TILIO: Jestli je to o jedovatym komentáři i na mě, tak se omlouvám - ačkoli jsem se výjimečně zdržel vulgarit i urážek.
Takže - popořádku:
1) Není upražená, jako přepražená: pražení je postupnej proces tepelný úpravy kávovýho zrna, kdy se ze zelené pecky plodu kávovníku postupně stává tmavší a tmavší pecka, až je z toho trocha uhlí (vhodná na kompost). viz
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting#Degree_of_roast_pictorial vhodno si povšimnouti též toho, že čím tmavěji je káva upražená, tím pravděpodobnější je že se na jejím povrchu objeví mastnota a zrna se budou lesknout. To bude pravděpodobně souviset s těma mastnejma okama na polévce, kterou z toho vaříš.
Jak to celé chápu já tak se tohle velmi tmavé pražení ve Francii a Itálii (a mnohdy i jinde na světě) považuje pravděpodobně z historických důvodů za dobré (i když pravda snižuje to aciditu výsledné kávy) a většina kávy je pražena do takto tmavých odstínů. Dnes je trendem kávu pražit méně, čímž více vyniknou její specifické vlastnosti.
2) Není čerstvá jako z obchodu: káva je jídlo, není to nijak konzervovanej produkt a kazí se. Kávová zrna obsahují oleje a převážná většina chuti kávy je důsledkem aromatickejch látek a olejů v zrnu. Oleje na vzduchu co? Žluknou. A žluknou rychle. Jakmile je olej i na povrchu zrn, je oheň na střeše.) Noa když se to zrno ještě pomele, tak se mnohonásobně zvětší povrch každé částice, tím se zvětší plocha dostupná vzdušné oxidaci a tedy i rychlost, s jakou se káva kazí. Mimoto taková káva během pár desítek minut vypustí všechny zbytky CO
2 co v ní ještě zůstaly a chránily oleje před vzdušnou oxidací, a tomu už pak nepomůže ani svěcená voda ve frenčpressu.
Řešení je jednoduché - nekupovat kávu v obchodě, nýbrž tam, kde se praží, čili v pražírně. Dobrých pražíren kávy je v Naší vlasti poměrně dost, nedávno se tu objevil i odkaz na mapu pražíren čerstvé kávy - projdi si diskuzi trochu dozadu.
Ještě je vhodné podotknout, že kávu je záhodno zkonzumovat do jednoho měsíce od upražení. Namletou do patnácti minut od pomletí. Ano, je dobrý koupit si domů mlýnek - nemáš-li velkej rozpočet, pak lze doporučit ruční mlýnek spíše, než levné elektrické (ty kávu ničí, ne melou).
Stručně řečeno namletá káva v krabičce jakkoli renomované značky v obchodě to už prostě má dávno za sebou (schválně zkus na tý krabičce najít datum pražení) a nestojí za to si jí kazit chuť. Ještě naše prababičky si kávu doma pražily a mlely samy...