• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    YARIN: nápovědy je tu dost: POLYRHYTHM: ale já jsem zastáncem že nejlepší je experimentovat a to že dáš méně kávy 1/2 už je opravdu dost málo, ale méně nemusí být vždy špatně když ti tá káva pak chutná...

    krom toho jsme zjistil e experimentovat s množstvím kávy se vyplácí speciálně u drahejch káv protže prostě někdy míň kávy udělá divy... prostě poměr vody a kávy je u káždého druhu kávy jinej... ale jak říkám je na tobě co ti chutná...
    Stejný je to i s mletím, já osobně mám do moka raději u kyselích káv trochu hrubší mletí než u přepražených italských směsí
    POLYRHYTHM
    POLYRHYTHM --- ---
    TABBY: ano, spis pomalejsi prutok


    YARIN: jak nemas plne sitko, tak ti tam vznika prostor, k tomu aby filtrace probehla nerovnomerne. Voda si pri filtraci najde nejsnadnejsi cestu a vznika pak vice obarvena voda nez kafe.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Nejake kurvitko, pokud chcete jeste o fous lepsi kafe
    Kruve - Dokonalejší filtrovaná káva? | Coffee Culture s.r.o.
    http://www.coffee-culture.cz/kruve-dokonalejsi-filtrovana-kava.html
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    YARIN: protože je to udělaný tak, abys určitý množství vody prohnal určitym množstvim kávy, který tomu klade přirozenej odpor a vzniká tak tlak a mělo by to bejt konstruovaný tak, abys co nejlíp extrahoval. Když tam toho dáš půlku, budež z toho mít prostě čurivodu. Pro tyhle případy máš lepší si pořídit ještě jednu menší konvičku
    YARIN
    YARIN --- ---
    POLYRHYTHM: co presne znamena podextrahovani - kdyz mam konvicku pro dve kafe a delam si jen pro sebe a plnim to do pulky, je to spatne protoze...?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    YARIN: imho záleží na tobě ;) osobně jsem zkoušel kde co a největší rozdíl jsem ve finále pozoroval v hrubosti namletí. Případně ve vodě (kohoutková/balená). Zbylé věci byly spíš o placebu a osobním pocitu jak se mi s tím chtělo "šaškovat".
    TABBY
    TABBY --- ---
    POLYRHYTHM: "nejvice mi kava z moky chutna , kdyz kava pomalu peni do nadobky" tim myslis spis pomalejsi prutok kavy nahoru nez supito presto na nejvetsim stupni varne desky?
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    YARIN: Jsem čerstvým majitelem moka konvičky a měl jsem podobné otázky jako ty.
    Postupuji dle následujícího videa. hlavně ta část kolem druhé minuty preto mě byla zajímavá, kdy ukazuje dvě situace podle rychlosti vaření. Jediné co nepoužívám je mokrý ručník na zchlazení, rovnou slévám do šálku.
    How to Make Moka Pot Coffee & Espresso - The BEST Way (Tutorial)
    http://www.youtube.com/watch?v=QoLs_Zttmcg
    POLYRHYTHM
    POLYRHYTHM --- ---
    YARIN: zkusim poradit ze sve zkusenosti:

    tedy - vodu dat do konvicky studenou/horkou? - horka je lepsi, je mensi riziko ze se kava pripali, u nejmensi konvicky moc nepozoruji rozdil
    kavu nechat nacechranou/jemne zarovnat a decentne stlacit/utemovat co nejvic? - nestlacet, poklepu s konvickou a kava se zarovna sama, dulezita je hrubost, pouzivam o neco malo hrubsi nez na expresso
    kdyz mam konvicku vetsi a delam si kafe pro jednoho je problem dat kavu jen do pulky? - je to problem, kava je pak podextrahovana, kavy tam ma byt lehve vic, na nejmensi konvicku mi vychazi cca. 6g kavy
    horni zaklopku konvicky nechat otevrenou/priklopenou? - nechavam otevrenou a hlidam, kdyz kava zacina prskat, tak davam z plamene a slejvam, pripadne davam konvicku pod studenou vodu ( zabrani se tim prepaleni)
    cca jak rychle by se mela voda skrz kavu profiltrovat? - nemeril jsem, ale nejvice mi kava z moky chutna , kdyz kava pomalu peni do nadobky
    YARIN
    YARIN --- ---
    poradite prosim, jak spravne delat kafe v moka konvicce? na netu jsem nasel nekolik zarucene spravnych verzi, ktere si (ne)prekvapive protireci..

    tedy - vodu dat do konvicky studenou/horkou?
    kavu nechat nacechranou/jemne zarovnat a decentne stlacit/utemovat co nejvic?
    kdyz mam konvicku vetsi a delam si kafe pro jednoho je problem dat kavu jen do pulky?
    horni zaklopku konvicky nechat otevrenou/priklopenou?
    cca jak rychle by se mela voda skrz kavu profiltrovat?

    dekuju moc!
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    KUKIDE: schválně někde omrknu, jestli by mě to nepřesvědčilo o nákupu. Protože až na tu kličku je +/- super, hlavně na cesty.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    GIF_242: nový polrexy už maj tu kličku opravenou, teda ještě ho nemám tak dlouho abych si byl jistej že se to zase neožvejká a bude padat klička :)
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Tak ty catlery imho nejsou tak hrozny, jako ano je to z ciny, tezko rict kdy se to rozbije, zas na druhou stranu, co se tyce kavovaru, za 23 tisic dual boiler s pidem tezko jinak sezenes.
    Navic ty vychytavky jako jako built in vodni filtr, suplik na veci na cisteni pod kavovarem a magnetickej tamper jsou docela vtipny.
    Jako ja bych si to nekoupil ale nakoupili to v praci nekdy z jara a normalne, to bych neveril, vari to kafe.
    DWAY
    DWAY --- ---
    KOLU: do prace pravdepodobne neprojde jety.
    KOLU
    KOLU --- ---
    DWAY: ten catler je plastový zlo. jestli to má bejt na espresso, ta kza tenhle peníz už seženete jetej mazzer super jolly.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BOODIA: to sice ano, ale osobně nemám vždy po ruce něco kam bych to přelil :/ a rozlejvat si to třeba do třech hrnků, jakože na pak, mi přijde blbost. Ale chápu, že tohle je moje dmnc.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GIF_242: to se taky musi po udelani kafe z toho french pressu prelejt...
    DWAY
    DWAY --- ---
    LAAZI: jo neco takoveho mame v planu taky na tento mlynek. Mit ho prazdny a dosypavat podle potreby.
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    DWAY: Ten catler mame v praci a ma par dobrych designovych vychytavek, jakoze vlozenim paky macknes zaroven cudlik na spusteni mleti, des si umejt hrnek, zatimco paka drzi ve stojanku a mele se do ni kafe podle timeru (my teda mame mlejnek prazdnej a vazime si kazdej predem zrnka a ty promelem uplne).
    Pak ma fajn misku na upadnute / usypane kafe, ktera se da lehce vyjmout a vyklepat.
    A ma system pro snadny pristup k mlecim kamenum za ucelem cisteni.

    Co se tyce kvality mleti, tak mozna nemele tak dobre jako nejaky mazzer, ale v te cene na takove to kancelarske kafe imho dostacujici.
    Nevyhodou je, ze to ma 60 stupnu, takze pokud to na 9 mele moc a na 10 malo, tak to musis kompenzovat mnozstvim kafe / tlakem tamperu.
    DWAY
    DWAY --- ---
    Jinac teda se pripomenu abych neupadl v zapomneni dival jsem se na:

    Catler cg 8030
    https://www.coffeesource.eu/dopl/mleti/elektricke-kavomlynky/catler-cg-8030.html

    a nebo

    Eureka mignon
    https://www.coffeesource.eu/dopl/mleti/elektricke-kavomlynky/eureka-mignon.html

    s tim ze ten catler by asi mohl byt lepsi "pro laiky" kde si clovek vicemene naklika co chce a nemusi nad tim tolik maturovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam