vacuum potu dolu .)

    Krom toho je rozdíl třeba v teplotě a množství vody vstupující do reakce, množství kávy a hrubost jejího mletí, a v neposlední řadě v době extrakce. Ve finále i připravená káva chutná odlišně.
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    ZUZKAOU: V zásadě úplně stejný princip tlaku jako ve Vac Potu, akorát se káva nevrací zpět do spodní nádoby.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    NTR23: Přesně tak (:

    ZUZKAOU: Kdyby pára kondenzovala až v kávě, dost možná na tuty by jí spálila..

    U jednoho takovýho menšího švýcarskýho kávovaru se nám stávalo, že přetápěl kotlík a když vlítla vroucí voda s párou do presovací jednotky, udělalo to něco velmi nepěkného..Pít sem se to bál a ani to nevonělo moc kávou..To jen pro příklad.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ideální je voda o pokojový teplotě či chladná.
    někdo preferuje rychlé přivedení k varu, já osobně dávám perkolátor (bialettiho konvička) na plynový sporák na nejmenší hořák a ten pouštím jen o trochu více, než je minimum. trvá pak většinou 3-4 minuty, než se vše dostatečně ohřeje a v nádobě vytvoří dostatečný tlak k tomu, aby započala extrakce - během ní je možný trochu přidat kotel, ale to nedělám, bo mě nebaví se s tím camrat. většinou všechno nateče do nádoby během půl minuty a je vhodný sejmout konvičku z plynu již při prvním "chrochtání", pak se totiž může stát i to, že se skrze puk proženě příliš horká voda (ostatně to, co teče ke konci, má tendenci bejt přepálený).

    mimochodem pobřežní hlídkové v italské anconě to taky extrahujou na plynu při dost mírnym plameni (nachomejtnuli jsme se u toho o prázdninách s Madlenkou a byla nám mimo chlazené vody nabídnuta i káva).
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ZUZKAOU: voda. ta trubička co vede do sítka je na spodu nádoby (ve vodě). Ten tlak vznikne nad vodou a tlačí hladinu v nádobě dolů a ta trubičkou stoupá nahoru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: ale přes to kafe v bialetce jede pára, ne voda, ne?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    OPTIKUS: Ja kdyz, tak pouzivam kombo plyn a rozehrata voda, nebot moje uvaha je takova, ze kdyz se voda na plynu jeste dobu ohriva, tak postupne zahriva kavu, ktera je uz pred extrakci tepla a ma tedy vetsi tendenci se spalit...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Zuzkaou: neni, jde o obycejnou fyziku..Dokud neni dostatecny tlak voda se nahoru nezene..Predehratej a rozpalenej tal na plynu je to same jako el.plotynka.. Jestli nahodou nehraje roli ta vlazna a predehrata voda?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MOMENT: druhy pokus = ohrata voda z 20º na 100º za nekolik skund? se mi nejak nezda, po zkusenostech s el. plotynkama...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a není v té bialetce náhodou ventil, který tu páru pustí až při určitém tlaku? A že teda podle síly tepla, které je do toho pouštěné to nastane dřív a nebo později, ale při konstatním tlaku?
    KURE
    KURE --- ---
    MOMENT: aniž bych zpochybňoval pokus, je to zvláštní když nejmenší ploténky na běžnym plynovym sporáku jsou přes 1kW.
    možná by pomohlo dát na ten plyn kovovou destičku, a tu rozpálit předem
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Udelali jsme par pokusu s hlinikovou klasickou konvickou dvousalkovou, espresso smesi od bonanza coffee roasters. mleli jsme postupne z hrubsiho zrna na jemnejsi, pechovali kosik tak akorat, aby po extrakci vypadl fesny puk, vodu predehrali v rychlovarne konvici a hodili to vsechno na plynovej sporak.
    no a vysledek nic moc.

    ma domnenka:
    voda se dotkne kavy teprve v momente, kdy ma voda teplotu okolo 100°C, coz je pro kavu moc, i proto kavy do kosiku napechovat dost, protoze vytvarime odpor, ktery prutok vody zpomali a voda se stihne ochladit.
    ten plynovej sporak vytvari na tenhle proces malo tepla, takze voda ma mensi tlak (voda se zacne varit pozvolna a ne dostatecne prudce), takze kdyz namelu kafe jemneji, voda nedokaze ani poradne protect; musim namlejt hrubeji a to uz neni ono: vysledny napoj vodovy, crema ridka.

    Druha cast pokusu s malou externi el. plotynkou 450W
    tahle plotynka nema termostat: zapnes a jede. 450W zene do plochy o prumeru 8,5 cm. nemam laserovej teplomer, takze nevim, na kolik °C se rozehreje, ale ja cekam, az proste zrudne.
    mlynek jsem postupne posunul o x zubu na hrubost espressa a mozna i trochu vic, mnozstvi spise vetsi. do spodni casti konvicky vodu pokojove teploty a sup s tim vsim na rozpalenou plotynku. behem nekolika sekund dochazi k extrakci v kosiku a uz pomalu leze napoj nahoru. v tehle fazi je dobre celou konvicku lehce nadzvednout, aby kava tekla konzistentne.

    vysledek: napoj plne chuti, krema pevna, pomalu se oddelujice z prvotni kavove "emulze". pecka.

    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    UMIAKI: Chjo, zas ta politika minusek...
    Dávat mokka konvičku o průměru cca 7 cm na hořák po průměru cca nejméně 12 cm je prostě blbost - už jen kvůli ztrátě energie. Nerezové aspoň přesně doléhají na povrch podkladu, ale hliníkové mají dno s okrajem, který dno trochu zvedá a tvoří tak vzduchovou mezeru mezi plotnou a dnem. Uf...
    SRNECEK: Určitě naplnit kávou úplně.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Malo kavy vadi. Normalne vodou nabyde a vytvori takovy pevny puk. Malo kavy nebude mit potrebny odpor.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Tudíž nevadí, pokud koupím konvičku s objemem 0,45 l, ale naplním ji vodou a kávou jako pro 250 ml...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SRNECEK: spodní nádobku neplnit zcela! jen těsně pod přetlakovej ventilek.
    DUOKOL
    DUOKOL --- ---
    SRNECEK: nenaplňovat to celý nedoporučuju, nevim přesně důvod, asi se neudělá správnej tlak, ale to kafe pak prostě neni dobrý, navíc bys musel nějak vychytat kdy to dát pryč aby ti tam nenatekla všechna voda a to by bylo IMHO složitý. Na sklokeramice je to v pohodě, neni to sice tak rychlý jako na plynu, ale výsledek to myslim nějak extra neovlivní.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SRNECEK: No povrch problem nebude, spis se v hliniku indukci nevytvori moc tepla (pokud to nema nejakou zeleznou vlozku ve dnu)
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    No, výrobce uvádí, že hliník je vhodný pro všechny povrchy...

    Jinak otázka k používání... Je nutné vždy naplnit maxinálně nádobku kávy, chtěl jsem si zakoupit větší konvičku pro případ "co kdyby"... tudíž by často nedošlo k jejímu naprostému naplnění...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SMOKY:
    UMIAKI: Aha, to mě nenapadlo Asi proto, že mám plyn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam