• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    BLACK_ONYX: tzn lepší něco jako - malý tlak, nic, plný tlak? Podle čeho ladíš kolik vody v prvním kroku a čas u "nic"? Je to na každé kafe jinak dle toho co chci dosáhnout za výsledek nebo to spíš vychází z nějakých jasných parametrů?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MESKALITO: Za mě rozhodně preinfuze ano. Ale nesmí to bát jak ta na LM - plný tlak, nic, plný tlak.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    BLACK_ONYX: espresso :) promac nebo LM, něco malinko jsem o tom četl, ale moc nevím jestli se do toho pouštět nebo ne, tak mě zajímají vaše zkušnosti
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JUANITA: za me je DS kafe roku Kolumbie z La Palma y El Tucán, taky byla drazsi,ale uz neni :D
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WRONSKI: Ke spokojenosti používám WeBrew 58,6
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MESKALITO: U čeho? :-)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    Baristi někdo osobní zkušenosti s pre-infuzí?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUANITA: právě jsem dopila a je to jak si dát kávu a k tomu čokoládový bonbon.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Tamper mám udělaný, ale ještě jsem ho nevyzkoušel. Je trochu hnusnej, nicméně drží se výborně .)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Tak kdyby to někoho zajímalo, snažil jsem se ještě něco o tamperech dohledat na internetech a získal jsem dojem, že použitelná vůle je kolem 0,2–0,35 mm.
    Tady mě zaujal konus s 0,1 mm bez radiusu. (Ale tím konusem se vytrácí funkce "hlídače" rovného tampování. Možná kdyby byl tvar válcový a boky teflon, aby se to v basketu nazadíralo...)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    skvely-kafe-alert: panama finca hartmann od ds. je drazsi (490 / 350g), ale nejlepsi vec roku pro me asi. olbrimi zrnka.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    btw: třeba VST baskety mají dírky v sítkách přizpůsobené danému objemu každé gramáže sítka takové, aby zaručovaly co nejrovnoměrnější extrakci .. čili když chci dělat plus/mínus 20g shoty, vezmu si 20g sítka .. a když chci dělat cca 18g vezmu si 18gramovky .. čímž chci naznačit, že je imho vyboulenej tamper na dvě věci, když dodržuju pár zásad, nad kterejma se už někdo další dlouho zamýšlel a opravdu je exaktně změřil a vyzkoumal .. samozřejmě se můžu mýlit - to připouštím :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    šroub se před extrakcí nemá dotýkat povrchu kávy (má tam být místo cca na minci) - aby se na povrchu kávy měl šanci vytvořit vodní sloupec - který pak bude jednolitě procházet kávou .. jak se otlačí šroub, kanálkuje to (to nechceš)
    jak píše KOLU, po extrakci je otlačenej šroub vlastně skoro normální .. a děje se to proto, že suchý puk po extrakci nabyde na objemu (prochází přes něj voda) - čili logicky zvětší část prostoru, kterou zabírá v sítku .. proto je taky důležitý sítka nepřeplňovat - bo se pak z kávy pak doslova lisuje spoustu věcí navíc, jenom proto, že se puk nevejde do prostoru mezi sítkem a sprchou, plus jak jsem psala to kanálkuje - čili nerovnoměrná extrakce
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: ne.

    BOODIA: otlačenej šroub po extrakci je OK (pokud je to za sucha před extrakcí neotlačený). protože je to po. čili je to úplně jedno...
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: je fakt, ze sme meli 17g strada sitka a pri dosu 18.5g sme meli s plochym tamperem otlacenej sroub v puku (ale az po extrakci, suchy v poho), s 20g sitkem uz je to v poho I po extrakci, takze mozna to tomuhle pomuze (ale I tak mel ten LM tamper nizsi extrakci s mensima sitkama nez s plochym)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    BOODIA: slyšel jsem, že to boulení u temperu třeba právě na LM stroje je z důvodu čouhajícího šroubu na hlavě, nemůže to mít tedy i nějaký pozitiva?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    WRONSKI: http://socraticcoffee.com/2015/08/comparing-the-impact-of-tamper-on-tds/

    tady je i standart LaMarzocco tamper, kterej je trochu vypuklej a ma nizsi extrakci (stejne jako ostatni vypoukly) nez rovny... do VST sitek nacpes tampery 58,8mm (myslim? ze maj takle velky WeBrew tampery kluci v Miste), ja mam 58,6 taky WeBrew (czech made,doporucuju!) a chvili jsem si zvykal a fakt te to donuti tampovat rovne :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    WRONSKI: k té poslední otázce: ideálně by to bylo fajn, aby bylo více/méně zarovnáno (trochu to bude rozhazovat dóza a hrubost) .. nemělo by to být o hodně míň ani o hodně víc .. tak nějak "přiměřeně" :) znovu se to hodí na posouzení zarovnání (každého jednotlivého utemování - to si za chvilku osaháš a nebude tě to nijak zpomalovat) ..
    .. na druhou stranu, pokud to máš o hodně víc, či o hodně míň, spíš bych se zabývala tím, jestli mi koresponduje dóza (kafe dovnitř) s velikostí basketu) - tj: nedávám 18g kafe do 25g misek a naopak ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ach panebože...

    Nespresso instalace na Designblok 16
    https://www.youtube.com/watch?v=vQhVhwebWn4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam