• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    KOLU: zkousim jednu, anebo druhou vec (ale zatim mi to porad nechutna spravne).
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZUZKAOU: ja si ted docela smakuju na kubanske kave z baliren
    KOLU
    KOLU --- ---
    JUANITA: delas dve veci, ktery jdou proti sobe.
    jemnejsi mleti = vetsi extrakce
    min vody = nizsi extrakce
    ... takze produkujes koncentrovanejsi kavu. chut ovsem meni predevsim ruzna mira extrakce, ne koncentrace.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Souhlasím s tím, že technik je celá řada. Cílem je pro mě odhadnout jaké budou mít drobné změny dopad na extrakci. Protože konzistence je důležitá... Bohužel nemám možnost udělat za den 10 káv jako barista, abych mohl sám vyzkoušet všechny kombinace, takže proto se sháním po teorii:-)
    TENZO
    TENZO --- ---
    FARFELOO: Udelat dobre kafe v dripu je docela alchimie. A neni to tak jednoduche jak si kazdej mysli:) me se osvedcilo mlit tak, aby za 3 minuty nateklo 2dcl kafe. s tim ze napred zaleju lehce, pockam 30 vterin a pak kruhove tak 1-2 cm na d kafe. postupne doplnuju do stale stejne hladiny
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Je to hodne ruzny, nekdo v dripu zaleva jen do vysky kavy, jiny klidne pul cisla pod horni okraj V60 a pak je ceka az to vse stece.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    FARFELOO:
    -cim vetsi pohyby proudem vody, tim vetsi vireni castic, tim rychlejsi extrakce.
    -cim nizsi hladina, tim pomalejsi prutok a naopak.
    -cim vic se proudem vody soustredis na vertikalni osu dripu, tim rovnomernejsi rozmisteni castic po stranach dripu (hrube receno), tedy rychlejsi prutok.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No už jsme ten pytlík vypili. U kafe "ze spolku", tedy ty která obvykle kupuju, se mi to nestává, takže jestli budu příště zase zkoušet "od žida", tak to holt bude odjinud. Kupovala jsem to na Jiřáku, takže nebylo jak ochutnat, protože tam měli stroj na espresso a na mlýnku směs.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ZUZKAOU: s timhle sehe ted taky trochu bojuju (na V60). zkousel jsem jemnejsi mleti, stejnou hrubost (jako na jejich ostatni kavy - dumerso treba) ale min vody... a porad mam pocit, ze z toho nedostavam, co bych mohl.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MOMENT: Tohle by mě zajímalo. Můžeš prosím popsat rozdíl nalití pouze na střed/ jemný mletí oproti klasice hrubší mletí, kruhovitý záliv? Díky!
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    ZUZKAOU: proto potrebujes drip a manualne prolit hario konvici. nebo zkus obyc sejtko na caj (nejake jemnejsi) a prach odstranit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOMENT: drip nemám a při mletí na jemno to bylo přeextrahované.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    ZUZKAOU: ted maj nove ekacko, tak si zajdi k nim to ochutnat. nevim co mas za mlejnek, ale s nejvetsi pravdepodobnosti ti bude pri nejvetsi mozne hrubosti vyrabet hodne mnohem jemnejsich castic, takze extrakce bude nerovnomerna. asi bych ti takhle naslepo doporucil namlejt dost najemno a opatrne prolejt dripem nejmensim moznym proudem vody, kterym se soustredis jenom doprostred ± 1cm. 18/300 fajn a cely by se to melo odehrat behem 2-3 minut. namlejt opravdu nejemno.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pěkně prosím - je to rukama a nebo kafem? Koupila jsem od Kávového klubu Burundi/sehe s tím, že to není kafe na espresso.

    Zkoušela jsem různé formy mletí a délky louhování a množství kafe ve french pressu a asi dvakrát vacpot, ale furt mi z toho vycházelo taková nijaká chuť (a nebo v extrémních pokusech to bylo hořkokyselý, přelouhovaný).

    Nejlíp mi vyšlo 18g na 300 ml, nejhrubější mletí jaký mlýnek umí a 8 minut ve frenchpressu, ale pořád nic moc zázračného.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    DEIKSAC: Co je tohle za zvíře? :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    rozumim tomu spravne, ze si timhle mezikusem clovek muze udelat mlíko na kapůčo? :-)

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SNORRY: palec nahoru znamena sleduju? i kdyz obcas si rikam, ze by se mi lepe zilo, kdybych se o kafi nesnazil vedet vubec nic nad ramec beznych spotrebitelskych znalosti... jako napr. "to je 100% arabica, ze? proto je to kysely a ma to malo kremy."
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    SNORRY: neasi
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    Neni to uplne daleko od skutecnosti: http://youtu.be/nfuX1rypN4Y
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam