• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    POHODAVOLE:
    -Je to jakž takž solidně vyrobený, tzn. nerozpadne se to
    - Do Gaggie sedí "klasické" 58mm misky, předpokládám že ty máš přetlakové - to je zásadní - s těmi espresso neuděláš. Kdybys tam šoupnul nepřetlakovku, viděl bys, co ti z toho teče ve skutečnosti za sajrajt - vysokej tlak v přetlakovce to ale napění, že ať s tím uděláš cokoliv vždycky to bude vypadat tak trochu jako espresso
    - Můžeš operovat s OPV ventilem a upravit tlak na správných 9 bar
    - Např. classic má třícestnej ventil, co ti odvádí zbylou vodu z puku
    - Na Evu, Classicu (nevím, jak dalších) se dá udělat pomocí parní trysky skutečná mikropěna (má tvůj kávovar bojler?)
    - jsou dostupné náhradní díly, které stojí pár kaček a výměna není složitá

    To jen takovej výčet. Osobně bych se nebál říct, že Gaggia je prostě minimum, pokud si chceš udělat espresso. Není to záruka, protože i s Gaggií budeš dlouho ladit ideální postup. Cokoliv "horšího" ti podle mě ale ani nedá prostor na zlepšování se.
    A barbar nejsi, on každej nějak začíná, ještě snad před 2 rokama jsem pil kafe z automatickýho siemense a byl jsem docela spokojenej. Musíš mít hlavně srovnání a jasnej cíl - stačí ti kafe jako ve většině kaváren (70ml Illy) - pravděpodobně můžeš zůstat u Deloghi, chceš se přiblížit espressu s nádhernou crémou, tygrováním a hlavně skvělou chutí ? (kavárny Doubleshotu apod.) - pořiď Gaggii, pořádnej mlýnek s plochýma kamenama a začni na tom pracovat - hned to ale nepůjde :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jeste k tem levnejm kavovarum. Do konce roku jsem jel uz delsi dobu v http://eshop.tescoma.cz/...iprava-caje-a-kavy-konvice/monte-carlo/647106-kavovar-monte-carlo-6-salku , na zacatku roku jsem poridil paku Delonghi za 1500 a musim rict, ze jsem moc spokojenej v pomeru cena / vykon. Samo pocitam s tim, ze vydrzi 2 roky, ale pri cene 1500 me to rozhodne nebude mrzet. Jednou za cas chodim na kafe ke kamosovi do http://www.coffeeandtea.cz/ kde ma top paku a samo cejtim, ze kafe je daleko lepsi, ale rozhodne bych moje presso nenazyval spatnym. Konvicky jsem ihned prestal pouzivat, protoze chut je nekde uplne jinde a kafe si delam jiz jen doma. Tak se ptam jsem opravdu takovy barbar nebo je to jen tim rozdilem oproti konvicce? Muze mi prosim jeste nekdo vysvetlit, v cem je treba lip udelany kavovar Gaggia do 5k, jak psal JAKOUBEK? V cem presne je ta pridana hodnota oproti kavovaru za tretinu jiny znacky?

    Diky!
    KOLU
    KOLU --- ---
    KAMIONG: IMHO: když chce někdo velkej šálek kávy, tak je to určitě lepší, než espresso naředěný do velkýho objemu. a popravdě - s takovou to devadesátkovou hnusnou hořkou překapávanou břečkou to má společnej akorát ten papírovej filtr.
    a Aeropress je zvláštní. párkrát mi z toho někdo dělal něco, co se mělo tvářit skoro jako espresso (jen teda trochu větší) a chutnalo to velenedobře, zato velký kafe ve stylu dripu je z toho fajn.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    KOLU: Do Prahy se jen tak nedostanu, takže až filtry dorazí, tak dej klidně vědět, udělám si výlet. ;)

    A asi to bude znít blbě, ale měla jsem překapávaný kafe za trend devadesátek a americkejch filmovejch benzínek. Fakt si to někdo objedná místo espressa??
    KOLU
    KOLU --- ---
    TWARR: však on mi trollí rovnou i do pošty :)
    faktem je, že o Aeropress od doby, co tam máme Kalitu Wave, nebyl téměř žádnej zájem. a minulej tejden sme zjistili, že těch pár desítek posledních filtrů někam zmizelo (pravděpodobně je někdo na baru polil pivem, tak šly do koše) - už pracujem na objednávce, ale teď momentálně prostě Aeropress není a příjde mi lepší to říct takhle na rovinu, než se pak za barem slečně KAMIONG omlouvat, když už tam přišla natěšená na Aeropress... snad "nám" to neudělá úplně negativní reklamu :)

    P.S.: od čtvrtka budu mít v Praze pro tebe nějaký to kafe.
    TWARR
    TWARR --- ---
    sorry, mi to prislo jako strasny trolleni, ale ted chapu, ze jste oba z neu, takze to je vlastne jedno ;))
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    Jo, vice mene. Aeropress se od doby, co tam je Kalita, pouzil jen na konkretni vyzadani, pac konkretne ty dve kafe, kery tam ted jsou na filtr stejne z kality lezou lepsi a az bude neco jinyho, vyzkousi se na jinejch metodach a aeropress se prip. zas objevi:) Z Kality mi temer u vsecho leze tlustci telo i nez z aera a zrovna pro vetsinu zakazniku neu, kteri nejsou na cajicky a stavicky jeste uplne ready, vetsi telo funguje dobre. Jinak samozr. nerikam, ze je to nejlepsi metoda na svete, kazdy kafe chce svoje...
    TWARR
    TWARR --- ---
    PRDELMRDEL: ja jen jestli to chapu dobre. on napise, ze nemaj filtry do aeropressu a ty pises, ze je dripper lepsi? chapu to spravne? (jen jestli se mi neco nestalo s hlavou) :D
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    KOLU: A Kalita stejnak lepsi:)
    KOLU
    KOLU --- ---
    SAMIEL: došly nám filtry, Aeropress není...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KAMIONG: V sobotu na Náplavce Brewbar. Myslím, že i Ema ho dělá. Já ho tu mám v koutku taky, kdyby si ho chtěl někdo vyzkoušet.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KAMIONG: treba v Cafe Neustadt.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    JAKOUBEK: hmm, no od dob co jsem pracovala v kavárně se moje nároky na kafe docela snížily - už nejsem tak rozmazlená, v práci piju klidně rozpustný kafe, když jdu na kafe, tak většinou objednávám cappuccino....
    O tom aeropressu jsem nikdy neslyšela - koukala jsem teď akorát na instruktážní video, ale je někde možnost to ochutnat?
    GEEK
    GEEK --- ---
    JAKOUBEK: Můžu jen potvrdit, co píšeš. Ale Krups prosím ne:) Měl jsem dva a už nikdy více. Poruchový a mají totálně dementní servis. Navíc jsou bez bojleru, takže s tím žádná velká sranda nikdy nebude.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KAMIONG: Snaha pořídit domácí kávovar v ceně cca 5 tisíc se tu řeší cca každé tři měsíce. Zkus listovat v historii... ve zkratce: Všichni, kteří s kávou mají nějaké zkušenosti (a mají od ní určitá očekávání), tě od nákupu tohoto typu "kávovaru" budou odrazovat. Pro ně je dobrý drip nebo aeropress doma vždycky lepší, než špatné espresso. I když rozumím touze člověka mít možnost připravit si doma cappuccinko jako v kavárně... ale pokud chodíš někam na dobrou kávu, tak doma tě to akorát naštve, protože je to marná snaha.

    Nicméně pokud to chceš opravdu zkusit, po technické stránce bych se poohlídl spíš po kávovarech Gaggia. Ty mají i levnější kousky technicky relativně kvalitní. Možná Krups... jinak jsou to plastové hračky, které do dvou-tří let vyhodíš.

    Domácí kávovary, které už něco vydrží, začínají na cca 10 tisících: Gaggia, La Pavoni, Rancilio. Ale o ty je už zapotřebí se starat (ne že by o ty levnější nebylo). Nicméně chce už to mít trochu zájem.
    KOLU
    KOLU --- ---
    KAMIONG: za 5k na to zapomeň, tolik stojí jenom slušnej mlejnek... na delonghi zapomeň taky.

    leda by ses poohlídnul v bazaru.
    http://www.primacafe.cz/primafrm
    tady se dá sehnat dost věcí.

    gaggia classic, mlýnek gaggia MDF nebo rancilio rocky, na tom fóru je k sehnání nějaký carimali... nebo sehnat starší profi mašinu a repasovat si jí (leží mi takhle doma do posledního šroubku rozebranej grimac la uno za 3000).
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    TWARR: jo :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    SAMIEL: telefon mas?
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Haha, tak snaha o objednavku kavoveho predplatneho z Doubleshotu ponekud nevysla. V pulce platby spadla platebni brana Ceske sporitelny, objednavka tam visi ve stavu "Podrzet". Znovu zaplatit to nelze, nevim, jestli to nakonec proslo, nebo ne. V troubleshooting navodu je info, ze je mam pri problemech kontaktovat, ale link, kam mam poslat dotaz zjevne nefunguje. Hura, hura. Asi budu bez kavy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam