• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUANITA: právě jsem dopila a je to jak si dát kávu a k tomu čokoládový bonbon.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Tamper mám udělaný, ale ještě jsem ho nevyzkoušel. Je trochu hnusnej, nicméně drží se výborně .)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Tak kdyby to někoho zajímalo, snažil jsem se ještě něco o tamperech dohledat na internetech a získal jsem dojem, že použitelná vůle je kolem 0,2–0,35 mm.
    Tady mě zaujal konus s 0,1 mm bez radiusu. (Ale tím konusem se vytrácí funkce "hlídače" rovného tampování. Možná kdyby byl tvar válcový a boky teflon, aby se to v basketu nazadíralo...)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    skvely-kafe-alert: panama finca hartmann od ds. je drazsi (490 / 350g), ale nejlepsi vec roku pro me asi. olbrimi zrnka.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    btw: třeba VST baskety mají dírky v sítkách přizpůsobené danému objemu každé gramáže sítka takové, aby zaručovaly co nejrovnoměrnější extrakci .. čili když chci dělat plus/mínus 20g shoty, vezmu si 20g sítka .. a když chci dělat cca 18g vezmu si 18gramovky .. čímž chci naznačit, že je imho vyboulenej tamper na dvě věci, když dodržuju pár zásad, nad kterejma se už někdo další dlouho zamýšlel a opravdu je exaktně změřil a vyzkoumal .. samozřejmě se můžu mýlit - to připouštím :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    šroub se před extrakcí nemá dotýkat povrchu kávy (má tam být místo cca na minci) - aby se na povrchu kávy měl šanci vytvořit vodní sloupec - který pak bude jednolitě procházet kávou .. jak se otlačí šroub, kanálkuje to (to nechceš)
    jak píše KOLU, po extrakci je otlačenej šroub vlastně skoro normální .. a děje se to proto, že suchý puk po extrakci nabyde na objemu (prochází přes něj voda) - čili logicky zvětší část prostoru, kterou zabírá v sítku .. proto je taky důležitý sítka nepřeplňovat - bo se pak z kávy pak doslova lisuje spoustu věcí navíc, jenom proto, že se puk nevejde do prostoru mezi sítkem a sprchou, plus jak jsem psala to kanálkuje - čili nerovnoměrná extrakce
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: ne.

    BOODIA: otlačenej šroub po extrakci je OK (pokud je to za sucha před extrakcí neotlačený). protože je to po. čili je to úplně jedno...
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: je fakt, ze sme meli 17g strada sitka a pri dosu 18.5g sme meli s plochym tamperem otlacenej sroub v puku (ale az po extrakci, suchy v poho), s 20g sitkem uz je to v poho I po extrakci, takze mozna to tomuhle pomuze (ale I tak mel ten LM tamper nizsi extrakci s mensima sitkama nez s plochym)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    BOODIA: slyšel jsem, že to boulení u temperu třeba právě na LM stroje je z důvodu čouhajícího šroubu na hlavě, nemůže to mít tedy i nějaký pozitiva?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    WRONSKI: http://socraticcoffee.com/2015/08/comparing-the-impact-of-tamper-on-tds/

    tady je i standart LaMarzocco tamper, kterej je trochu vypuklej a ma nizsi extrakci (stejne jako ostatni vypoukly) nez rovny... do VST sitek nacpes tampery 58,8mm (myslim? ze maj takle velky WeBrew tampery kluci v Miste), ja mam 58,6 taky WeBrew (czech made,doporucuju!) a chvili jsem si zvykal a fakt te to donuti tampovat rovne :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    WRONSKI: k té poslední otázce: ideálně by to bylo fajn, aby bylo více/méně zarovnáno (trochu to bude rozhazovat dóza a hrubost) .. nemělo by to být o hodně míň ani o hodně víc .. tak nějak "přiměřeně" :) znovu se to hodí na posouzení zarovnání (každého jednotlivého utemování - to si za chvilku osaháš a nebude tě to nijak zpomalovat) ..
    .. na druhou stranu, pokud to máš o hodně víc, či o hodně míň, spíš bych se zabývala tím, jestli mi koresponduje dóza (kafe dovnitř) s velikostí basketu) - tj: nedávám 18g kafe do 25g misek a naopak ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ach panebože...

    Nespresso instalace na Designblok 16
    https://www.youtube.com/watch?v=vQhVhwebWn4
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Ještě jeden: je dobré upravit výšku přítlačné části tamperu tak, aby při zatlačení do misky byla v rovině s horní hranou misky? (Takže lze pak vidět i hmatat, zda je tamper rovně.) Mám jenom tampery, které mají tu přítlačnou část buď o dost vyšší nebo naopak nižší, takže nedokážu posoudit účelnost.

    TEEAK: Nn, není to opak toho, co jsem chtěl slyšet.
    1. jsem doufal v potvrzení toho, že konvex nemá opodstatnění, 2. jsem nečekal, že by někdo věděl, ale zkusit jsem to musel :)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    ok, dík
    KOLU
    KOLU --- ---
    hlavně, aby se dobře držel.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ad 1: dno určitě rovný (jakýkoliv drážkování bude dělat nerovnoměrnou extrakci případně podporovat kanálkování .. zrcadlový boulení na kteroukoli stranu je jenom PR trik, jak koupit další tamper za spoustu peněz "na vyzkoušení")
    ad 2: tamper by měl být ideálně takový, aby misku vyplnil zcela (bez díry mezi okrajem tamperu a stěnou misky, ale zároveň se nesmí zaseknout) - podporuje to konzistenci a tebe to naučí dávat si bacha na křivé temování (jak budeš strkat tamper do misky naštorc - což děláme skoro všichni - zasekne se ti a nepustí tě k utemování blbě .. může se to zdát divný, ale chceš to)

    .. pravděpodobně přesně opak toho, co jsi chtěl slyšet :) ale osobně mi takové tampery po troše práce na vlastním temování vyhovují nejvíc a produkují konzistentně kafe, jaké chci
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    WRONSKI: 1.a) popř. soustředné drážkování dna?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Chci nový tamper. Máte někdo zkušenost s
    1. konvexním/konkávním dnem? Má to nějaké opodstatnění?
    2. optimálním rozdílem průměrů tamperu a misky? (Pro účel otázky předpokládejme u misky válcový tvar.)
    ATHEIA
    ATHEIA --- ---
    MRKEVREDKEV: Bylo to fajn a dobrá atmosféra. Jen si myslím, že ten festival měl být v nějakém vhodnějším prostoru. V sobotu tam nebylo k hnutí (v neděli to prý bylo výrazně lepší) a hlavně to nebylo bezbariérové a pro přítomné vozíčkáře proto vcelku nedůstojné. Vysoké prahy, schody a do výtahu se nevešel vozík, takže vozíčkář do něj musel být nasoukán bez vozíku. Ale věřím, že tohle většinu lidí netrápí, protože se jich to netýká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam