• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    GEEK: spis jsem si koupil ten posledni za 800 ;-)
    GEEK
    GEEK --- ---
    MR_DAN: to za ti chvilku zdražili o tři stovky :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Mohu se vás zeptat na názor na pákový kávovar? Zaujal mě základní https://www.mall.cz/pakova-espressa/catler-es-4011?v=542831 a přemýšlím jestli má smysl vyšší model https://www.mall.cz/pakova-espressa/catler-es-8010?v=372351
    KOLU
    KOLU --- ---
    podle vseho jsou totozne. osobne bych si ale mozna priplatil za Gastroback z Nemecka (nebo Wilfu z Norska) v ocekavani, ze zbozi pro trh zapadni evropy (respektive nordic countries) bude kvalitnejsi, nez zbozi urceny pro trhy vychodni evropy...
    MIKEPF2N
    MIKEPF2N --- ---
    Hele a jsou ty mlýnky WILFA CGR-1, Gastroback 42602 a Concept KM-5120 (http://kavomlynky.heureka.cz/concept-km-5120/recenze/#section) opravdy tytéž, nebo jen vypadají zvenku stejně a uvnitř je něco jinýho? Víte někdo?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    GINTA: 8 stovek, to je pecka, vzdyt to stoji jak hario mini mill :) minimalne do prace ho rozhodne poridim, chteli jsme se s kolegama slozit, tak to budou koukat kdyz po nich budu chtit misto litru jen dve stovky :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    MR_DAN: Tim Wendelboe ho doporučuje na filtr. Snad se s ním jednou účastnil i world brewers cup... jakože nejlevnější mlejnek, kterej namele dobře na filtr.
    na espresso se nemá smsl do 5k ani ptát (leda by to mělo bejt použitý).
    GEEK
    GEEK --- ---
    Ale jí si zatím vystačím s tou kyselinou citrónovou z dm za pár korun, mám ale manuál. Nejvíc mě bavil Krups s těma decalc směskama, což byla stejně taky jen citrónovka, ale stálo to 10x víc. Ten tvůj nářez ale neznám.
    GEEK
    GEEK --- ---
    MAR_TINA: Njn, já zase ocením mít o jeden krám míň:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: jo, ten máme, teda rodiče, já tu dělám jen obsluhu. :)
    V jistý poloze z toho jde vymáčknout v podstatě espresso. V poloze velký hrnek to zase udělá dobrý ranní kafe, jen dolít mlíko a přidat noviny. Sypu tam kafe z Balíren Holešovice, ono to z dělá z každého zrna průměrně dobrý patok, je zbytečný tam sypat příliš dobrý. Mléko nepěním, moc na to nejsem, tak nevím. Na ploše nehřeju, nahřívám tou horkou vodou, co teče při startu.
    Když chci dobrou kávu, beru si svojí, mlýnek a frenchpress. :D

    Není tak blbej, rodiče jsou spokojení.
    Ale za 5 let života si vybral už servis za 9 tis. Jednou komplet rozebrání, čištění a výměny těsnění (kámen) a rok a půl na to rozebrání, čištění, výměna pístu (kámen). Zjištění, že ta věc má uvnitř plastový součástky, podobný jako v legu, mě teda nepotěšila.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: díky za super rady! :)

    máme konkrétně tento:
    DéLonghi ECAM 23.420.SW Intensa | Alza.cz
    http://www.alza.cz/delonghi-ecam23-420-sw-intensa-d144194.htm

    kdybyste nad ním někdo uvažoval, tak upozorňuju že ta tryska na pěnění mléka je faaaakt nicmoc :/ čekala jsem to nicmoc, ale takhle blbý jsem to nečekala :(

    nějakou věc v nádržce na filtrování to má, ale blíž jsem to nezkoumala.

    jo a navíc děsně blbě hřeje ta horní plocha. tak já nevim, začínám mít pocit že to kolega blbě vybral :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    Pokud si pamatuji návod k Britě, tak tam psali, že odstraňují jen jeden druh tvrdosti. Ale minimálně u filtrů se to vyplatí kvůli chuti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEEK: ta vyjde ještě 2x dráž
    GEEK
    GEEK --- ---
    MAR_TINA: Tyhle automaty mívají často možnost filtrační patrony přímo do nádžky, ne? I když jedna známá má Catler s patronou a stejně jí je to k prdu. Máme tady vodu tvrdou jak ďábel.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: náš se hlásí při nastavení na max. tvrdost za 4-6 týdnů, což těch 180 bude.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: musím říci, že s tím opravářem (pan Šmíd, http://www.cerstvakava.cz/o-nas/ ) jsme hodně spokojení, tuhle mi radil po telefonu. A říkal právě jeho zkušenost se zanášením kávovarů kamenem. Tak bych mu věřila.

    V našem delonghim, jak jsme zjistili, se tvrdost vody nastaví a on pak počítá počet kafí a podle toho hlásí potřebu odkamenit. Nemá tam žádný měřák zanešení. Tak to možná máte nastavené na ultratvrdou. Dostali jsme radu koupit filtrační konvici brita (700 Kč i s třema patronama) a lít tam filtrovanou vodu. Pak se může snížit i nastavení tvrdosti a tím klesne četnost odkamenění. (Stejně tak potřebu vynést nádobu s lógrem stanovuje počtem, ne plností. ) Patrona do brity vyjde na 150 Kč na měsíc plného užívání, my filtrujem jen pro kávovar, takže tak na 2-3 měsíce vystačí.

    Máma používá nějaký levnější český amidosírový čistič, zeptám se ti na jméno.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: a myslíš že po 180 kafích bude tak tragicky zanesený? se mi zdá že to mají nějak šíleně nakrátko nastavené tu odvápňovací frekvenci. nemáme ho ještě ani dva týdny.

    plus - pořád mám pocit, že za tím prosazováním profi přípravků je děsná lobby, jsou drahé jak svině. to je skoro dražší než to kafe co jsme tam za těch 14 dní nasypali! :D
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    BLACK_ONYX, KOLU: diky, diky
    na ten Wilfa jeste mrknu (v nemecku pod nazvem Gastroback 42602), jestli by sel nejak rozumne sehnat v cr, cena je vic nez zajimava a ze podle recenzi nemele moc jemne na espresso me nastesti netrapi
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: nestačí. Obdobně drahý delonghi už absolvoval druhý drahý servis (4-5 tis. Kč) a čištění a doporučení : odkameňovat přípravkem s kys. amidosírovou, ta likviduje nejen vápanaté usazeniny, ale i soli železa, kterých je v české vodě moc. Tedy nestačí originál delonghi prostředek, založený na kys. citronové.
    S amidosírovou je např. durgol.

    durgol® - Inteligentní odvápňovače ze Švýcarska - Co je durgol® - Proč nepoužívat ocet a kyselinu citrónovou?
    http://www.durgol.cz/cs/co-je-durgol/proc-nepouzivat-ocet-a-kyselinu-citronovou
    KOLU
    KOLU --- ---
    MR_DAN: WILFA CGR-1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam