• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MAR_TINA: Teď už to tu imho začíná být OFF topic. Ještě jednou a naposledy. Akceptuji, že to někdo pije, neberu mu to, příjimám to a ani nikomu nic nenutim, nemyslím si o něm nic špatného a nijak ho neodsuzuju, nekritizuju, nepomlouvám. Zároveň mu ale s klidným srdcem kapslovou "kávu" prostě doporučit nemůžu, stejně jako bych mu nedoporučoval pít kapslové pivo ani aro džus. Konec přestřelky a pojďme řešit kafe! /+omlouvám se za teď už ke konci dost zbytečnou přestřelku názorů, kdyžtak mě mažte..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNORRY: Mířím tím tam, že v mnohých jídlech stejně jako v kávě sice existuje velmi dobrá a kvalitní možnost, ale ne každý ji může a chce požívat. A že ač sama něco nedělám, dokážu akceptovat, že lidi jedí nedomácí knedlíky a zmrzlinu a že pijí kávu z kapslí.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MAUGLI: já se teď vrátila na výpomoc do práce. Po dvou letech tam začli do kvalitních pressovačů kupovat nějaký odporný kafe. Před dvěma rokama jsem to pila, dneska si tam musím nosit vlastní mletou kávu (ten přístroj naštěstí umožňuje i sypat už namletou kávu a ne jen brát ze zásobníku zrnkovou, namlít a připravit z ní espresso). Takže to, že ti nechutná káve z kvalitního stroje, nemusí být problém stroje nebo stylu přípravy...
    Ale tvý důvody pro pořízení kapslovýho přístroje chápu, nevymlouvám ti je:o)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    VECTOR: Nemyslim, že by tu lidi jenom disovaly. Pár lidí tu navrhlo, který kapsle podle nich ujdou, pár řeklo, proč si myslí, že kapsle ne a navrhlo alternativy v podobě filtrový kávy. Nikdo nezná celej trh a proto má většinou zkušenost jen s jednou, dvěma věcmi a je jenom dobře když se ozvou v případě, že jsou s tim produktem nespokojený. I informace o tom, co nekupovat, je přeci hodnotná.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ZUZKAOU: To, že poptávka zvyšuje cenu není určitě rozporovatený předpoklad ekonomie jako teoretické vědy. Je to ale imho rozporovatelný předpoklad REÁLNÉHO chování trhu. Příkladů v historii je mnoho, mimo jiné to, co jsem už zmiňoval.
    ZUZKAOU: Video super! Jistě naráží na problém mnoha nových trendy podniků.
    MAR_TINA: Nemyslím, že to někoho zajímá, ale když se ptáš a myslíš, že to sem patří: Knedlíky jím minimálně a výhradně v restauracích (o původu se lze dohadovat). Marmelády jím od prarodičů, občas koupím fíkovou nebo něco, co oni nepěstují. Burgery jím výhradně takové, které si sám připravým doma či u přátel na grilu, housky většinou kupované, i když osobně mám raději k mletému masu chleba, z kterého se dá udělat také "burger". Zmrzlinu kupuju buď v cukrárnách, nebo klasickou, která je všude. Nevím, kam těmi dotazy míříš?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Coffee Snobs from Tricia & Johanna, Eric Appel, Funny Or Die, Johanna Parker, Tricia McAlpin, June Diane Raphael, Eugene Cordero, Ally Hord, Alex Richanbach, BoTown Sound, and Frankie Shaw
    http://www.funnyordie.com/videos/d240b5ebec/coffee-snobs
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNORRY: zeptám se tě na několik zdánlivě podružných věcí.
    Jaké jíš bramborové knedlíky?
    Jaké jíš marmelády?
    A burgery včetně housky?
    A co zmrzlina?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: keňa je jen ilustrace, protože jsem našla nejdřív její přehlednou tabulku a nemyslím počátky nové kávové kultury, ale její dostatečný rozmach aby ovlivnila trh.

    To že poptávky zvyšuje cenu snad není zas až tak rozporovatelný základ ekonomie...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mne hlavne vytaci, ze kdyz se tu clovek zepta na radu co si koupit, tak se mu dostane jen spousta reci o tom, co hlavne nekupovat (plus dalsiho poucovani o tom, jak je vsechno spatne).
    Kdyz si doma clovek dela kafe jednou tydne a ma rad presso, tak na kapslich nic spatnyho neni, ta cerstva komoditni kava by stejne zvetrala brzo, mit doma klasickej pristroj na espresso. (samozrejme, jen od 15 000 vejs a minimalne 5000 za mlynek k tomu, aby se to dalo pit).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SNORRY: třeba v keni, žejo

    Skok, korelující s rozmachem kávové kultury zejména v USA je dost zřetelný.

    http://www.kenyacoffee.co.ke/coffeebar/statistics_2000-12.pdf
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MAUGLI: Teď tě trochu začínám chápat. Přesto bych rád poznamenal, že já doma piju filtry, páč nemám peníze na drahý kávovar na espresso a šálek 2dl kvalitní výběrové kávy ze zahraničí mě vyjde na cca 18kč. Tudíž cena skoro stejná, ale výsledek je prostě úplně jinde. Navíc doma nemusíš skladovat tunu kafe (což já teda dělám, páč rád každý den ochutnám několik různých káv), dá se třeba koupit předplatné a balíček ti dorazí každý měsíc/týden až domů..
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ZUZKAOU: Mno když myslíš. Ihmo, před pár lety byla menší poptávka a kafe z těch pár mikrolotů co bylo, bývalo mnohem dražší. Navíc, nejde jen o cenu nepražené kávy, faktorů tam je mnohem víc. Příklad: Pražírna od které bereme kafe díky větší poptávce může pražit více kafe najednou,kupova ho ve větším množství na jeden nákup atd., tzn. menší cena na gramáž. Výsledek, nedávno snížili ceny svojí kávy. Tohle není příklad teoretický, ale z praxe. Jak říkám, ekonomii rozumím jen zcela povrchně, ale tohle je prostě fakt..
    MAUGLI
    MAUGLI --- ---
    SNORRY: Ja si nechci prest svoji pisnicku, ale je fakt, ze jsem sem prisel presveceny, ze z mnoha duvodu jsou pro mne kafe idealnim resenim.
    V praci mame velky a asi i drahy kavovar, ktery mele zrnkovou kavu (netusim jaky druh) a musim rict, ze je to hnusny. Kdyz jsem od kolegyne ochutnal Nespresso, tak mi chutnalo mnohem vic. Nejsem fajnsmekr a je to presne o tom, ze me tahle kvalita staci a klidne za jeden salek dam 15Kc a za pristoj 3tis, protoze si doma kafe udelam jednou za tyden. Diky tomu se mi vyplati kapsle, protoze budu mit jistotu, ze pokazde to kafe bude chutnat stejne a budu mit moznost zkouset ruzne odrudy aniz bych kvuli tomu mel doma tunu kafe, ktere nespotrebuju.

    Jinak ale souhlasim, ze treba to Dolce Gusto jsem zkousel u kamaradky a byla to takova lepsi instatni kava.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SNORRY: vyšší poptávka => vyšší cena. Před pár lety by mikroloty v dnešních cenách byly zcela nemyslitelné a farmáři by to prostě prodávali do komoditních káv za výkupní cenu v jednotkách dolarů maximálně.

    Plus případně neúrada, drahá ropa a tak, ale pokud chce víc lidí koupit tvoje kafe, tak většinou zkusíš nasadit vyšší cenu, jestli to projde.

    SNORRY
    SNORRY --- ---
    HUGGI: Já to akceptuju, jo, vždyť někomu ten aro džus taky chutná, ale doporučovat mu to nebudu, když se zeptá o radu. Místo toho se mu raději pokusím vysvětlit, proč jem přesvědčený o tom, že to je zlo.
    ZUZKAOU: Nejsem ekonom, ale větší zájem o výběrovou kávu imho nutně nemusí znamenat zvýšení ceny, ale možná se pletu. Pokud jsem někoho urazil, tímto se mu omlouvám, moje příspěvky měly být pouze snahou o pozvednutí kávové kultury, nad nikoho se povyšovat kvůli tomu co pije nebo nepije nehodlám.
    MR_DAN: viz reply to HUGGI. + neřikám, že lidi co chtějí pít kapsle jsou prasata, pouze za tou jejich touhou prostě nevidím to racio.. A teda o lidech, co ty kapsle vymysleli a prodávaj, si nic dobrého nemyslím, ale konkrétní podobu tohoto názoru si raději schovám pro sebe.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SNORRY: podivej, ja bych tu kapsli do huby taky nevzal (ikdyz mel jsem jen tchibo, takze kdo vi) ale kazdej clovek ma jiny chute, jiny standardy a jiny potreby ..
    nemeli bysme ale nikoho soudit za to, ze si zvolil nizsi standard si myslim (protoze to pusobi fasisticky) ..
    kdyz si nekdo preje pit kapsle a ma k tomu urcite svoje duvody (ikdyby to mela bejt mimo pohodlnosti treba moda) tak mu prece nebudu rikat jaky je prase, ale doporucim mu treba to tady zminovany nespresso, ne? at si do toho klidne strouha celer, ja si piju svy...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LUKAS87:
    SNORRY: A jste nejakym zpusobem schopny akceptovat, ze to rozpustny kafe nekomu chutna? Vubec neresit co v tom je, jak je to udelany, co to stoji..nic..proste mu to chutna a i kdyz ma primo v praci moznost dat si cerstvy, dobre udelany kafe od doubleshotu tak si radsi udela to instatni..(par takovejch kolegu v praci najdu..)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele co takhle si spočítat, že větší zájem o výběrovou kávu zvyšuje její cenu a půlku pohrdavejch keců si odpustit?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MR_DAN: Tvoje nařčení z coffee nacismu neberu, jednak mi lidi, který se sami takhle označujou přijdou k smíchu, a jednak jsem tady myslím neprosazoval nějaký extrémní názory, ale abych tak řekl "minimální standard", pod který podle mého prostě není rozumné jít.
    AETHER: Sposta lidí si taky kupuje aro "džus", který nemá s ovocem nic společného a kdyby se někdo ptal v diskuzi o odšťavňování ovoce, jestli kupovat takový nebo makový koncentrát (nebo spíš sirup nebo co to je), tak bych mu také doporučil pít vodu a za ušetřené peníze si občas koupit klasický džus (odšťavněné ovoce).
    MAUGLI: Analogie mi přijde zcela na místě, ačkoliv do hospod nechodím, jsem přesvědčený o tom, že ve většině hospod/barů si také nevaří vlastní pivo.. Nejde o to vaření, jde o to, co piješ, ja ten nápoj vznikl, nehledě na to, jestli si to vaříš sám.
    MAUGLI: Jinak nemyslím, že je toto dohadování nesmyslný, naopak, tale diskuze sem rozhodně patří.
    MR_DAN: imho to směr vzhůru není. O tom se tě akorát snaží přesvědčit ty korporace, co to prodávaj.
    KURE: souhlas
    LUKAS87: Taky mám na krajíčku, ale zamáčkněme slzu a zkusme "kapsláče" ubít argumenty.
    Bohužel nedokážu pochopit, proč se někdo rozhodne pro kapsle a pak ve světle nových informací, který tady získá, si raději pořád jede tu svou písničku o kapslích za každou cenu. Holt měl pravdu Mark Twain: "It is easier to fool people than to convince them they were fooled"
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Z týhle diskuze je mi do pláče.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam