• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    To poštovný na kávu bývá docela rozumný. V Brně je teď třeba spousta kávy koppi, protože mají od 4 balení poštu zdarma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MIMA_A: no, my venkovani si to necháváme posílat skoro vždycky :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    MIMA_A: Když si objednáš dva tři balíčky, vyjdou tě rozhodně levněji než u nás. Poštovné 5 liber mi přijde zadarmo, totéž platíš u eshopů s kávou za poštu po Čr... :)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    EXAGE: takze cena kafe je uplne v normalni hladine, jen si k tomu prictu postovne 5 liber?:D nevim no, ja prave na ty prochazky pres kavarnu, kde si vyzvednu kafe prazeny den predtim nedam dopustit...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Nedávno jsem tu řešil rostoucí ceny kávy. Docela mě teď překvapily ceny na http://www.hasbean.co.uk/ kdy za nejlevnější poštu do CZE člověk zaplatí 5.15 liber a káva je tak 5-7 liber za 250gr, což mi přijde fakt supr, na to, že to člověku přijde až domů...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SPYYDY: ještě přidám .. Kavárna Pražírna je má taky k prodeji
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPYYDY: Ema a běžně je mají výdejny Zootu (Hlavní nádraží, Anděl, je jich víc - http://bydleni-a-design.zoot.cz/keepcup )
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Kavárno, omlouvám se za OT, pak se smažu, ale viděli jste někde v kamennym obchodě ke koupi Keep Cupy? Možná Ema, Bohemka?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: je fakt že čas je relevantní...ale 4-4,5 minuty je fakt hodně...
    KOLU
    KOLU --- ---
    MIMA_A: myslím, že je vhodný předehřejvat všechny filtry.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    KOLU: mam tomu rozumet tak ze se kalita proplachovat ma? ted ji nepouzivam delsi dobu (nemam do ni filtry), ale vybavuju ze jsem ji prave asi nikdy neproplachoval ...:/ blbost teda?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    HANT: díky, já začínám s "novou" kávou dle návodu což je cca 20g a 330ml (+/- to samé co u tebe), ale extrakce je 4-4,5 minut + proplachuji, u většiny káv spíš ještě přidávám hmotnost a s výsledkem jsem většinou spokojenější, tady u té kávy to je přesně naopak. Aby mě to ale teklo o minutu kratší dobu si moc nedokážu představit, to abych to asi nemlel vůbec. Jinak i když špatná příprava, tak je znát že je to kafe, který zaujme.
    KOLU
    KOLU --- ---
    jj, nepropláchnout papír horkou vodou je asi ten nejlepší způsob jak začít extrakci se studenym filtrem...
    HANT
    HANT --- ---
    POHODAVOLE: Jo, par desitek ml vody 30 s pred, pak dalsich 2:30 min extrakce. Plus predtim teda jeste proplachuju filtr a tim take trochu predehreju dekanter. Ten popsany postup je zcasti muj postup pro tuhle konkretni kavu, ktery se porad jeste snazim doladovat (ale uz jen drobnymi zmenami), a castecne zvyk. Nekteri profici treba rikaji, ze u Kality filtry neproplachovat (protoze jsou hodne tenke a neni z nich citit papirova chut), a v navodech obecne doporucuji jemnejsi mleti a spis delsi extrakci nez momentalne pouzivam.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HANT: takže jedeš ještě 30 predem?
    HANT
    HANT --- ---
    MESKALITO: Koupil jsem si ho poprve a chutna mi hodne, klidne bych koupil znovu. Pouzivam Kalitu Wave. Vetsinou to pripravuji od oka, ale dneska jsem to schvalne zmeril:) Takze: 18 g na 300 ml, melu to taky spis hrubeji (neco mezi stredne hrube a hrube), vodu liju prubezne a pomalu, celkova doba extrakce je cca 2:30 min (samozrejme bez "vykveteni"). Teplota vody 95 °C. Chut lehka a velmi svezi. Zkousel jsem to nekolikrat pripravit i ve vacpotu, ale v nem se mi to nikdy nepodarilo tak, aby mi to chutnalo (chut byla vzdycky takova zastrena), coz ale bude nejspis tim, ze s nim jeste moc neumim.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    koupil jsem od La Bohem Congo, zrnka vypadají pěkně, ale nepovedl se mě jediný kvalitní extrakt. Vždy to mělo dřevitou a štiplavou pachuť. Příprava na moccamasteru cup one, s mletím jsem se dostal prakticky na úroveň frensch pressu i ubírat gramy jsem zkoušel, stále to nepomáhá, nějaké rady případně zkušenosti?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    MIKLO: A uz je pryc. Himl hergot donrvetr krucajs element! 
    SATAI
    SATAI --- ---
    Cold Brew!

    INCIDENTAL COMICS: Let's Make Coffee!
    http://www.incidentalcomics.com/2015/11/lets-make-coffee.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam