• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    souhlas s KOLU: Kalita je opravdu blbuvzdornější, ale mě osobně předmáčení děsně vytáčí (neb nemám dost trpělivosti s těma vlnkama a nakonec celou extrakci jenom nadávám, jak jsou nerovnoměrný a mám strach, že to bude papírový - že jsem to prolila málo .. ale to je spíš osobní challenge, než technický problém) .. ještě ke všemu existuje varianta plastová .. a každá má něco do sebe (a myslím si, že i různým kávám "nejvíc sluší" různé přípravy - ale to už je moje "úchylka" - nebo spíš výmluva, proč mít doma šuplík plnej různejch příprav a jedno kafe nedělat víc než dvakrát stejnou metodou) :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: Kalita je výrazně blbuvzdornější, vyjma přednamáčení papíru (must-do věc).

    FARFELOO: osobně bych o trochu prodloužil čas. míň vody znamená, že se to kafe míň vyextrahuje, což potřebuješ něčím jiným kompenzovat.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Otázka před letní sezónou: pokud děláte ice drip v japonským stylu voda:led 50:50, tak melete víc na jemno, aby se vyrovnala extrakce? Jinak řečeno: cílovej čas zůstává stejnej?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    TEEAK: Vzhledem k tomu, že ten cone je na tom všem nejlevnější, tak se možná po další hračce porozhlídnu... Co Kalita Wave vs. kovová v60?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    FARFELOO: nestálo by ti za to, pořídit si kovový véčko? za mě větší spokojenost než s keramikou, filtr proplachuju "odraženou" vodou z kohoutku (neb věřím, že větší množství jakkoliv teplé vody je lepší na odstranění "papírovosti" než málo horké vody - ano, uvědomuju si, že to kontroverzní názor) a nepozoruju, že by mi nějak drasticky klesala teplota (kov vodí rychle) .. a extrakce mám pohodové jak chutí, tak v tabulkách
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    FARFELOO: zkus tohle: pokud mas 0,8 konev a mas ji plnou 100°C vody, tak pulku pomalu vylej pekne rovnomerne po stranach v60 a druha pulka ti zbyde a akorat vychladne na proliti kafe (ale musis to delat prakticky vzapeti a vrele doporucuju nedelat s keramikou v pruvanu). pokud teda nedelas kafe z 30g.
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: nikdy jsem neměřil, jak dlouho vydrží bez znatelnýho ochlazení, nicméně když jsem posledně dělal V60-02 a na konci šlo tu keramickou srandu normálně držet v ruce a byla vlažná (!), přehodnotil jsem svůj postoj k tomu zařízení a budu ho používat už leda tak na filtrování vývojek a cold-brew...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Díky... Problém je v tom, že to Buono je moje "rychlovarka". Je to ten elektrickej model... Takže té vody bude vždycky málo, leda, že bych jel zároveň v kastrolu vodu na to prolití... Nebo bych mohl nejdřív prolít jednou konvicí a potom ještě dodělat třeba jen těch 350g vody, který použiju? Jak dlouho vydrží být ten keramickej cone zahřátej bez zbytečných ztrát?

    Každopádně jsem rád, že jsem na to přišel, i když mi to trvalo:D
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: zkus předehřejvat 100 °C vodou přímo z rychlovarky (a nešetři). Když jí pak naleješ cca 0,5 l do konvice, tak ti teplota klesne někam k 94-95 °C, což je na zalejvání dripu ideál (slurry temperature je vždycky minimálně o 1 °C nižší).

    jestli ovšem ohřejváš na plynu, tak to máš trochu komplikovanější...

    P.S.: ano, podextrahovaný kafe může chutnat velmi hořce (a zároveň trpce). záleží na pražení a hromadě dalších věcí...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Prosím, věnujte chvilku mé teorii, proč můj drip stojí za hovno. (teď jsem na to přišel a došlo kafe, takže proto to nejdu hned vyzkoušet...)

    Předehřátí.

    Mám jenom 0,8l buono a tak vždycky šetřím s vodou na předehřátí filtru. Voda po zalití okamžitě spadne z 93 stupňů na cca 85... Tím pádem s touto teplotou nikdy nemůžu extrahovat všechny dobroty, který v kávě jsou že? Neexistuje nějaký přehled molekul, který v kávě jsou, spolu s jejich fyzikálníma vlastnostma? Něčemu podobnýmu se teď aktivně věnuje výzkum konopí, kde teploty při vaporizaci hrají velmi důležitou roli při extrakci terpenů...

    Vlastně chci zjistit čím to je, že moje podextrahované kafe chutná hořce, když se všude přitom dočtu, že hořce chutná kafe přeextrahované...
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    TUILE: staci naprosto!
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TUILE: pokud nemeleš na espresso (což ale nepředpokládám), tak to "stačí" .. jestli jo, pak to bude chtít něco bytelnějšího
    TUILE
    TUILE --- ---
    A staci neco takovyhleho?
    Uprijmne se mi nechce na moje jedno kafe za tri dny kupovat neco nad 500,-
    Ruční mlýnek na kávu Lodos Temp | Čerstvá Káva
    http://www.cerstvakava.cz/...Sn43ZwLQBEiQAJv5FLAgRVHCsQacqG3McFpuafLAFBiao558J_iNBUxDjKlwaAr4C8P8HAQ
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    TUILE: Coffe source na Vinohradech? Ale jinak souhlasím se zbytkem: zrno do zásoby a mlýnek je nejlepší cesta s dobrým poměrem cena/výkon.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TUILE: přesně, kup si mlýnek. to je asi fakt nejlepší investice do kvalitní kávy, jaká existuje. čerstvě namletý kafe nic nenahradí...
    a pak si můžeš nechat poslat třeba pár pytlů tohohle: http://www.hasbean.co.uk/...roducts/colombia-san-sebastian-colombian-sc-decaffeinated-caturra-washed
    mrsknout do mrazáku nadělený po 100g v zip-lock sáčcích a dle potřeby vždy odebrat jen těch 100 g.

    nejzásadnější na tom celym ale stejně je namlít kávu těsně před přípravou.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TUILE: koupit si domů mlýnek .. čímž ti odpadá starost o mletí v kavárně (protože tam fakt nemůžou tušit, jak moc na hrubo/jemno to zrovny ty potřebuješ) .. navíc si můžeš v klidu pořídit i větší balení, neb ti káva doma nezastará tak rychle, jako ta namletá ..
    TUILE
    TUILE --- ---
    Kam chodit pro kafe bez kofeinu? Samozrejme ocekavam, ze mi to tam taky namelou na mnou pozadovanou hrubost.
    Praha. Posledni dobou me bezne navstevovane zdroje vypekly. (2x mamacofee bezkofeinu nemeli, jednou namleli na moc jemno, takze kafe bylo nepouzitelny.)
    Potrebuju idealne moznost koupit jen 100g aby se mi to doma nezkazilo (cimz odpada doubleshot, kterej prodava po 250g)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    GALAXIE: HUPS :D
    GALAXIE
    GALAXIE --- ---
    HONCKA: odkaz sice nefungoval ale misto urceni tam je ;)... jinak dik za reakci :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam